Startolnak az új lakossági energiahatékonysági pályázatok

2014. szeptember 22., hétfő 06:00

Budapest, 2014. szeptember 22. - Mától lesznek elérhetők a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai. Összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból.

Először az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázatot teszik közzé szeptember 22-én az emi.hu oldalon, amelyre egymilliárd forint jut.

 

Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A pályázatok a hűtő-, és fagyasztógép-csere program kivételével - ahol a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető - utófinanszírozásúak.

hirdetés

 

A pályázatok felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkennek a lakosság rezsikiadásai, illetve az intézkedések az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatják. Közlése szerint a háztartásigép-korszerűsítési támogatásra a nyugdíjasok és nagycsaládosok adhatnak be pályázatot, a másik két programban a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek indulhatnak.

 

Az elérhető támogatás összege háztartásigép-csere programban a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet.

 

A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

 

A megtakarítás családonként évente 120-140 ezer forintot jelenthet, mindegyik pályázatot figyelembe véve. A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

 

Előkészítés alatt áll 5 milliárd forintos keretösszeggel a kis-, és közepes vállalkozások energia megtakarításának ösztönzése, és tízmilliárd forinttal a nagyjából 20 ezer lakást érintő panelprogram.

 

Jelentősen könnyítették a pályázást, így a pályázati portálon keresztül - www.emi.hu - pályázhat az, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik. A pályázatokat a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően lehet benyújtani a pályázat lezárásáig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.

 

Az internetes beadással - ahol a beérkezési sorrend számít - a hiba lehetősége jelentősen csökken, mert azonnali visszajelzést ad a rendszer a hibás adatról, és az elbírálás is gyorsabb.

 

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. július 20. - Kiemelkedő eredményekkel zajlott le az első négy Skool-workshop, melynek célja, hogy minél több 11 és 16 év közötti lányt vonjanak be a technológia világába. Az utolsó két műhelyre több mint négyszeres volt a túljelentkezés. Összesen 60 lány vett részt a programokon, és szintén ennyi önkéntes segített a workshopok megvalósításában. Jó hír azoknak, akik nem tudtak részt venni ez első műhelyeken, hogy a nagy érdeklődés miatt hamarosan az Ericsson irodájában tart újabb foglalkozást a Skool.

Budapest, 2014. december 28. - Az Útinform 12 órai összesítése alapján havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti-Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében.

Budapest, 2015. október 24. - Október 25-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani.