Skool: Lányokat a technológia világába!

2014. július 20., vasárnap 07:00

Budapest, 2014. július 20. - Kiemelkedő eredményekkel zajlott le az első négy Skool-workshop, melynek célja, hogy minél több 11 és 16 év közötti lányt vonjanak be a technológia világába. Az utolsó két műhelyre több mint négyszeres volt a túljelentkezés. Összesen 60 lány vett részt a programokon, és szintén ennyi önkéntes segített a workshopok megvalósításában. Jó hír azoknak, akik nem tudtak részt venni ez első műhelyeken, hogy a nagy érdeklődés miatt hamarosan az Ericsson irodájában tart újabb foglalkozást a Skool.

Az első Skool programozói műhelyekre - amelyeket a Dealogic Hungary-nél, az NNG-nél, a Yahoo-nál és a Morgan Stanley-nél rendeztek meg - összesen 144 lány jelentkezett, akik közül hatvanan - alkalmanként tizenöten - vettek részt a foglalkozásokon.

 

- Nagyon örülünk, hogy ennyi lány érdeklődött a workshopok iránt. Az igazi siker az, hogy a résztvevők közül többen is visszajelezték, hogy a programok során szerzett tapasztalataik alapján szívesen tanulnának tovább IT területen - mondta el Koleszár Szilvi, a Skool egyik alapítója. Hozzátette, hogy a túljelentkezés ellenére a képzés magas színvonalának érdekében nem bővítették ki a létszámot, hiszen így minden két-három lánnyal tudott együtt dolgozni egy-egy önkéntes.

hirdetés

 

A technológia világa iránti érdeklődés tehát nagyon nagy mind a lányok, mind a szülők részéről. A fiataloknak szóló műhelyek mellett a Skool a Techmamival közösen a szülőknek is szervezett különböző foglalkozásokat, melyekkel elsősorban a kommunikációs szakadékot szeretnék csökkenteni a fiatalok és szüleik között. A műhelyek eredményességét jelzik az értékelő kérdőívekre adott válaszok. Ezekből kiderült, hogy a résztvevő lányok több mint nyolcvan százaléka gondolja úgy, hogy pozitív irányba változott a technológiai szakmákról alkotott képe. A Skool projektnek pedig pontosan az a célja, hogy minél több fiatal lány gondolja azt, hogy nekik is van jövőjük ezen a területen.

 

- Ennek a foglalkozásnak köszönhetően 100%-ig megerősödött bennem, hogy informatikával szeretnék foglalkozni a jövőben - fogalmazta meg egy résztvevő lány az egyik Skool műhely után.

 

Emellett a Skool hosszú távú célja a közösségépítés és a tudástranszfer. Előbbit a lányok lelkesedése is motiválja: többen visszatérő résztvevői voltak a műhelyeknek, és néhányan közülük már a két hetes nyári táborra is jelentkeztek. A tudástranszfert illetően számos lelkes önkéntes és a vállalatok szakmai támogatása segíti a Skool programot.

 

A projekt következő állomása a július 21. és augusztus 1. között megrendezett két hetes nyári tábor lesz, amelynek helyszínét a Google Ground biztosítja. Ezt követően pedig, az Ericsson foglalkozás mellett - amely vállalat nem régen csatlakozott a nyári programsorozat támogatói közé - a Skool ősztől újabb programokat indít fiatal lányok számára. Az alapítók szeretnék, ha a programok vidéken is elérhetővé válnának, hiszen a nyári budapesti műhelyekre is nagy számban jelentkeztek az ország legkülönbözőbb pontjairól. Ennek első lépése a Mysis miskolci irodájában megrendezett Skool workshop, mely szeptemberben várható.

 

Koleszár Szilvi kiemelte, hogy az önkéntesek és a vállalatok támogatása nélkül biztosan nem tartanának most itt. A Skool-t olyan cégek támogatják mint: Dealogic Hungary, Facebook, GraviTalent, LogMeIn R&D Centers, Mimox, Morgan Stanley, Misys, NNG, Yahoo, RoboPhone, Ericsson Magyarország és National Instruments.

 

A Skool egy független, magyar non-profit szervezet, amelynek tagjai azon dolgoznak, hogy fiatal lányokat, nőket inspiráljanak és oktassanak a technológia területén. Műhelyprogramok és technológiára fókuszáló nyári táborok szervezésén keresztül arra törekednek, hogy megmutassák a fiatal lányoknak, hogy miről szól a technológia, és hogy milyen jövőbeni karrierlehetőségek rejlenek számukra ebben a szektorban.

 

Forrás: Edupress, bővebben: www.skool.org.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. június 12. - A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

Budapest, 2016. április 18. - Március végéig mintegy 890 ezer adózó maga nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami 2016 újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent. A hibásan érkezett bevallások nagy részét már javította a hivatal, bizonyos hibákhoz azonban az ügyfelek közreműködése szükséges.

download-1372708789.jpg

Magyarország "ipari méretű lenyúlásával" vádolta meg a kormányfőt az Együtt-PM választási szövetség vezetője a szervezet hétfői, a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott demonstrációján.