Sportpályázati lehetőségeket is kínál az Erasmus+

2014. február 23., vasárnap 09:00

Budapest, 2014. február 22. - Az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda a Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság közreműködésével tájékoztató napot tartott az Európai Unió Sport Programjáról. A szervezők célja az volt, hogy az újabb uniós sportpályázati lehetőségekről minél több magyar érintett szerezzen tudomást, és továbbra is sikeresen vegyenek részt az EU-s pályázatokban.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár a tájékoztató napon hangsúlyozta, a sport területén korábban nem volt az oktatás és ifjúság területéhez hasonló, többéves uniós keretprogram, ezért közös európai sikerként értékelhető, hogy 2014. január 1-től az Erasmus+ Program az oktatási és ifjúsági terület mellett külön fejezetben biztosít támogatási lehetőséget az uniós tagállamokat közösen érintő sportbeli kihívások kezelésére. Az Erasmus+ 2014-2020 között mintegy 265 millió euró sportköltségvetéssel gazdálkodik, amely keretből nemzetközi sportprojekteket támogatnak.

hirdetés

 

Az államtitkár elmondta, hogy az uniós sportprogram előkészítésében mind a hazai kormányzati, mind a civil szféra képviselői, a sporttal foglalkozó szervezetek részt vettek. A politikus hozzátette: a magyar sportigazgatás kezdetektől fogva támogatta az EU Sport Programjának létrehozását. A kezdeményezés már 2011-ben, a magyar EU-elnökség idején, Gödöllőn megrendezett EU Informális Sportminiszteri Értekezlet napirendjén is szerepelt. A magyar sport-, illetve a sporttal is foglalkozó szervezetek 2009-től sikerrel vesznek részt a jelenlegi Erasmus+ Program sport fejezetét előkészítő uniós pályázatokban.

 

Az Unió 2014-ben több mint 16,5 millió euróval járul hozzá a sport összeurópai erősítéséhez, segítve az olyan határokon átnyúló veszélyek leküzdését, mint az eredmények manipulálása vagy a dopping. Támogatni kíván továbbá olyan, országokon átnyúló projekteket is, amelyek a közösségi, szervezett sportélet terén hozzájárulnak a sportvezetés hatékonyságához, segítik a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi beilleszkedést, a sportolói kettős karriert és a testmozgás, valamint az önkéntes tevékenységek széles körű népszerűsítését.

 

A pályázatok kezelését a brüsszeli székhelyű Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) végzi, az idei pályázatokat 2014. március 14-ig, illetve május 15-ig kell eljuttatni a szervezethez. A pályázatokról részletes információt itt talál.

 

Forrás: Edupress

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. szeptember 19. - A Kultunio Alapítvánnyal együttműködve ma ismét Magyarországra érkezik Günter Demnig német szobrász, aki a holokauszt áldozatainak emléket állító, szerte Európát behálózó ún. botlatókövek (németül: Stolpersteine) művészeti projekt atyja.

Súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetéssel gyanúsítja a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség azt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szolgáló rendőrt, aki nagy valószínűséggel a hétfő esti, az M3-as autópályán történt tömegkarambolt okozta.

Pécs, 2015. december 19. - A magyar gazdaság növekedésének fenntartása érdekében nem szabad feladni a reformokat, össze kell kapcsolni a tudást és a gazdaságot - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken Pécsen, a baranyai gazdasági társaságok 2014-es adóbevallási adatai alapján elkészített TOP100-as listát bemutató rendezvényen.