"Rokkant vagyok, nem csaló!" Bányászok tüntettek Budapesten

2013. január 30., szerda 10:34

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A komlói delegáció is képviseltette magát.

A BDSZ már tavaly novemberben meghirdette a demonstrációt a múlt év eleje óta hatályos módosítások miatt, de akkor elhalasztotta, mert ígéretet kapott a kormánytól a probléma megoldására, ám ez véleményük szerint elmaradt.
  
A minisztérium épülete előtt kedden délután mintegy ezren gyűltek össze. A demonstrálók szakszervezeti zászlókat vittek, többen táblákat is tartottak, egyebek között "Rokkant vagyok, nem csaló!" felirattal. A tömegben a BDSZ tagok mellett a szolidaritásukat kifejező vasas, és vasutas szakszervezetek képviselői is jelen voltak.
  
A bányászok nyugdíjakkal kapcsolatos sérelmeit Rabi Ferenc BDSZ-elnök ismertette. Elmondta: a külfejtésnél dolgozók egészségét a 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, azonban a múlt év elejétől megvonta tőlük ezt a kormány.
  
Sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését is. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták.
  
A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat - mondta Rabi Ferenc. A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához - hangoztatta a szónok.
  
Az elnök beszámolt arról, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni - hívta fel a figyelmet. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint, a bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba, így tehát több mint 10 ezer emberért demonstrálnak - hangoztatta.
  
Rabi Ferenc álságosnak tartotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfői közleményét, amelyben a tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosították a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást.
  
A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a kormány elsődlegesen a legnehezebb körülmények között - a mélyművelésű bányában - dolgozók számára a korábban nyújtott kedvezmények közül a legfontosabbakat a jelenleg működő ellátórendszerekhez illesztette, az emelés mértéke azonos az öregségi nyugdíj értékével, azaz 5,2 százalék.
  
Rabi Ferenc aláhúzta: a tárca csak a 15 évet föld alatt dolgozó és legalább 29 százalékban megrokkant bányászok ügyét rendezte, a többiekét nem, holott tavaly novemberben még a teljes bányásztársadalom problémáinak rendezésére kapott ígéretet a szakszervezet. Amennyiben ezután sem lesz alapvető megoldás, akkor a következő demonstráción már többen lesznek - zárta beszédét Rabi Ferenc.
  
Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke arról szólt, hogy tisztességet várnak a döntéshozóktól. Szerzett jogokat megvonni azonban nem tisztességes - emelte ki.
  
Petor Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. visontai bányájának gépésze példaként elmondta: azért vállalta a nehéz fizikai munkát, mert tudta, hogy 30 év után nyugdíjba mehet. Ám most úgy látja, azok jártak jobban, akik korábban távoztak a bányából, mert így megmaradt az egészségük.
  
A beszédek után a szakszervezet vezetői átadták a miniszter képviselőjének a szakszervezet petícióját, amelyet László András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke vett át Rabi Ferenctől.
  
A petíció átadása után a demonstráció rendbontás nélkül véget ért.

hirdetés

 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet a bányászokkal - közölte a tárca, miután a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság kedden átvette a minisztérium előtt tüntető bányászok petícióját.

Az Emmi keddi közleményében hangsúlyozza: a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szociális partnerek által felvetett kérdésekre mindig tárgyalás útján találjanak közös választ. Így a petíció átvételét követően is kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet. A petícióban foglalt kérések tanulmányozása után újabb egyeztetések lehetnek - fűzte hozzá s minisztérium.
  
A szaktárca közleményében kiemelte, hogy a kormány nagyra becsüli a bányászok áldozatos munkáját, és mindent megtesz azért, hogy munkájukkal és munkakörülményeikkel arányos ellátásokban részesüljenek.
  
A hosszabb ideig foglalkoztatott bányászok korábban alacsonyabb mértékű egészségkárosodás alapján is rokkantsági nyugdíjat kaphattak. A bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosítottuk a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást - írja a minisztérium.
  
Emlékeztettek arra, hogy a korábbi egyeztetések eredményeképpen a kormány gondoskodott arról, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka, továbbá az átmeneti bányászjáradék a mindenkori nyugdíjemeléssel azonos mértékben, idén januártól 5,2 százalékkal emelkedjen.


MTI / atv.hu

Kapcsolódó cikkek

napelem400-1446144606.jpgPécs, 2015. október 30. - Elterjedt tévhit, hogy a napelemeknek csak nyáron van értelmük, amikor sokat süt a nap, télen pedig fölöslegesek, hiszen szinte állandóan szürke felhők fedik az eget. A valóságban azonban egy jól megtervezett napelemes rendszer egész évben gondoskodik az energiaszükségletünkről.

mini-magyarorszag-uj-makettek400-1402303360.jpgSzarvas, 2014. június 9. - A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai láthatók a szarvasi Mini Magyarország makettpark új makettjei között. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában tavasztól már mintegy félszáz makett látható.

zivihivo-1375079535.jpgA Zivi egy közösségre épülő telekocsi szolgáltatás, ami segít az egyirányba igyekvő autósoknak és utasoknak, hogy megtalálják, illetve megismerjék egymást. Az autósok így bármikor találhatnak útitársat, akikkel megoszthatják költségeiket. Az utasok pedig olcsón, kényelmesen, és gyorsan érhetik el úti céljukat.