Egyre többen csípik a méheket

2014. július 26., szombat 09:00

csipemameheket400-1406288644.jpgBudapest, 2014. július 26. - A Greenpeace július 14-én elindított „Csípem a méheket!” kampányának első négy napján közel négyezer, mostanra pedig már több mint 6500 méhecskét fogadtak örökbe a www.csipemameheket.hu oldalon.

Egy méhecske örökbefogadása 250 forint. A támogatások segítségével a környezetvédelmi szervezet 100 darab méhmenedéket helyez ki szerte az országban, és folytatja a méhgyilkos vegyszerek betiltásáért zajló küzdelmet. „Nagyon örülök annak, hogy egyre többen ismerik fel a méhek munkájának jelentőségét, és segítik a mi munkánkat is a beporzók megmentése érdekében” - mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

 

Itt a barackszezon. Bevásárlás közben azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezt a gyümölcsöt is méheknek köszönhetjük. Az őszibarackot, a meggyet, a cseresznyét, a mandulát, az almát és a szilvafát mind a méhek teszik termővé.  A zöldségekről nem is beszélve! Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a beporzó rovarok munkájától, és csak az európai mezőgazdaságban munkájuk értéke 22 milliárd euróra tehető.

 

A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon. A klímaváltozás, a monokultúrás gazdálkodás és a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása mind veszélyt jelentenek a méhekre. A Greenpeace kutatói eddig hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt a nemzetközi környezetvédelmi szervezet elérte, hogy a hét legveszélyesebb vegyszerből négynek a használatát már korlátozta az Európai Bizottság.

hirdetés

 

„Számos olyan tényező játszik szerepet a méhek eltűnésében, amelyet nehéz rövid úton megváltoztatni vagy befolyásolni. Ilyenek például a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás, vagy a monokultúrás gazdálkodás. A beporzó rovarokra káros növényvédő szerek használatát azonban megszüntethetjük. A Greenpeace célja, hogy a méhekre leginkább káros vegyszereket teljesen betiltsák, különösen, hogy a rovarok folyamatos mérgezése - a legújabb kutatások szerint - a madarak puszulásához is vezet [1] - tette hozzá Simon Gergely.

 

Mindenki saját környezetében is tehet valamit a méhekért:

  • A kiskerttulajdonosok például ültethetnek sokféle, más-más időben virágzó növényt, ahonnan a méhek folyamatosan táplálkozhatnak. Érdemes magról nevelni a virágokat, hiszen sajnos a nagyáruházakban kapható, kiültetendő növények szinte mindig tartalmaznak méhgyilkos vegyszereket. [2]
  • A városi zöldterületeken, gazdaságokban és a kiskertekben is érdemes kitenni méhmenedékeket. Ezek természetes anyagokból készített egyszerű építmények, mely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok számára kínálnak megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.
  • Fontos hogy megóvjuk a tiszta, vegyszermentes természeti környezet, például a nemzeti parkokat és más védett területeket, mert ezek fontos bázisok a beporzó rovarok számára.
  • Vásárláskor nem csak a méhek miatt, hanem saját egészségünkért is válasszuk inkább az ökogazdálkodásból származó élelmiszereket.
  • A kertünkben szintetikus rovarölő, szúnyogirtó szerek helyett használjunk természetes riasztókat.

Aki szeretne csatlakozni a Greenpeace méhmentő kampányához, az a www.csipemameheket.hu oldalon megteheti.

 

További fotók a lenti képre kattintva.

 

timinek-mar-van-mehmenedeke-csipemameheket550-1406288504.jpg

 

További érdekes adatok és ábrák:
www.csipemameheket.hu/kerdesek-es-valaszok

www.greenpeace.hu/kv-a-mehmenedekekrol

 

Jegyzetek:
[1] A Nature-ben megjelent írás szerint a neonikotinoid rovarirtók nem csak a méhpusztulásért lehetnek felelősek, hanem számos madárfaj egyedszámának csökkenéséhez is hozzájárulnak.
[2] A Greenpeace Toxic Eden című riportja szerint az Európa-szerte vizsgált 86 dísznövény virágzatának 79 százaléka tartalmazott méhek számára káros vegyszereket. A legszennyezettebb virág magyar boltból származott.

 

A kutatás alapján készült magyar nyelvű cikk az origo.hu-n.

 

Forrás: Greenpeace Magyarország

Kapcsolódó cikkek

vonatinfo-montazs400-1454740916.jpg

Budapest, 2016. február 6. - Február első napjaiban, azaz kevesebb mint egy év alatt átlépte a kétszázezres letöltés-számot a Vonatinfó, a MÁV-START okostelefonokra telepíthető ingyenes utastájékoztató alkalmazása.

gallone-psz-miskolci-tuntetes400-1454559755.jpg

Miskolc, 2016. február 4. - A központosítás, a tananyag és a bürokrácia csökkentéséért, megfelelően előkészített reformokért, a tankötelezettség 18 évre történő visszaemeléséért, a tanári életpályamodell korrekciójáért és az oktatási rendszer bérfeszültségeinek feloldásáért, valamint a "rendszerszintű hibák" orvoslásáért demonstráltak pedagógusok, szülők, diákok és civilszervezetek képviselői. A szerda esti miskolci tüntetésen néhány ezren vettek részt.

alma-permetezes-gp-logoval400-1465131252.jpg

Budapest, 2016. június 6. - Az utóbbi években egész Európában rohamosan nőtt a növényvédő szerek használata. Egy átlagos németországi almaültetvényt például 34-szer permeteznek le egyetlen tenyészidőszakban. A Greenpeace felhívja a figyelmet arra, hogy a biológiai sokszínűség csökkenésének egyik legfőbb okozója az iparszerű, vegyszereken alapuló mezőgazdaság.