Ónos esőre, csúszós utakra számítsunk

2016. január 6., szerda 06:05

Budapest, 2016. január 6. - A meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 mm ónos eső valószínű. Somogy déli részén, Tolnában és Baranyában ennél több is hullhat, szerdán pedig az ország délkeleti felén várható kisebb mennyiségű ónos eső. A síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. A Magyar Közút kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

A november eleje óta téli rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 mérnökségén több mint 3500 dolgozó több száz géppel látja el a téli feladatokat. Az előrejelzések mellett a pillanatnyi útállapotokról 213 saját útmeteorológiai mérőállomás is szolgáltat információt az ügyeletekre. A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.

 

Amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni társaságunk szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közúton közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

hirdetés

 

A közútkezelő gépei ilyen időszakban a kiszórt útszóró sót (nátrium-kloridot), kalcium-klorid vizes oldatával együtt az útra juttatva úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről, illetve hogy -8 fok alatt is olvasztó hatást tud kifejteni. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot, esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik, ezért a társaság kéri a közúton közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

 

Várhatóan az ónos eső által érintett területeken, útszakaszokon korlátozzák a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését, hogy megelőzzék az elakadásokat.

 

Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.utinform.hu oldalon – kaphatnak. A társaság weboldalán naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kapcsolódó cikkek

vonatinfo-montazs400-1454740916.jpg

Budapest, 2016. február 6. - Február első napjaiban, azaz kevesebb mint egy év alatt átlépte a kétszázezres letöltés-számot a Vonatinfó, a MÁV-START okostelefonokra telepíthető ingyenes utastájékoztató alkalmazása.

penzsztar400-1385269174.jpgHuszonnyolc csapat vett részt az első országos középiskolai pénzügyi-gazdasági verseny, a PénzSztár múlt heti középdöntőiben. A fordulóban írás- és szóbeli feladatokat, valamint játékos helyzetgyakorlatokat kellett megoldaniuk. Minden régióból az első helyezett csapat - köztük egy pécsi - jutott tovább a december 5-én, Budapesten tartandó országos elődöntőbe.

Budapest, 2015. február 25. - A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében április 1-jétől az állami köznevelési feladatellátás keretében az Oktatási Hivatalhoz kerülnek az állami pedagógiai-szakmai szolgáltatások, és létrejönnek a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága.