Online vásárlás, termékbemutatók: változások júniustól

2014. május 8., csütörtök 07:00

Budapest, 2014. május 8. - Az új hatályba lépő rendelet alapvetően változtat mind a távollévők között szerződések - ilyenek például az online rendelések -, mind az üzlethelyiségen kívül fogyasztóval kötött szerződések - termékbemutatók - szabályain. A most hatályban lévő kormányrendeletek ezzel egy időben érvényüket vesztik június 13-tól.

Az új Kormányrendelet vállalkozás és fogyasztó közötti jogviszonyokra érvényes, tehát a vállalkozások egymás közötti jogügyleteit nem érinti. Online vásárlások esetében egyébként is szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írt elő a "webshopoknak", de ez is bővül.

hirdetés

 

Lényeges változás, hogy az elállási jog gyakorlása az eddigi 8 munkanap helyett 14 napra módosul, így a kívánt termék átvételétől, avagy szolgáltatás esetén a szerződés aláírásától bővül az elállásra adott határidő. Amennyiben erről a jogáról a fogyasztó nem kap tájékoztatást, az elállási idő 12 hónapra nő, így a Kormányrendelet komolyan szankcionálja a tájékoztatási kötelezettség elmulasztását. Az elállási nyilatkozat elküldése a határidő utolsó napján is megfelelőnek minősül. A fogyasztónak kötelessége bizonyítani, hogy a jogát szabályszerűen gyakorolta.

 

Szintén a fogyasztóknak kedvező változás, hogy a vállalkozásnak az elállásról szerzett tudomásszerzéstől számított 14 napon belül vissza kell fizetnie a pénzt. A vállalkozásnak joga van visszatartani az összeget, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem küldte, annak visszaküldését nem igazolta.

 

Forrás: MTI OS - Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. január 12. - Az LMP azt szeretné, ha erősödne az atomenergetikai projektekhez kapcsolódó parlamenti kontroll és a nyilvánosság szerepe, ezért nem támogatja az atomtörvény tervezett módosítását - mondta Keresztes László Lóránt, a párt elnökségi tagja tegnap Pécsen, sajtótájékoztatón.

mesedoktor4-1379195885.jpgKözel tizenötezer lelkes önkéntes regisztrált eddig a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjára. Az elmúlt hónap során több mint ezer meseolvasó járult hozzá a beteg gyermekek lelki egészségéhez. A meseolvasásra most már egészen év végéig lehet jelentkezni.

szocialis-demonstracio1-1384291475.jpgBudapest, 2013. november 12. - Megkezdik a sztrájkkal kapcsolatos előkészületi munkálatokat a szociális szféra szakszervezetei - jelentette be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság nevében a szociális munka napján tartott demonstrációjukon a budapesti Mátyás téren.