Az LMP ellenzi az atomtörvény módosítását

2015. január 12., hétfő 06:00

Pécs, 2015. január 12. - Az LMP azt szeretné, ha erősödne az atomenergetikai projektekhez kapcsolódó parlamenti kontroll és a nyilvánosság szerepe, ezért nem támogatja az atomtörvény tervezett módosítását - mondta Keresztes László Lóránt, a párt elnökségi tagja tegnap Pécsen, sajtótájékoztatón.

A politikus megítélése szerint a nyilvánosság egyre erőteljesebb kizárása tapasztalható a Pécs környéki uránbányászati elképzelésekkel, a Paksi Atomerőmű bővítésével és a baranyai Boda közelébe tervezett nagy radioaktivitású hulladékok tárolójával kapcsolatban, holott ennek éppen az ellenkezője lenne indokolt.

 

Az atomtörvény módosításával bizonyos folyamatok nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé válnának, egyes dokumentumok, információk már peres úton sem kerülhetnének nyilvánosságra - közölte. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: az LMP az eddiginél nagyobb kormányzati felelősségvállalást szeretne látni az általa atomipari komplexumnak nevezett három tervhez kapcsolódóan.

hirdetés

 

Hozzáfűzte, a párt ennek jegyében kéri a kormányt, hozza nyilvánosságra a Wildhorse cégnek a Pécshez közeli kutatófúrásokról és az uránbányászat megvalósításáról szóló tanulmányát, s azt, hogy a készítéséhez milyen, korábban közpénzekből folytatott kutatások keretében szerzett információkat használt fel.

 

Szeretnénk tudni, mi a kormány álláspontja, milyen választ adott a befektető társaságnak, valamint azt is, milyen befektetők, milyen céllal érdeklődnek a mecseki uránbányászati lehetőségek iránt, s mi a kormányzati stratégia a Magyar Urán Zrt. kiemelt jelentőségű szervezetté nyilvánításával - sorolta.

 

Kóbor József, az LMP nukleáris biztonsági szakszóvivője azt mondta, hogy az uránbánya esetleges megnyitásának és a nagy aktivitású hulladékok elhelyezésének előkészítési folyamatába a helyi községeket vonják be társulás formájában, ugyanakkor a közeli, mintegy 150 ezer lakosú Pécset kihagyják belőle, s ez elfogadhatatlan.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. november 24. - Az év végi időszakban különösen fontos a munkavállalók elismerése, megbecsülése - állítják magyarországi kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok vezetői, akik legszívesebben univerzális ajándékutalvány formájában jutalmazzák a munkatársakat. De milyen más alkalmakkor, milyen formában és mennyire tudatosan ismerik el a vállalatok a dolgozók munkáját napjainkban? A Sodexo 2015 novemberében végzett friss kutatása ezekre a kérdésekre ad válaszokat.

Budapest-Pécs, 2014. május 18. - Árpádtetőn 90 milliméternyi eső hullott az elmúlt viharos, csapadékos három napon. Áprilisban egész hónapban azon a településen sem esett sokkal több, ahol a legtöbb csapadékot mérték - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataiból.

ep-valasztas2014-400-mohai-balazs-mti-1401052241.jpgBudapest, 2014. május 25. - A mai európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után (magyarországi megjelenési arány: 28,92%) a pártokra leadott szavazatok száma a következő: