Milyen volt az ingatlanpiac 2016 januárjában?

2016. február 14., vasárnap 08:05

Budapest, 2016. február 14. - Az idei első hónapban a Duna House becslése szerint az ingatlanpiaci forgalom a szezonalitásnak megfelelő képet mutatta.

A tranzakciók mennyisége közel az egy évvel ezelőtti szerint alakult, mindössze 1%-kal kevesebb adás-vétel bonyolódott. A regisztrált vásárolni szándékozók száma azonban kb. 10%-kal nagyobb volt a tavalyinál, ami feltehetően a megváltozott támogatási környezetnek tudható be. Az új CSOK feltételek és állami hozzájárulások rendszere várhatóan jelentősen befolyásolja majd az idei forgalmat. A fellendülés előtt álló újlakás piac kivárást okozhat, de ezzel egy időben a használtlakás vásárlás megnövekedett támogatási rendszere segíti a piacra lépést. Hogy melyik hatás lesz erősebb, az a következő hónapokban dőlhet el.

 

Rekordmagasságba, 106 pontra ugrott a Duna House Kereslet Indexe (a bázisérték - vagyis 100 pont - 2010 januárja). A nagyfokú érdeklődés feltehetőleg a CSOK-nak köszönhető, de hogy valódi hatást is érzékelni-e, az majd a következő hónapok forgalmán látszódik meg.

hirdetés

 

Januárban Kelet-Magyarországon a paneleket átlag 142 ezer Ft/m2 áron vásárolták. Ugyanezt nyugaton 155, Pesten 255, Budán pedig 282 ezer Forintért. A téglaépítésű lakásokat a Belvárosban vették a legmagasabb áron, 510 ezerért. Budán ugyanezért a típusért 417 ezret fizettek, Pesten pedig 303-at. Az ország nyugati felén 199-, a keleti oldalon kereken 190 ezres átlagon vásárolták ezt az ingatlantípust.

 

A legmagasabb alkuátlag a vidéki családi házaknál volt mérhető, ahol a vevők 9%-ot tudtak faragni az árból. Ugyanennél a típusnál Budapesten 7%, Pest Megyében 6% volt a vásárlói alkuk átlaga. Mind a panel, mind a téglalakások esetében országszerte 4% volt az alku mértéke.

 

Januárban is, az előző hónapokhoz hasonlóan a XIII. kerület volt a legnépszerűbb lokáció a potenciális vásárlók körében. A venni szándékozók ötöde jelölte meg, mint lehetséges célpontot. A Belváros minden kerülete veszített egy keveset a népszerűségéből decemberhez képest, de így is a második legkedveltebb célpont a VI. és VII. kerület, úgy mint a szomszédos XIV. is. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, melyet a vásárolni szándékozók 16%-a jelölt meg.

 

Budapesten rendkívül magas volt a befektetési céllal vásárlók aránya. Minden második adás-vétel mögött ilyen szándék állt. Ezek a lakások átlagosan 23,5 millió Forintért cseréltek gazdát, méretük 56 m2 körüli volt. Az első lakásukat vásárlók aránya 16% volt a fővárosi piacon, ők átlag 45 m2-es lakást vettek 14 millió Ft körül. Vidéken a legnépesebb csoport 28%-kal a nagyobb lakásba költözőké volt. Átlagosan 114 m2-es ingatlant vettek 18,5 millió Forintért. Itt a befektetők a második helyen álltak, minden negyedik vétel ezzel a céllal jött létre, 10,9 milliós átlagáron. Az elsőlakás vásárlók a vidéki forgalom ötödét tették ki, átlag 10,4 milliós költéssel.

 

A fővárosi eladók közel fele nyilatkozott úgy a Duna House számára, hogy az eladás mögött egy nagyobb lakásba való költözés igénye áll. Átlag 53 m2-es lakásaikat nőtték ki és váltak meg tőle 17,5 milliós átlagon. Ugyanennyiért értékesített a második csoport is, akik az eladók 22%-át jelentették, mégpedig az örökségüket eladók. Vidéken minden harmadik eladó nyilatkozott úgy, hogy örökölt ingatlantól válik meg, szert téve átlag 8,9 millió Forint bevételre. Az eladók 31%-a nagyobb lakást szeretne vásárolni, 58 m2 körüli lakásaikat adták el ezért 11 milliós átlagon. Kisebbe a vidéki eladók ötöde menne, ők 115 m2 körüli ingatlanjaikat értékesítették.

 

Vidéken a megvalósult tranzakciók 19%-ában szerepelt 100 m2-nél nagyobb ingatlan idén januárban. Egy évvel korábban ez a méretkategória az adás-vételek 10%-át tették ki. A forgalom zöme (40%) továbbra is a 40-60 m2 közötti sávban zajlott, ötöde pedig a nagyobb 60-80 m2 közöttiben. Az eladások 29%-a a 100-150 ezer Ft/m2 kategóriából került ki, de az összes forgalom negyede ennél olcsóbb volt. Pest Megyében az idei és a tavalyi januári adatok összehasonlításából a nagyobb értékű ingatlanok felé való elmozdulás látszik. Budán is a nagyobb méretre volt igény.

 

Tavaly januárban 100 m2 fölött az eladások 8%-a zajlott, idén ez 17% volt, melyen belül a 160 m2 fölöttiek aránya 3-ről 8%-ra ugrott. A drágulás a négyzetméter árakban is tetten érhető, 400 ezer Ft/m2 sávban az arány 28-ról 48%-ra emelkedett. Ez az ársáv Pesten még látványosabbat ugrott a két időszak összehasonlításában, mégpedig 8-ról 25%-ra.

 

Forrás: Duna House

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. augusztus 2. - Egyre népszerűbbé válik a távolról, akár saját számítógépekről és mobileszközökről végzett munka a nyári szezonban, ami új veszélyforrást jelenthet a nagyvállalatok számára. A biztonságosabbnak tekinthető irodai IT környezet elhagyásával a felhasználók gyakran tudtukon kívül sodorják veszélybe a vállalat féltve őrzött adatait.

Budapest, 2015. január 27. - Zöld utat kapott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól az első, tableten működő online pénztárgép. Az eszköz lényegesen kisebb helyet foglal, mint egy hagyományos kassza, ugyanakkor a tudása megfelel egy PC-s pénztárgépének, így kereskedelmi háttérrendszerekhez is csatlakoztatható. Az új eszköz 120-130 ezer forinttal olcsóbb, mint a hasonló tudású, PC-alapú rendszerek.

Budapest, 2015. szeptember 28. - Az E.ON Csoport energiahatékonyság témakörben kreatív pályázatot  ír ki óvodás gyermekeknek, valamint általános iskolai diákoknak három kategóriában. A pályázatok szorosan kapcsolódnak az ’EnergiaKaland’ elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programhoz.