Számos változás a személyi jövedelemadóban

2016. január 2., szombat 08:00

Budapest, 2016. január 2. - Az új évben számos, az adózók számára kedvező változás lép életbe a személyi jövedelemadó (szja) rendszerben, többek között csökken az adókulcs, új bevallási módokat vezetnek be, nem lehet megbírságolni a késedelmes bevallókat és emelkedik a kétgyermekesek családi kedvezménye.

Az szja területén a legnagyobb változás, hogy hatályba lép a parlament által nyáron elfogadott 1 százalékpontos adókulcscsökkentés, az szja-kulcs 15 százalékra mérséklődik. Ez 100 ezer forintonként 1000 forinttal csökkenti az adóterhet, a szaktárca számításai szerint 2016-ban átlagosan csaknem 30 ezer forinttal marad több az embereknél.

 

Elkezdődik a kétgyermekesek családi kedvezményének négy éven át tartó növelése, aminek során 2016-ban a gyermekenkénti kedvezmény 25 százalékkal, a 2015-ben érvényes gyermekenkénti havi 10 ezer forintról 12 500 forintra nő. A kétgyermekes családok nettó jövedelme havi 5000 forinttal emelkedik. A kulcscsökkentés és a családi kedvezmény növekedésének hatását is figyelembe véve a két átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes családok jövőre 120 ezer forinttal több jövedelemből gazdálkodhatnak.

hirdetés

 

A magánszemélyek számára ugyanakkor tehernövekedést jelent, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6930 forintról 7050 forintra emelkedik.

 

2016-ban azoknak, akiknek kizárólag munkáltatótól származó jövedelmük van, és nem vesznek igénybe adókedvezményt, nem kell adóbevallást benyújtaniuk, helyettük az adóhatóság készíti el. Ezt az új lehetőséget bevallási nyilatkozatnak hívják. A nyilatkozatot 2016. január 31-ig lehet megtenni a 2015-ben megszerzett jövedelmekről a munkáltatóhoz, vagy annak hiányában az adóhatósághoz. Az adóhatóság 2016. május 20-ig megállapítja az adót, és csak akkor küld jelzést, ha a megállapított adó és a levont előleg összege nem egyezik.

 

Egy év múlva újabb változás jön: 2017-ben, ha egy magánszemély nem kér munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalja, illetve nem tesz bevallási nyilatkozatot, az állami adóhatóságnak adóbevallási ajánlást kell készítenie a kifizetők kontrolladatai alapján. A szaktárca szerint jövőre több mint 1,5 millió magánszemély adózónak nem kell az adóbevallást benyújtania, helyettük a dokumentumot az adóhatóság készíti el, a 2016-ra vonatkozót pedig 2017-ben már teljes egészében az adóhivatal fogja elkészíteni,

 

Az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített bevallást, valamint a "söralátétnek" nevezett adónyilatkozatot utoljára a 2015. adóévre vonatkozóan lehet alkalmazni.

 

Az szja-bevallásban a 2016-tól a tavalyi 150 ezer forinttal szemben 200 ezer forintos összeghatárig lehet 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérni. Az szja-n kívül az egészségügyi hozzájárulásra is lehet majd részletfizetést kérni, ha a két adónem kapcsán fizetendő együttes összeg legfeljebb 200 ezer forint.

 

További változás, hogy az adóhatóság 2016-tól már nem veti ki a 2000 forintnál kisebb késedelmi pótlékot, míg eddig az összeghatártól függetlenül kirótta azt. A magánszemélynek emellett 2016-tól nem kell megfizetnie az 1000 forintot el nem érő adót, és az adóhatóság sem utalja ki az 1000 forintot el nem érő túlfizetést. 2015-ben ez a határ 100 forint volt.

 

Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén pedig - néhány kivételtől eltekintve - nem bírságolhatja a magánszemélyt a NAV, ehelyett a határidő kitűzésével fel kell szólítania a kötelezettség teljesítésére, illetve a hiba javítására. Mulasztási bírság kiszabásának csak a felhívás eredménytelensége esetén van helye. Nem lehet azonban ezt a kedvező szabályt alkalmazni akkor, ha az adózó az áfa-körbe való bejelentkezési kötelezettséget vagy a foglalkoztatottainak bejelentését mulasztja el, ekkor az adóhatóság már első körben is bírságot vethet ki.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

siker400-1444683625.jpgBudapest, 2015. október 13. - Ahogy a sült csirke sem repül a szánkba, úgy a siker sem fog csak úgy az ölünkbe hullani. Amellett, hogy valóban meg kell dolgozni az eredményekért, szükséges néhány tulajdonsággal is felvérteznünk személyiségünket a cél érdekében - ezeket mutatja be Steve Tobak, az Entrepreneur szerzője.

Budapest, 2016. január 5. - A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 2015. decemberi jelentése (World Tourism Barometer) szerint a világon 4,4%-kal, Európában 5,1%-kal, a közép-kelet-európai régióban 6,6%-kal, Magyarországon pedig 19,1%-kal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma 2015 első háromnegyed évében. Ezzel - a turisták számának növekedését tekintve - Magyarország került a dobogó legfelső fokára a legjelentősebb európai úti célok közül - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

Budapest, 2014. december 23. - Hatékonyan segíthetik a fogyasztók az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nemrég megjelent mobil alkalmazásával, a NÉBIH Navigátorral.