Július 1.: szünetelő hivatalok és egészségügyi ellátás

2016. június 30., csütörtök 06:00

Budapest, 2016. június 30. - Július elseje munkaszüneti nap a köztisztviselők, a kormánytisztviselők és az egészségügyben dolgozók számára, így a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, kormányablakok, a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai zárva tartanak. Szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, a mentők azonban teljes kapacitással dolgoznak.

Zárva lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatai is, az adóhatóság szerdai tájékoztatása szerint nem lesz elérhető telefonon 2016. július 1-jén, pénteken a NAV általános tájékoztató rendszere és a NAV ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem. A hét többi napján az ügyfélfogadás és az ügyintézés rendje változatlan - írták tájékoztatójukban.

 

A köztisztviselők napja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakterületének munkarendjét nem érinti - írták.

 

A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja (korábbi nevén a köztisztviselők napja) minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak.

hirdetés

 

Az Országgyűlés 2011. június 20-án határozott úgy, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen, így ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, amely egyben munkaszüneti nap is a kormány- és köztisztviselőknek, az ügykezelőknek és a területen dolgozó fizikai alkalmazottak.

 

Július 1-jén, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon szintén zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők.

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint a gyógyszerellátás a legtöbb településen ügyeleti és/vagy készenléti rend szerint biztosított ezen a napon.

 

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

 

Az ügyeletes és készenléti patikák címe, telefonszáma településre, vagy akár megyére keresve az OGYÉI honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhetők - jelezte az OGYÉI.

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók is. Ezen a napon az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is.

 

A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

 

Az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást - írták.

 

A mentők július 1-jén teljes kapacitással dolgoznak, országszerte 753 mentőegység riasztható, ami közel 1700 mentődolgozó - mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók, mentőgépkocsi-vezetők, mentésirányítók - egyidejű szolgálatát jelenti - közölte az Országos Mentőszolgálat.

 

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyben dolgozóknak.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2013. április 2., kedd  - Felavatták a Magyar Honvédség új Híradó és Informatikai Központját kedden a Honvédelmi Minisztériumban. A központ tevékenységével a Magyar Honvédség és az ország informatikai biztonsága is erősebbé válik - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a központ keddi átadásán.

Budapest, 2014. október 6. - A Magyar Telekom országos tudakozó szolgáltatásai - a Belföldi Tudakozó és a Tudakozó Plusz - már új, európai formátumú, ötjegyű hívószámon érhetők el. Október 1-jével megszűnt a korábbi 198-as hívószám, a 197-es pedig már csak az év végéig üzemel.

fereg400-1462698186.jpg

Budapest, 2016. május 8. - Egyre könnyebben lehet elérni a kibertámadásokhoz szükséges eszközrendszereket, a hálózatba kapcsolt digitális világ, valamint a szakemberhiány következtében kiszolgáltatottabbak lettünk.