Simon-ügy: három jogcímen is visszakövetelhetők a juttatások

2014. március 24., hétfő 16:55

Budapest, 2014. március 24. - Három jogcímen is visszakövetelhetők Simon Gábortól, az MSZP volt elnökhelyettesétől a számára képviselőségének ideje alatt kifizetett juttatások - mondta Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke újságíróknak a testület mai zárt ülése után.

A kormánypárti képviselő elmondta, hogy a bizottság majdnem egyhangúlag elfogadta az ügyben készült jelentéstervezetének vázát, a jelentést a héten szövegezik meg, a jövő héten pedig várhatóan elfogadják. Ismertetése szerint a Pécsi Tudományegyetem szakértői véleménye "erősorrendben" három visszakövetelési jogcímet tartalmaz, ezt a bizottság elfogadta, és ezt javasolja majd az Országgyűlésnek.

 

Felidézte, hogy az Országgyűlés azt kérte a bizottságtól, vizsgálja meg, van-e arra esély, hogy a juttatásokat visszaköveteljék. "Erre valószínűség szerint az lesz a nyilatkozatunk, hogy igen, van, mégpedig ezek az esélyek" - fogalmazott, majd úgy folytatta, nem a bizottság dönti el, hogy ezt az igényt az Országgyűlés érvényesíti-e, ez a Ház vezetésének feladata. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor nem alaptalan ez a döntés és esélye van a visszakövetelésnek - tette hozzá.

hirdetés

 

Kérdésre válaszolva kitért arra, a bizottság öt tagja elfogadta az egyetem szakvéleményét, egy tagja azonban "a visszakövetelés tényét sem fogadja el". Beszélt arról is, hogy nem biztos, hogy a polgári pernek - pertaktikai szempontból - jót tenne, ha a visszakövetelhetőséggel kapcsolatos érvek nyilvánosságra kerülnek.

 

Rubovszky György azt mondta, Mesterházy Attila MSZP-elnök a bizottság ülése előtt egy órával, a kampányra hivatkozva faxban mentette ki magát. A szocialista politikus faxban írt azon mondata, miszerint a Simon-ügyben nem tud semmit, arra enged következtetni, hogy "az eddigi nyilatkozatai minden alapot nélkülöztek" - tette hozzá Rubovszky György. Mint mondta, a későbbieknek már nem próbálják meghallgatni az MSZP elnökét. Közölte, a törvény kötelezi a bizottság előtti megjelenésre a képviselőt, de nem szankcionálja a távolmaradást.

 

Emlékeztetett arra, hogy a jelentéstervezetet március 31-ig kell elkészítenie a bizottságnak. Mint mondta, azt elfogadása után elküldi az Országgyűlés elnökének, és utána lesz nyilvános.

 

Kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy mentelmi bizottság nem javasolja a fideszes Simon Miklós mentelmi jogának felfüggesztését két politikai szereplő közötti magánvádas ügyben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. december 8. - Január 1-jével az E.ON Energiaszolgáltató Kft. egyetemes piacon kiszolgált földgázfogyasztó ügyfélkörét a FŐGÁZ Zrt. veszi át. A zavartalan átadás-átvételi folyamat és az ügyfeleknek is fontos pontos elszámolás érdekében a szolgáltató kéri gáz egyetemes ügyfeleit, hogy decemberben diktálják be gázmérőállásukat.

Budapest, 2015. március 14. - A felszámolás alá került DRB bankcsoporthoz tartozó négy bank fiókhálózata az ország nagy részére kiterjedt, így a betétesek kártalanítása a fővároson kívül 13 megyét érint - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-vel.

varkonyi-futo400-1477540168.jpg

Budapest, 2016. október 27. - A Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ) ez évben is nyílt pályázatot hirdet Az Év Menedzsere 2016 és Az Év Fiatal Menedzsere 2016 cím elnyerésére. Az Év Menedzsere díj kiírására huszonharmadik, míg Az Év Fiatal Menedzsere díjra tizenhetedik alkalommal kerül sor az idén. 2016-tól Életműdíj is átadásra kerül.