„Itt lakik a NAV”

2013. november 28., csütörtök 06:00

Lakást béreltek és házhoz hívták a szolgáltatókat a NAV revizorai a fővárosban, hogy kiderítsék, kapnak-e számlát a kifizetett munkadíjról. Az ellenőrzések elgondolkodtató és az adóhivatalt további lépésekre ösztönző eredménnyel zárultak, mert a szerelőktől kezdve a szőnyegtisztítón át az ételszállítókig szinte valamennyi szolgáltató zsebre dolgozott - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

A NAV dél-budapesti adóellenőrei ideiglenesen lakást béreltek a fővárosban azért, hogy ellenőrizzék a házhoz jövő szolgáltatók adózási fegyelmét. Céljuk - számtalan közérdekű bejelentést is alapul véve - az volt, hogy kiszűrjék a bevételeiket eltitkolókat, és felfedjék a feketefoglalkoztatást. Különösen a magukat az interneten hirdető, lakásfelújítást végző „mesterekre” koncentráltak, és különböző javítási, szerelési munkákat rendeltek meg.

hirdetés

 

Az ellenőrzések eredménye elgondolkodtató, hiszen a zárlakatos, az üveges, az épületasztalos, a szobafestő, a víz-, a villany- és a háztartásigép-szerelő sem adott számlát a munkadíjról, azaz tízből kilencen zsebre dolgoztak. Csupán az egyik rovarirtó társaság alkalmazottja ragadott számlatömböt, és teljesítette önként a bizonylatadási kötelezettséget. Mint kiderült, őt a kft. szabályosan be is jelentette.

 

Az ellenőrzések arra is fényt derítettek, hogy a vizsgált szolgáltatók mintegy 15 százaléka adószám nélkül, üzletszerűen folytatta tevékenységét, sőt akadt olyan is, aki korábbi munkáltatójának cégnevével visszaélve vállalt lomtalanítást. Ez utóbbi esetben az érintett cég a nevével való visszaélés és rossz hírnév keltése miatt feljelentést tett.

 

Az ellenőrzés új módszere olyannyira meglepte az érintetteket, hogy az egyikük a kapun kilépve kiabálásba kezdett, és hangosan közölte a környék lakóival, „Itt lakik a NAV”, egy mosógépszerelő pedig csak annyit mondott a jegyzőkönyv felvételekor, hogy „Ezt a NAV nem szokta ellenőrizni”.

 

A tapasztaltak igazolták, hogy szükség van a NAV ellenőrzéseire ebben a szektorban is, így ezzel a módszerrel az adóhivatal a továbbiakban is élni fog a fővárosban és Pest megyében. Ugyanakkor az eddig feltárt jogsértések elkövetői sem ússzák meg csupán egy mulasztási bírsággal, eltitkolt bevételeiket és tényleges adókötelezettségüket a NAV utólagosan vizsgálja, illetve behajtja.

 

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

A bányászok nyugdíjszabályainak múlt év elejei módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A komlói delegáció is képviseltette magát.

Budapest, 2016. június 26. - A kormányzati törekvésekkel összhangban, a kereskedelmi szektor legnagyobb mértékű béremelését hajtja végre a Lidl Magyarország.

uj-hirdetesek2013-400-1383300597.jpgAz első őszi hónapban minden szempontból felélénkült az álláspiac, a folyamatosan növekedő - a 2008-as szintet is meghaladó - meghirdetett pozíciók mellett 11 százalékkal ugrott meg az álláskeresők száma is.