H2O: szervezeti átalakítás a DRV-nél

2016. február 20., szombat 08:00

Siófok, 2016. február 20. - Volencsik Zsolt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatón beszélt a jelenlévő újságíróknak a társaságot érintő szervezeti átalakulásról.

Volencsik Zsolt 2015. október végén vette át a DRV irányítását, amikor a cég már nehéz anyagi helyzetben volt. Éppen ezért rögtön megszületett az az igény, hogy ezt a helyzetet rendezni kell, kollégáinak hosszú távon is stabil munkahelyet kell biztosítani, miközben a fogyasztóknak is kiváló minőségű szolgáltatást kell nyújtani.

 

A vezérigazgató felhívta a figyelmet a céget érintő nehézségekre, illetve hangsúlyozta, hogy a DRV egy speciális helyzetben lévő víziközmű-szolgáltató, hiszen hozzájuk tartozik a legnagyobb szolgáltatási terület, valamint övéké a leghosszabb csővezeték-hálózat is.

 

Mindezek mellett problémát jelent az is, hogy a szervezet jelenleg ugyanolyan működési modell alapján tevékenykedik, mint az ország többi víziközmű-szolgáltatója, miközben a DRV-nek speciális feladatokkal is szembe kell néznie. A csőhálózat elöregedett, elmaradtak a felújítások, ráadásul a hálózat kapacitása a korábbi igényekhez igazodik, amelynek jelenleg csak töredékét használják ki, mindeközben a karbantartási költségek magasak. Tovább nehezíti a helyzetet a nagyszámú szezonális felhasználó, valamint a rendszertelenül vagy egyáltalán nem fizető vízfelhasználók is, amelyek jelentős hiányt okoznak a gazdálkodás során.

hirdetés

 

Volencsik Zsolt kiemelte, hogy a szervezeti átvilágítás egy hosszú és komoly folyamat, amely még nem ért véget, ugyanakkor már most látszik, hogy a cég átalakítására szükség van. Emellett vannak olyan munkafázisok és területek, amelyek összevonás és átszervezés után hatékonyabb működésre képesek a jelenleginél.

 

A DRV speciális szervezeti működése, valamint a fennálló, előbb említett nehézségek miatt kidolgoztak egy, a hatékonyságot, a haladást és az operativitást elősegítő programot, amely röviden a H2O nevet viseli. Ennek lényege, hogy a gazdálkodás fenntarthatatlanságát megszüntetve, a szervezet átvizsgálása után egy olyan rendszert működtethessenek, amely hosszú távon képes megtartani munkavállalóit, és képes a feladatait a legjobb minőségben, maradéktalanul ellátni.

 

A H2O program részei:

  • Átvizsgálják a korábban kötött alvállalkozói szerződéseket. A tervek szerint idén 373 millió forintot spórol meg ezzel a szervezet. 
  • Újragondolják a vezetői juttatásokat. A vezetői juttatásokat csökkentik, illetve optimalizálják, pl. autóhasználat helyett videokonferenciák bevezetését tervezik. Mindeközben Volencsik Zsolt jelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója felé, hogy amennyiben lehetőség van rá, nem kéri a közelmúltban bejelentett felsővezetői fizetésemelését.
  • Az átszervezés miatt tárgyalásokat kezdeményez a DRV a régiókban működő cégekkel és munkaerő-közvetítőkkel, hogy az elbocsátott kollégák mihamarabb álláshoz jussanak.
  • Létrehoznak egy változásmenedzsment irodát, ahol szakemberek fogadják majd a munkavállalói kérdéseket.
  • Új lehetőségként merült fel a szolgáltatási területen belüli mobilizáció, illetve a szezonális munkarend bevezetése is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy több munkatárs dolgozzon a nyári időszakban, az üdülőövezetekben. Ehhez alaposan feltérképezik a kollégák munkavégzésének rendjét, és szükség esetén munkaerő-piaci szakértők bevonását is tervezik.
  • Fontos a munkavállalók tájékoztatása, így a továbbiakban minden az átszervezéssel kapcsolatos eseményről értesítik a dolgozókat.

A vezérigazgató azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy egyelőre még vizsgálják a lehetőségeket, amely kapcsán a változások a következő egy-két hónapban fognak megvalósulni, mindemellett pedig folyamatos tájékoztatást ígért a munkavállalóknak.

 

Forrás: TRINITY

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. február 23. - Tavaly 13,9 százalékkal kevesebb cég alakult Magyarországon, mint az előző évben. A cégszámhoz viszonyítva Baranya és Pest megyében alakult a legkevesebb új vállalkozás - közölte a héten a Bisnode üzleti információszolgáltató.

Az MSZP a munka törvénykönyvének módosítását javasolja azért, hogy a jövőben senkit se lehessen telefonon vagy sms-ben elbocsátani. A kormány eközben épp a mai napon adta át a 2012-es év "családbarát munkahelyeinek" kitüntetéseit.

Budapest, 2015. május 29. - Az üzleti életben elengedhetetlen a tudatos kapcsolatépítés, a hosszú távú, kölcsönösen hasznos partnerségek kialakítása. De hogyan lehet kiszűrni azokat, akik ennek az ellenkezőjére és a kihasználásra törekednek? Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója és számos bestseller szerzője megoszt néhány árulkodó jelet, amelyről felismerheted a networking „békát”!