Gemencen lesz a Kisvasutak Országos Napja

2015. szeptember 3., csütörtök 06:05

Budapest, 2015. szeptember 3. - Egész napos családi eseményekkel, különleges túrákkal, sűrített járatokkal és idei kuriózumként, egyfajta előprogramként, szarvasbőgéssel invitál a negyedik alkalommal megszervezett országos Kisvasutak Napja szeptember 12-én.

A Gemenci Erdei Vasút főszereplésével a Magyar Turizmus Zrt. bemutatja - Királyrét, Lillafüred, Mátrafüred-Gyöngyös után - abszolút gyerek- és kutyabarát rendezvényének negyedik felvonását, az országos Kisvasutak Napját Gemencen. Jó hír ugyanis a kutyabarátoknak, hogy a kisvasúton is utazhatnak a négylábú kedvencek (pórázzal és szájkosárral), és a túrákon is részt vehetnek.

 

Gemenc: Európa féltett kincse

 

Kontinens jelentőségű ártéri erdő, mely a Duna jobb partjának mentén, Bajával szemben helyezkedik el, nem más, mint a gemenci erdő. Jelentőségét mi sem példázhatná jobban, minthogy 1977-től élvez védettséget ez a terület, és 1996-tól a Duna-Dráva Nemzeti Park része lett. A gemenci erdőt a víz közelsége teszi varázslatossá, mely a dús növényzetet, hatalmas fákat táplálja, holtágakkal, belső tavakkal szabdalja a tájat és kedvező élőhelyet teremt az itt élő állatoknak.

 

Fantasztikus vadállománya kiváló vadászhellyé is teszi a gemenci erdőt, látogatóként pedig gyönyörködhetünk a szabadon megfigyelhető szarvasokban, őzekben, vízi madarakban és vaddisznókban, melyeket a kisvonatból is megpillanthatunk

hirdetés

 

Idén az Országos Kisvasutak Napja további különlegességet is tartogat, mivel ez a nap a szarvasbőgés idejére esik. Az augusztus végétől szeptember közepéig hétvégente szervezett "Igazi szarvasbőgés" túrákon Gemenc különleges koncertjét hallgathatjuk meg. A szürkületben induló és késő este befejeződő szarvasbőgés hallgató túrák a világrekorder gímszarvasok hazájában mutatják meg ezt az évenként csak egy időszakban, szeptemberben tapasztalható zoológiai jelenséget.

 

A túrák a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból és Keselyűsből indulnak a gemenci erdő mélyébe, ahol a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát ismerhetik meg a résztvevők.

 

TIPP! Mivel a szezon utolsó túrája szeptember 11-re esik, érdemes már egy nappal korábban érkezni, hogy részesei lehessük Gemenc különleges természeti csodájának. Információ, szállásfoglalás SZÉP kártyával is lehetséges Pörbölyön vagy Baján

 

Programok az 4. Országos Kisvasutak Napján - szeptember 12-én

 

Általánosan elmondható, hogy a gemenci erdőben számtalan túrautat találunk, melyeket nem csak gyalogosan, de kerékpárral is bejárhatunk, hiszen fantasztikus erdei terepet találunk a kerekezésre, de tekerhetünk a gemenci erdőt övező töltésen is. Ugyanakkor vízen kajakkal, kenuval, kirándulóhajóval is felfedezhetjük a környéket. Teljesen más élmény a mellék- és holtágak vízéről felfedezni az erdőt.

 

A vonatok Pörböly – Lassi – Gemenc-Dunapart állomások között rendkívüli, sűrített menetrend szerint közlekednek ezen a napon.

 

Pörbölyön, a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában a nagyszínpadon koncertek és előadások lesznek délelőtt 11 órától. Vonatozáshoz citerazenét szolgáltatnak, majd a Sióagárdi Fecske Bábcsoport előadása következik, utána pedig magyar és nemzetközi musicalekből hallhatunk válogatást „A zene az kell" címmel a Bajai Fiatalok Színházának zenés előadásában, végül a gyerekek kedvencével, a Kolompos együttes koncertjével zárul a nap.

 

Pörbölyön a színpadi koncerteken kívül érdemes megnézni a Gemencet bemutató interaktív kiállítást a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban, de a nagyszínpad mellett különböző népi játékokat is kipróbálhatunk, lesznek kézműves foglalkozások, mint fajáték-készítés, agyagozás, gyöngyfűzés, langallósütés kemencében, részt vehetünk mézkóstolón és válogathatunk a helyi termékek vásárán is. A kisvasút-barátokat is többféle program várja: a Gemenci Erdei Erdei Vasút modelljeinek bemutatója, kézihajtányozás, kisvasutas tablókiállítás és természetesen az ország számos pontjáról érkező kisvasutak bemutatkozása, sőt a színpadon zajló kisvasutas kvízjátékokon a kisvasutas kérdésekre helyesen válaszolók értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak.

 

De nem csak Pörbölyön lesznek jobbnál jobb programok, érdemes kisvonatra szállni és az egyes állomáshelyeken is szétnézni: útközben találunk vadmegfigyelő tornyot, Nagyrezét megállónál megnézhetjük a méhészeti gyűjteményt, a Lassiban halászati eszközök bemutatójával várnak a halászati kiállításon, ami attól izgalmas, hogy Itt kipróbálhatjuk a hálókészítést és a keszegsütést is. Lassiból indulnak a segway túrák, de az íjászkodást is ki lehet próbálni, gyerekeknek pedig kifejezetten ajánljuk a bábkészítést. Malomtelelő állomásnál végigjárhatjuk Az év ökoturisztikai létesítménye címet elnyert Molnárka tanösvény interaktív játékokkal teli útvonalát is.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Túrkeve, 2015. november 20. - A Magyarok kenyere programban készült liszt szétosztására hagyományteremtő szándékkal adományozási napot rendeztek csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetei országszerte.

Budapest, 2014. december 31. - Teljes kihasználtsággal működnek a Magyar Vöröskereszt hajléktalanszállói, nappali melegedői, éjjeli menedékhelyei és átmeneti szállásai - közölte a szervezet.

538190-553834741301595-1231399663-n-1361023685.jpg

Meghökkentő törvények születtek Hódmezővásárhelyen: tilos a nyilvános teregetés...