A szabad oktatásért tüntettek a tanárok

2016. június 12., vasárnap 08:00

tanitanek-tuntetes400-1465678528.jpg

Budapest, 2016. június 12. - Budapest mellett több megyeszékhelyen is szabad oktatást követelve tartottak tüntetéseket szombaton pedagógusok. A kormány és a Fidesz úgy látja, a tanárok többsége már felismerte, hogy a tárgyalóasztalnál kell rendezni a konfliktusos kérdéseket, az MSZP álláspontja ezzel szemben az, hogy a pedagógusok csak a köztereken érvényesíthetik érdekeiket.

A főváros mellett demonstrációt tartottak Békéscsabán, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden is. Budapesten a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform hirdetett "bizonyítványosztó" demonstrációt, amelynek részvevői a Március 15. térről a Várkert bazárhoz vonultak (képeinken). A tüntetéshez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

 

A demonstráció felszólalói és részvevői bukásra osztályozták a kormány teljesítményét. Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a kormány átvágta a pedagógusokat. Törley Katalin, a mozgalom képviseletében úgy vélte, hogy a kormány nem tárgyalni és együttműködni akar, hanem uralkodni és harcolni. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ismét szóvá tette, hogy a köznevelési törvény módosításába nem kerültek bele azok a pontok, amelyekről hosszasan egyeztettek.

hirdetés

 

A Pécsett megtartott demonstráción mintegy hetvenen vettek részt, köztük volt Mellár Tamás közgazdász is. A Jókai téren a földre néhány méter szögesdrótot húztak ki "a kormány különböző társadalmi csoportokat megosztó" politikájának szimbolizálására.

 

Az oktatási államtitkárság a tiltakozásra reagáló közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben. Kiemelték, a pedagógusok többsége mára arra is ráébredt, hogy bizonyos kormányellenes erők csak ki akarják használni őket. Különösen felháborító, hogy azok akarják mindig utcára vinni a pedagógusokat, akik rendszeresen elutasították a párbeszéd lehetőségét és a kormány meghívását a köznevelési kerekasztalhoz, amely a pedagógusokról és a gyermekekről szóló párbeszéd legeredményesebb fóruma - írták állásfoglalásukban.

 

tanitanek-tuntetes600-1465679389.jpg

 

A Fidesz-frakció szerint a pedagógusok többsége felismerte, hogy csak fel akarják őket használni azok, akik sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal, a tárgyalások helyett pedig politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek. Hangsúlyozták, a baloldal kormányzása alatt mindig csak elvette a pénzt az oktatástól, eladósította és csaknem csődbe vitte az iskolákat fenntartó önkormányzatokat, több száz iskolát zártak be, és több ezer tanárt tettek az utcára.

 

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a demonstráció előtt azt mondta, támogatják a megmozdulást, mert úgy gondolják, hogy a tárgyalóasztal mellett nem lehet hinni a Fidesznek, Magyarországnak "csak és kizárólag az utcán és tereken kell tudnia megfogalmazni követeléseit". Míg a Fidesz úgy gondolja, hogy az oktatás kizárólag a hatalomért van, addig a szocialisták szerint az oktatásnak a gyerekek érdekeire kell tekintettel lennie - fejtette ki a szocialista politikus.

 

A Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvezetője szintén úgy vélte, hogy a kormány elégtelenre vizsgázott oktatásügyben, Bősz Anett ezért tanszabadságot, decentralizációt, valamint egy önálló oktatási minisztérium felállítását sürgette.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. október 27. - Az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás egész évben, a nap 24 órájában érvényes, nemcsak az iskolában vagy óvodában, hanem az otthon, az utcán, kirándulás közben, nyaraláskor, bel- és külföldön szerzett sérülésekre is. A díjmentes lehetőség így a rekordhosszúságú őszi szünet felszabadult, és talán éppen ezért fokozott baleseti kockázatot hordozó napjaiban is védi a legfiatalabbakat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

varkonyi-futo400-1477540168.jpg

Budapest, 2016. október 27. - A Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ) ez évben is nyílt pályázatot hirdet Az Év Menedzsere 2016 és Az Év Fiatal Menedzsere 2016 cím elnyerésére. Az Év Menedzsere díj kiírására huszonharmadik, míg Az Év Fiatal Menedzsere díjra tizenhetedik alkalommal kerül sor az idén. 2016-tól Életműdíj is átadásra kerül.

2013. május 7., kedd - Huszonhat új levelező tagot választott az akadémikusok zárt ülésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az új akadémikusokat kedden, az MTA 184. közgyűlésének második napján mutatták be. Rendes taggá választotta a közgyűlés Sólyom László jogtudóst, volt köztársasági elnököt, valamint Erdő Péter kánonjogászt és bíborost is.