Pannon Borrégió: kilencedszer is összeállt a Top25

2016. május 21., szombat 09:05

Pécs, 2016. május 21. - A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó kilenc éve szervezi a Top25 borversenyt és kóstolófesztivált. A régió négy borvidékének - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány - borászatai nevezhetik boraikat erre a megmérettetésre, ahol nyolc kategóriában bírálja el a zsűri a beérkezett tételeket. A legjobbakat a közönség is tesztelheti, a hagyományos kóstolófesztiválra minden évben szinte már elővételben elkelnek a belépőjegyek, idén június 11-én találkozhatunk a Pannon Borrégió 25 top-borával a pécsi Hotel Palatinusban.

Az elmúlt kilenc évben szinte mindig más helyen szerveztük a zsűrizést jártunk már Harkányban, Szekszárdon, Villányban, Mecseknádasdon, Pécsett...), más pécsi helyszínen a kóstolófesztivált (Cella Septichora, Hotel Palatinus, Zsolnay Negyed E78, Hotel Corso, Zsolnay Negyed M21 Galéria) talán a legtöbbet költöző boros rendezvény lehetünk az országban. Idén visszatértünk a Hotel Palatinusba, május 11-én itt rendeztük meg a zsűrizést, majd június 11-én ide várjuk a díjazottakat és az érdeklődő publikumot, a díjátadóra és a nyertes borok kóstolójára.

 

A zsűri összetétele minden évben változik kicsit, hívtunk már külföldi szakértőket, voltak évek, amikor a régión kívüli bíráló voltak túlsúlyban, idén a régió bírálja a régiót elv alapján helyi kötődésű zsűritagokat kértek fel a borvidéki tanácsok erre a feladatra.

hirdetés

 

Amit érdemes megjegyezni: idén nevezték eddig a legtöbb fehérbort, picit visszaesett a rozék aránya, sokkal kevesebb helyi (portugieser, kadarka, kékfrankos) fajtát indítottak, viszont továbbra is meghatározó a bordeaux-i fajtaborok és házasítások szerepe és tekintélye.

 

A 25 bort két körös kóstolással döntötte el a tizenkét zsűritag, ezúttal 20 borászat adja a régió 25 kiválasztott borát, jöjjenek is abc sorrendben:

BELWARD PINCÉSZET Blanca gyöngyöző 2015 (Pécsi borvidék)
BELWARD PINCÉSZET Irsai Olivér 2015 (Pécsi borvidék)
BOCK PINCE Sauvignon Blanc 2015 (Pécsi borvidék)
BODRI PINCÉSZET Optimus Gold Cuvée 2012 (Szekszárdi borvidék)
CSÁNYI PINCÉSZET Chateau Teleki Villányi Franc 2012 (Villányi borvidék)
DANUBIANA BORÁSZAT Chardonnay 2015 (Tolnai borvidék)
DANUBIANA BORÁSZAT Merlot Rosé 2015 (Szekszárdi borvidék)
FRITZ BORHÁZ Szekszárdi Bikavér 2012 (Szekszárdi borvidék)
GERE & SCHUBERT PINCÉSZET Cserszegi Fűszeres 2015 (Pannon borrégió)
HÁRS CSALÁDI BIOPINCÉSZET Szajki Cirfandli 2015 (Pécsi borvidék)
HÁRS CSALÁDI BIOPINCÉSZET Szajki Sauvignon Blanc 2015 (Pécsi borvidék)
HEIMANN CSALÁDI BIRTOK Szekszárdi Bikavér 2013 (Szekszárdi borvidék)
LAJVÉR BORHÁZ Cuvée Blanc 2015 (Szekszárdi borvidék)
LELOVITS TAMÁS Siller 2015 (Villányi borvidék)
LINBRUNN PINCÉSZET Cabernet Sauvignon 2013 (Villányi borvidék)
POLGÁR PINCE Credo Cuvée 2011 (Villányi borvidék)
POSTA BORHÁZ Cabernet Franc 2012 (Szekszárdi borvidék)
RUPPERT PINCÉSZET Villányi Franc 2012 (Villányi borvidék)
SCHIEBER PINCÉSZET Solutio Perfecta Cabernet Sauvignon 2013 (Szekszárdi borvidék)
STIER PINCÉSZET Merlot 2013 (Villányi borvidék)
TŰZKŐ BIRTOK Chardonnay Barrique 2014 (Tolnai borvidék)
VINATUS PINCÉSZET Merlot 2012 (Villányi borvidék)
VINATUS PINCÉSZET Saliva Cuvée 2012 (Villányi borvidék)
VYLYAN SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET Duennium Cuvée 2012 (Villányi borvidék)
VYLYAN SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET Kékfrankos 2014 (Villányi borvidék)

Minden borvidék képviselteti magát, 10 villányi bor kapott elismerést, 7 szekszárdi, 5 pécsi, 2 tolnai és egy pannon jelölésű bor került még a kiválasztottak közé. Idén 9 fehérbor jutott be a huszonötbe, köztük egy gyöngyöző és egy desszertbor is. Egyetlen rozé mellett egy siller is bekerült, hasonlóképpen egyetlen kékfrankos védi a hazai vörös fajták mundérjának becsületét, míg 2-2 merlot és cabernet sauvignon, 3 cabernet franc és 6 házasítás, köztük 2 bikavér lett kiemelve.

 

A Pannon Borrégió Top25 Kóstolófesztivált június 11-én, 15 és 20 óra között rendezzük meg Pécsett, a Hotel Palatinus Bartók-termében, kedvezményes jegyeket 4000 forintos áron elővételben a jegymester.hu oldalon és a kiemelt jegyirodában lehet vásárolni, a helyszínen a belépőjegy 5000 forintba kerül. A jegyek száma limitált, maximum 300 jegy kerül forgalomba.

 

Forrás: Győrffy Zoltán / Vinoliva

Kapcsolódó cikkek

liba400-1446583033.jpgVillány, 2015. november 4. - "Aki Márton napján bort nem iszik, egész évben szomjazik" - tartja a mondás. A Márton-napi Újborünnepnek sok éves tradíciója van a Villányi borvidéken, a hozzá kötődő programokkal pedig mára országos hírű eseménnyé vált a borkedvelők körében.

Pécs, 2016. december 12. - A Nevelők Háza Egyesület minden érdeklődőt szeretettel vár Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című erdélyi szakácskönyvének bemutatójára, melyre december 16-án, pénteken 17 órától kerül sor a Civil Közösségek Háza (Szent István tér 17.) Méhes Károly termében.

Pécs, 2015. január 17. - Az Árkádban ma nyitja meg új éttermét a McDonald’s. A városban három étteremmel jelenlévő hálózat az eddig a Király utca és a Széchenyi tér sarkán működő üzletét költözteti át a bevásárlóközpontba. A költözés nem érinti a munkahelyeket, a teljes dolgozói csapat továbbra is a McDonald’s-nál folytatja a munkáját. A McDonald’s 1995 óta van jelen Pécsen, a városban működő három étteremben eddig összesen mintegy 20 millió vendég fordult meg.