Öt méltatlanul mellőzött fűszer

2014. március 13., csütörtök 06:00

fuszerek-1394686704.jpgHa szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben!

Vannak fűszerek, melyeket mindenki ismer és használ is nap mint nap - ám rengeteggel még csak nem is találkoztunk! Új kedvenceket felfedezni sosem késő, no és igazi élménnyé varázsolják az evést, még a megszokott ételek esetében is! Lássuk, melyek azok a fűszerek, amelyeket méltatlanul háttérbe szorítottak?

 

1. Garam Masala

 

Illatos, felmelegítő indián fűszer keverék, melynek neve eredetileg „forró keverék”. Nemcsak felmelegít, egy csipetnyi édes ízzel is szolgál az ételekben. A koriander különböző kombinációiból készült, fahéj, fekete bors, kardamom, szegfűszeg, kömény, gyömbér és szerecsendió felhasználásával. Komplex ízekkel fűszerezi ételeinket, ezért még a sóról is könnyedén lemondunk. Az indián konyha nagy kedvence, de ne álljunk meg itt: próbáljuk ki halhoz, csirkéhez, sertéshez, bárányhoz, zöldséges pörköltekhez, levesekhez, burgonyához, sőt, párolt vagy sült karfiolhoz is!

hirdetés

 

2. Füstölt paprika

 

A fűszerek egyik legnépszerűbbje! Gazdag, füstös íze elcsábít, nem beszélve a hőről, amivel felfűt! A chili és a harang paprika különböző fajtáiból készül, melyeket pörkölnek és őrölnek. Ha kedveljük a csípősebb ételeket, ideális lesz számunkra! Talán nem újdonság, hogy a paprika kapszaicint tartalmaz, ez adja a hőt is. Antioxidáns is, védi a sejteket a károsodástól. A komplex, füstös íz kiadós, egészséges ételeket eredményez, legyen szó levesekről, pörköltekről, rizses ételekről, paradicsom- vagy salsa szószról. Pácfajtákhoz is kitűnő.

 

3. Szegfűbors

 

Ha már fűszerek, akkor ezt sem érdemes kihagyni a listáról! Erőteljes, illatos és édes íze van, Közép-Amerikából származik. Különös keverék a szegfűszeg, a fahéj és a szerencsendió „főszereplésével”. A kutatók tanulmányozzák egyes részeit, azt remélve, hogy segít a rák elleni küzdelemben. A szegfűbors a karibi ételek esetében nélkülözhetetlen fűszer. Curry-hez és chilihez adva szintén izgalmas ízt kölcsönöz ételeinknek! Felmelegít, sőt, igen finom süteményekben és pudingokban is...!

 

4. Zellermag

 

Kissé kesernyés ízű a zeller koncentráltabb formája. Egészséges, mert fokozza az alacsony nátrium-tartalmú ételek ízét, azaz nem lesz szükségünk annyi sóra. Kalciumban és vasban is gazdag. Főzés, sütés előtt tegyünk belőle a húsra, levesbe, adjuk hozzá pörkölthöz, fasírthoz vagy hamburgerekhez, sőt, használjuk pácként!

 

5. Koriander

 

A fűszerek között az egyik legismertebb és legsokoldalúbb. Ennek a növényi magnak enyhe, pirított hatása és kissé citromos íze van. A kutatók vizsgálják, hogy a koriander mennyiben segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Az őrölt koriandert mindenesetre levesekbe, pörköltekbe, húsos ételekhez és süteményekhez is használhatjuk. A zúzott koriander ugyanakkor nagyon finom hamburgerek, pácok, öntetek készítéséhez - szóval, néhány egész magot sem árt megtartani, amit nemcsak díszítésnek érdemes felhasználni!

 

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. május 21. - A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó kilenc éve szervezi a Top25 borversenyt és kóstolófesztivált. A régió négy borvidékének - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány - borászatai nevezhetik boraikat erre a megmérettetésre, ahol nyolc kategóriában bírálja el a zsűri a beérkezett tételeket. A legjobbakat a közönség is tesztelheti, a hagyományos kóstolófesztiválra minden évben szinte már elővételben elkelnek a belépőjegyek, idén június 11-én találkozhatunk a Pannon Borrégió 25 top-borával a pécsi Hotel Palatinusban.

denever1-1377537789.jpgA denevérek nyár végén kezdődő nászidőszakához igazodó esti programon szakavatott denevérkutató mutatja be a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. A résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket lehet közelről megnézni, ismerkedve a fajok egyedi jellemzőivel - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

Vajon lehet úgy főzni, hogy az felrázzon? Adj fantasztikus ízeket ételeidnek és étkezz egészségesen! Körülnéztünk a séfek fűszerkeverékei között. Már csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod kedvenced és egészségesen készíted el!