Szentágothai-díjakat adtak át a pécsi egyetemen

2016. november 8., kedd 07:00

Pécs, 2016. november 8. - Sümegi Balázs orvosprofesszort Szentágothai-díjjal, Kemenesi Gábor víruskutató biológust pedig junior Szentágothai-díjjal tüntették ki hétfőn a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a magyar tudomány ünnepe alkalmából megtartott eseményen.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ötödik alkalommal megrendezett tudományos ünnepségen a díjátadó mellett előadásokkal emlékeztek meg a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának névadójáról.

 

A 2013-ban alapított Szentágothai-díj plakettjeinek átvétele után Sümegi Balázs, a pécsi orvoskar intézetigazgató egyetemi tanára, a Szentágothai-kutatóközpont genomikai és kísérletes kardiológiai kutatócsoportjának vezetője, valamint Kemenesi Gábor egyetemi tanársegéd, a kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának tagja rövid előadásban mutatta be munkásságát - áll az írásos összefoglalóban.

hirdetés

 

A PTE kitért arra is, hogy a Szentágothai-nap keretében rendezték meg az intézményben - a mintegy kétmilliárd forintos költségvetésből megvalósuló - a chip-technológiát a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése érdekében alkalmazó kutatói programjának ünnepélyes megnyitóját.

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló, hároméves projekt céljáról azt közölték, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel eddig elért 30 százalékos eredményességet kívánják 50 százalék fölé emelni egy olyan laboratóriumi megközelítéssel, amelynek egyszerűsége, költséghatékonysága lehetővé teszi a szülészeti rutinba történő beillesztést.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. május 3. - A Balassi Intézet hatodik alkalommal hirdette meg a Campus Hungary ösztöndíjakat, melyekre május 30-ig lehet pályázni. Változás a korábbi felhívásokhoz képest, hogy 15 százalékkal emelkedett a hallgatói ösztöndíjak összege, valamint az, hogy kizárólag a konvergencia régiókban, tehát a vidéken található felsőoktatási intézmények hallgatói és munkatársai pályázhatnak.

Pécs, 2017. január 5. - Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjában, öt ország tizenkét oktatójának részvételével - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

41-1354443677.jpgPTE kontra ELTE: azért nem megyünk egymásnak...

A Pécsi Tudományegyetem marketingjének alapeleme, hogy Magyarország első, 1367-es alapítású egyeteme. Viszont idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját – hogy hozható össze ez a két adat?