Nemzetközi traumatológiai képzés a klinikán

2017. január 5., csütörtök 07:00

Pécs, 2017. január 5. - Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjában, öt ország tizenkét oktatójának részvételével - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az európai tanfolyamot (European Trauma Course, ETC) hetedik alkalommal tartják meg Magyarországon.

 

A képzés a balesetet szenvedett súlyos betegek ellátásáért felelős jelentős, európai székhelyű nemzetközi szervezetek kezdeményezésére, illetve azok együttműködésével jött létre. A tanfolyamon túlnyomórészt a súlyos baleseti sérültek elsődleges kórházi ellátását végző szakemberek - sürgősségi orvosok, sebészek, baleseti sebészek, altatóorvosok és a hozzájuk kapcsolódó társszakmák képviselői - vehetnek részt.

hirdetés

 

A képzésre öt országból érkeznek oktatók, akik 32 szimulációs gyakorlatot tartanak - idézték a közleményben Verzár Zsófiát, a PTE sürgősségi orvostani tanszékének vezetőjét, a tanfolyam egyik oktatóját.

 

Verzár Zsófia a gyakorlatorientált tanfolyam hosszú távú céljai között említette a modern, szakszerű ellátási elvek népszerűsítését, oktatását, a szakellátás minőségi fejlődését és a betegbiztonság fokozását.

 

A kurzuson részt vevő szakemberek gyakorolhatják az egyes sürgősségi ellátó csapattagokra, illetve a vezetőkre háruló feladatokat is. A tanfolyam végén ők elméleti és szimulációs gyakorlati vizsgán is számot adnak a tanultakból; a vizsgák sikeres teljesítésével nemzetközileg elismert és nyilvántartott diplomát kapnak - áll az írásos összefoglalóban.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

A Magyarországon is robbanásszerűen növekvő bevándorlás egészségügyi kihívásainak és kockázatainak kezelésére dolgozott ki felsőfokú képzési programot egy konzorcium a Pécsi Tudományegyetem vezetésével. A képzés az egész Európai Unióban egyedülálló.

bor-barna-orome-1373232960.jpg

Budapest/Kazany, 2013. július 7. – Bor Barna ezüstérmet szerzett a férfi cselgáncsozók +100 kg-os súlycsoportjában a 27. Nyári Universiade vasárnapi versenynapján.

Novemberben derül ki, hány oktatót érint a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) tervezett csoportos létszámleépítés - írta közleményében az egyetem.