Úszók Éjszakája: a korábbiaknál nagyobb érdeklődés

2014. október 30., csütörtök 17:00

uszok-ejszakaja2014-pecs400-1414677570.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 30. - Minden korábbi teljesítményt felülmúltak az idei Úszók Éjszakája látogatói. A négy városban egyszerre zajló, társadalmi célú rendezvényen olyan országszerte ismert olimpikonok és élsportolók társaságában állhattak ki a vendégek a pikkelysömörrel élőkért, mint Cseh László, Gergely István és Risztov Éva.

A korábbi évekkel ellentétben idén nem a versenyzésen, hanem a kollektív kiálláson volt a hangsúly, ám a nemes cél minden eddiginél több látogatót vonzott: négy városban összesen több mint ezer ember állt ki és úszott vagy szurkolt a pszoriázissal élők elfogadásáért.

 

Az Úszók Éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat hívta életre 2012-ben. A dr. Simicskó István Sportért felelős államtitkár fővédnökségével megvalósuló rendezvény idén még nagyobb sikert aratott: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged egy-egy uszodája teljesen megtelt október 29-én este. A látogatók ismét nemes cél érdekében ugrottak a medencébe: pikkelysömörrel élő társaik társadalmi elfogadottságának növeléséért. A rendelkezésre álló egy óra alatt összesen több mint 100 kilométert úszott le a közel 1500 résztvevő, ez pedig azt jelenti, hogy még a tavalyi eredményeket is sikerült jócskán túlszárnyalni.

 

- Az Úszók Éjszakája a társadalmi összefogásról és az egészséges életmód fontosságáról szól. A Sportért Felelős Államtitkárság minden hasonló kezdeményezést üdvözöl, ezért örömmel vállaltuk el a fővédnökséget. Ritkaságszámba megy, hogy ennyi népszerű élsportoló, olimpikon vesz részt egy kezdeményezésben, mint ahányan ma jelen voltak a négy városi uszodában. Nekik is köszönhető, hogy az Úszók Éjszakája vitathatatlanul az egyik legjelentősebb rendezvény világszinten, amely a pikkelysömör ismertségének növelését tűzte ki célul - mondta el a rendezvény budapesti helyszínén Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár.

hirdetés

 

- Tavaly kaptam először meghívást az Úszók Éjszakájára, így az akkori tapasztalataimból kiindulva nem volt kérdéses, hogy idén is jelen leszek. Azért igazán különleges számomra ez a rendezvény, mert az én életemben is jelentős szerepet játszó sport egyesül a társadalmi összefogás értékével. Jó érzés volt idén is kiállni egy nemes célért, a pikkelysömörrel élők elfogadásáért, és annak külön örülök, hogy láthatóan velem együtt sokan gondolkodnak még így - nyilatkozta Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki az Úszók Éjszakája budapesti helyszínén volt jelen Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott kapusedzőjével és Lévai Mártonnal, a válogatott kapusával együtt.

 

A vidéki városokban is számos ismert sportoló erősítette az Úszók Éjszakája mezőnyét: Debrecenben Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Pécsett Financsek Gábor ifjúsági Európa-bajnok úszó, Szegeden pedig Novoszáth Melinda ifjúsági EB bronzérmes úszó, illetve a Tiszavirág Szeged Diapolo férfi OB1-es vízilabda csapat és a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női OB1-es vízilabda csapata állt rajthoz az önkéntes résztvevőkkel.

 

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot a hétköznapi sport. Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető, és a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén szakorvosok tájékoztatták a látogatókat a betegségről.

 

- Örülök, hogy az Úszók Éjszakája harmadik alkalommal is ekkora sikert aratott, mert ez mutatja, hogy van haszna ennek az egész világon egyedülálló rendezvénynek, és általa valóban tehetünk a pikkelysömörrel élők társadalmi elfogadottságáért. De ezen a téren szerencsére nem csupán hazai szinten történt előrelépés, hiszen a WHO az idén deklarálta, hogy a pikkelysömör krónikus, nem fertőző, fájdalmas betegség. Emellett pedig azt is elismerték, hogy a kór pszicho-szociális terhet jelent, és azt is, hogy sok beteg nem jut megfelelő kezeléshez a betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya miatt. Ez egy nagyon komoly előrelépés, amelynek eléréséhez hisszük, hogy az általunk életre hívott Úszók Éjszakája rendezvénysorozat is hozzájárult - mondta a rendezvény után Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

 

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Magyarországon több városban is várják az érdeklődőket. A pszoriázis klubok elérhetőségei a www.uszokejszakaja.hu honlapon is megtalálhatók.

 

Forrás: Magyar Dermatológiai Társulat, fotó: PRo Kommunikációs Kft.

Kapcsolódó cikkek

dinnye-1371121679.jpg

Kevesen tudnánk kapásból megmondani, miért is szeretjük annyira a görögdinnyét. Talán mert olyan édes, leves és jól behűtve kiváló nyári frissítő. A tájékozottabbak azzal is tisztában vannak, hogy zsírt egyáltalán nem tartalmaz (több mint 90%-s víz), ellenben annál inkább dúskál a különböző hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban.

afonya-zabpehely400-1452617858.jpg

Budapest, 2016. január 13. - A reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is. Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van.

parlagfu.jpg

Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.