Úszók Éjszakája: a korábbiaknál nagyobb érdeklődés

2014. október 30., csütörtök 17:00

uszok-ejszakaja2014-pecs400-1414677570.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 30. - Minden korábbi teljesítményt felülmúltak az idei Úszók Éjszakája látogatói. A négy városban egyszerre zajló, társadalmi célú rendezvényen olyan országszerte ismert olimpikonok és élsportolók társaságában állhattak ki a vendégek a pikkelysömörrel élőkért, mint Cseh László, Gergely István és Risztov Éva.

A korábbi évekkel ellentétben idén nem a versenyzésen, hanem a kollektív kiálláson volt a hangsúly, ám a nemes cél minden eddiginél több látogatót vonzott: négy városban összesen több mint ezer ember állt ki és úszott vagy szurkolt a pszoriázissal élők elfogadásáért.

 

Az Úszók Éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat hívta életre 2012-ben. A dr. Simicskó István Sportért felelős államtitkár fővédnökségével megvalósuló rendezvény idén még nagyobb sikert aratott: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged egy-egy uszodája teljesen megtelt október 29-én este. A látogatók ismét nemes cél érdekében ugrottak a medencébe: pikkelysömörrel élő társaik társadalmi elfogadottságának növeléséért. A rendelkezésre álló egy óra alatt összesen több mint 100 kilométert úszott le a közel 1500 résztvevő, ez pedig azt jelenti, hogy még a tavalyi eredményeket is sikerült jócskán túlszárnyalni.

 

- Az Úszók Éjszakája a társadalmi összefogásról és az egészséges életmód fontosságáról szól. A Sportért Felelős Államtitkárság minden hasonló kezdeményezést üdvözöl, ezért örömmel vállaltuk el a fővédnökséget. Ritkaságszámba megy, hogy ennyi népszerű élsportoló, olimpikon vesz részt egy kezdeményezésben, mint ahányan ma jelen voltak a négy városi uszodában. Nekik is köszönhető, hogy az Úszók Éjszakája vitathatatlanul az egyik legjelentősebb rendezvény világszinten, amely a pikkelysömör ismertségének növelését tűzte ki célul - mondta el a rendezvény budapesti helyszínén Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár.

hirdetés

 

- Tavaly kaptam először meghívást az Úszók Éjszakájára, így az akkori tapasztalataimból kiindulva nem volt kérdéses, hogy idén is jelen leszek. Azért igazán különleges számomra ez a rendezvény, mert az én életemben is jelentős szerepet játszó sport egyesül a társadalmi összefogás értékével. Jó érzés volt idén is kiállni egy nemes célért, a pikkelysömörrel élők elfogadásáért, és annak külön örülök, hogy láthatóan velem együtt sokan gondolkodnak még így - nyilatkozta Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki az Úszók Éjszakája budapesti helyszínén volt jelen Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott kapusedzőjével és Lévai Mártonnal, a válogatott kapusával együtt.

 

A vidéki városokban is számos ismert sportoló erősítette az Úszók Éjszakája mezőnyét: Debrecenben Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Varga Tamás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Pécsett Financsek Gábor ifjúsági Európa-bajnok úszó, Szegeden pedig Novoszáth Melinda ifjúsági EB bronzérmes úszó, illetve a Tiszavirág Szeged Diapolo férfi OB1-es vízilabda csapat és a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem női OB1-es vízilabda csapata állt rajthoz az önkéntes résztvevőkkel.

 

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot a hétköznapi sport. Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető, és a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén szakorvosok tájékoztatták a látogatókat a betegségről.

 

- Örülök, hogy az Úszók Éjszakája harmadik alkalommal is ekkora sikert aratott, mert ez mutatja, hogy van haszna ennek az egész világon egyedülálló rendezvénynek, és általa valóban tehetünk a pikkelysömörrel élők társadalmi elfogadottságáért. De ezen a téren szerencsére nem csupán hazai szinten történt előrelépés, hiszen a WHO az idén deklarálta, hogy a pikkelysömör krónikus, nem fertőző, fájdalmas betegség. Emellett pedig azt is elismerték, hogy a kór pszicho-szociális terhet jelent, és azt is, hogy sok beteg nem jut megfelelő kezeléshez a betegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya miatt. Ez egy nagyon komoly előrelépés, amelynek eléréséhez hisszük, hogy az általunk életre hívott Úszók Éjszakája rendezvénysorozat is hozzájárult - mondta a rendezvény után Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

 

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Magyarországon több városban is várják az érdeklődőket. A pszoriázis klubok elérhetőségei a www.uszokejszakaja.hu honlapon is megtalálhatók.

 

Forrás: Magyar Dermatológiai Társulat, fotó: PRo Kommunikációs Kft.

Kapcsolódó cikkek

jagger-1376406871.jpgA világhírű sztár Mick Jagger még 68 évesen is úgy néz ki, mint aki elfelejtett öregedni. Fiatalos lendületét a jógának, pilates-nek és egy 160 ezer forintos krémnek köszönheti - írja a napidoktor.hu.

Harkány, 2015. február 5. - Új masszázsággyal és pedikűrös székkel bővül a Harkányi Gyógyfürdő wellness és spa szolgáltatási részlege. A fejlesztésnek köszönhetően a fürdőt látogatók korszerű masszázságyakon, még kellemesebb körülmények között élvezhetik a gyógyító kezeléseket, vagy épp újulhatnak meg tetőtől talpig az új pedikűrös széknek köszönhetően. A beruházás a fürdő önerejéből valósult meg.

hunger-map-foodpanda400-1413659802.jpgBudapest, 2014. október 20. - Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. A Foodpanda olyan kezdeményezéseket és módszereket gyűjtött össze, melyekkel a közösség, de akár te magad is csökkentheted a kukába kerülő élelmiszer mennyiségét.