Hogyan fogadjuk a gratulációt? Íme, néhány tipp!

2016. október 2., vasárnap 07:00

gratulacio400-1475345661.jpg

Budapest, 2016. október 2. - Sokunkkal előfordul, hogy hirtelen nem tudunk mit kezdeni azzal, ha valaki bókol, vagy gratulál nekünk és emiatt a reakciónk akár gorombának, vagy furcsának tűnhet. Ennek oka talán ott keresendő, hogy gyerekkorunk óta arra neveltek minket, hogy legyünk alázatosak és szerények, nem pedig hivalkodóak és önteltek.

Azonban a gratuláció elfogadása nem minősül sem felvágásnak, sem nagyképűségnek. Jacquelien Whitmore, az entrepreneur.com szerzője hat üzleti etikett tippet ajánl arra, hogy hogyan viselkedjünk, amikor elismerést kapunk.

 

1. Mondd, hogy köszönöm!

 

Ennél mi sem egyszerűbb és egyértelműebb. Fogadjuk el az elismerést, és mutassuk ki köszönetünket a kedves szavak iránt.

 

2. Oszd meg a bókot!

 

Ha valaki gratulál Neked és a csapatodnak, fogadd el a gratulációt, és tedd hozzá, hogy továbbadod a többieknek, akik a sikerhez segítettek. Így mindenki részesésé válik az elismerésnek.

hirdetés

 

3. Figyelj oda a nonverbális kommunikációdra!

 

Azaz a testbeszédedre. Próbáld meg nem keresztbefonni a karjaidat, ne a padlót nézd, és ne próbálj meg túlzottan laza testtartást fölvenni, mert az inkább közönyt közvetít. Jó megoldás, ha kicsit előrehajolsz, a gratuláló szemébe nézel, mosolyogsz, és azt mondod: Köszönöm!

 

4. Ne menj bele bókcsatákba!

 

Néha azt érezheted, hogy neked vagy vissza kell bókolnod, vagy a saját teljesítményedet kell kicsit lealacsonyítani, különösen akkor, ha az elismerés olyan valakitől érkezik, akit tisztelsz és megbecsülsz. Ilyenkor küzdd le a túlbokolási ingert, ne mondd azt, hogy a Te hozzájárulásod nem ért annyit, mint az övé. Ehelyett, élvezd ki a pillanatot és örülj a gratulációnak.

 

5. Ne utasítsd vissza az elismerést!

 

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz az az, ha nem ismered el az elismerést. Ilyenkor a gratuláló úgy érzi, hogy arcon csaptad, semmibe vetted a véleményét, amit egyesek rossz néven vehetnek.

 

6. Tudd, hogy hol a határ!

 

Egy bókot elegánsan elfogadni egy dolog, de azt is tudni kell, hogy ez hol ér véget. Nem jó ötlet ilyenkor taglalni a kérdést vagy megerősítést kikényszeríteni azzal, hogy rákérdezünk valóban így gondolja-e a gratuláló, és miért?

 

- Ha valaki rosszul reagálja le az elismerést, az egyből olyan üzenetet közvetít, ami káros hatással lehet a gratulációt kiérdemlő teljesítményre. Amikor valakitől dicséretet kapsz, az olyan, mintha ajándékot kapnál, és ajándékot nem illik visszautasítani. Ilyenkor azt mondod, hogy nem tartod őket annyira, mint ők téged - vallja Avidor András networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője. - Arról nem is beszélve, hogyha az elismerés után azt bizonygatjuk, hogy mennyire jelentéktelen is volt a teljesítményünk, azzal a saját termékünk értékét csökkentjük, a magunk és üzlettársaink szemében is. Más szóval, ha mi nem tartjuk nagyra a saját üzletünket, hogyan is várhatnánk el ezt másoktól.

 

Forrás: Ferling

Kapcsolódó cikkek

Szeged, 2014. április 14. - A húsvéti ünnepek előtt tombol a vásárlási láz. Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élő állatok kavalkádjával szembesülnek az ajándék után kutató emberek. Van törpenyúl, házinyúl, emellett hörcsög, tengerimalac, díszhal, kutya, cica, a piacokon akár 200 forintos naposcsibe is megvásárolható ajándékba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre megvásárolt élő állatok az ünnepek után gyakran unott teherként kerülnek kidobásra. Az állatkínzást érdemes megelőzni.

sikonda-es-kornyeke400-1422937958.jpgKomló, 2015. február 3. - A Dunántúl déli részén, terebélyes területen elnyúló Mecsek-Hegyhát tájegység számtalan csodát bújtat több száz négyzetméteren elterülő, zöldellő erdeiben és zegzugos rejtekeiben, melyet egy study tour keretében turisztikai újságírók is megcsodálhattak.

tatar-csilla400-1418658267.jpgBudapest, 2014. december 16. - Különleges pályázatot indított art50 néven a METRO. A cél azt volt, hogy olyan művek készüljenek, mellyel a bevásárlás és a szállítás mindennapi tevékenységét a tudatos vásárlók praktikusan, ugyanakkor trendin tehetik meg. Az eredményhirdetésen a zsűri tagja, Tatár Csilla a karácsonyról, a rosszkedv leküzdéséről is beszélt.