Tápláló zöldség és gyógyító csoda a csicsóka
Hazánkban a méltatlanul mellőzött táplálékok közé tartoznak a csicsóka, vagy más néven édesburgonya felhasználásával készült ételek. A napraforgó közeli rokonát érdemes közelebbről megismerni, hiszen a csicsóka híresen hatékony a betegségek kezelésében.
A téli időszakban érdemes megkóstolnunk, étrendünkbe iktatnunk egy-egy csicsókából készült fogást, mivel magas rost és kalória tartalmánál fogva tápláló étel, s nem utolsó sorban kiváló A és C-vitamin, vas- és kalciumforrás. Magas béta-karotin tartalmánál fogva antioxidáns hatású.
Ránézésre akár össze is lehetne téveszteni a csicsókanövényt a napraforgóval - utóbbinak azonban nagyobbak a virágai, a csicsókáé pedig augusztusban pompázik. Ez a zöldség vékonyabb és magasabb is a napraforgónál.
A csicsóka a nyirkos és üde talajokat kedveli, a gyenge talajokon is megél. A fészkesek családjába tartozik, gyógynövénynek számít. Szintén Észak-Amerikából került Európába, majd Magyarországra, ezt a növényt azonban a XVII. században hozták be. A csicsókának nincs magja, szaporítani a gumók elültetésével lehet.
Íze elsősorban a krumpliéhoz hasonlít. Édesebb zöldség azonban annál, és sokkal nagyobb a rosttartalma. A növényt diabetikus alapanyagként is használják, nemcsak azért, mert emlékeztet íze a burgonyáéra. Gumóiban inulin, valamint polifruktozán található. Az ezekből keletkező fruktóz, azaz gyümölcscukor a répacukornál könnyebben emészthető. A cukorbeteg a fruktózt hasznosítja, és közben nem emelkedik a vércukorszintje.
A csicsóka laktató zöldség. Rengeteg, a szervezet megfelelő működése szempontjából előnyös ásványi anyag található benne, így például kalcium és kálium, magnézium, cink, foszfor, de található benne B1- és B2 és C-vitamin, béta-karotin, niacin is.
Aminosavakban is gazdag: megtalálható benne a hisztidin, aszparagin, triptofán, cisztin, valamint növényspecifikus anyagok, így a betain, szaponin, kolin és quercimeritrin. Keményítőt kis mennyiségben tartalmaznak a gumói, viszont a lehető leggazdagabb inulin, azaz növényi rostanyagforrás.
Igen fontos a csicsóka inulin tartalma, ez ugyanis arra ösztönzi a szervezetet, hogy meggyógyítsa önmagát. A csicsóka felhasználható számos, komoly probléma orvoslására. Az élelmiszer-allergiások esetében például bélflórát helyreállító beavatkozásként bevethető: tegyük bele müzlibe, vagy adjuk hozzá gyümölcsléhez - az inulinnal megszüntethető az allergia.
Hasznosíthatjuk a növényt koleszterin- és trigliceridcsökkentőként, ha egy-másfél deci narancslébe 1-2 evőkanál csicsókaport keverünk. Így tehát a szív- és érrendszeri megbetegedések hatékony ellenszere. Az elhízás, a hipertónia, a vesekő és köszvény megelőzésében is nagyon hasznos a csicsóka, de a rákterápiákban is kiváló.
Magyarországon sajnos nem túl népszerű zöldség, pedig számos alapanyagunkkal keverhető, fogyasztható - máshol a világon a csicsókát halfélék, kagyló, homár mellé adják, vagy libamájjal, szarvasgombával tálalják. Néhány ötlet, mihez jó a csicsóka: finom nyersen fogyasztva, de készíthetünk belőle salátát és szószt. Főzhetjük, párolhatjuk, köretként is adható lepény formában. Facsart leve turmix alapnak is kiváló, mellé bármilyen nekünk tetsző gyümölcsöt keverhetünk, sőt mézzel is ízesíthetjük.
A csicsókát alkalmazzák a kozmetikumok készítésekor is - a gumó ugyanis regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatással rendelkezik.
Forrás: napidoktor.hu
További téli egészségtippek a napidoktor.hu-n.
Budapest, 2014. október 11. - Évente 16-20 ezren kapnak mélyvénás trombózist. Ha a többségében a lábban - gyakran tünetek nélkül - kialakuló vérrög leszakad és eljut a tüdőbe, az általa okozott érelzáródás fulladást okozhat. Minden évben legalább háromezren meghalnak a betegségben, pedig a tüdőembólia a leggyakoribb elkerülhető halálok - figyelmeztettek vezető hematológus professzorok az október 13-i Trombózis Világnap közeledtével budapesti sajtótájékoztatójukon.