Zene ihlette ékszerek

2012. október 2., kedd 10:01

Jótékonysági koncertet ad a zene világnapján, október elsején a Pannon Filharmonikusok. A zenekar az ünnepi díszhangverseny teljes jegybevételét a vakoknak és gyengénlátóknak adományozza.

Az Ezüstláz Ékszergaléria a Pannon Filharmonikusok és a komolyzene tiszteletére a zene világnapja alkalmából 16 neves ötvös iparművészt kért fel, hogy „komponáljon” egy-egy ékszert adott zenei témára. A csoportos kiállításra készült ékszerek ihletője a vakok és gyengénlátók javára adott jótékonysági hangverseny egyik darabja, Alberto Ginastera: VariacionesConcertantes című ritkán hallható műve.

Az argentin zenemű egyetlen motívum 12 variációja, erre rímelve az elkészült ékszerek is egyetlen téma: a zene köré épülnek az alkotó művészek habitusa, fantáziája és egyedi anyaghasználati, formai-technikai sajátosságai szerint.

A fémműves formatervezők által alkotott ékszerek többsége nyakék, de készült gyűrű és bross is. A művészek változatos anyagokat használtak: ezüst, pergamen, papír és elefántcsont is megjelenik a műtárgyakban, csakúgy, mint a corian vagy különböző egzotikus fafajták.

Az NKA támogatással megvalósult akadálymentesített kiállításon a vakok és gyengénlátók kézbe is vehetik a műveket, amelyek az október elsejei ünnepélyes megnyitót követően október 6-ig a Kodály Központban, majd ezt követően november 3-ig az Ezüstláz Ékszergalériában tekinthetők meg.

A kiállító művészek:

Abaffy Klára ∫ Bartl Dóra ∫ Dávid Attila Norbert ∫ Gera Noémi ∫ Huber Kinga ∫ Jermakov Katalin ∫ Kecskés Orsolya ∫ Király Fanni ∫ Marosi László ∫ Nádai Andrea ∫
George Radic ∫ Rózsa Béla ∫ Stomfai Krisztina ∫ Tóth Zoltán ∫ Vékony Fanni ∫ Zámori Eszter

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

nepek-tanca400-1387398150.jpgSzűknek bizonyult a harkányi Kulturális és Sportközpont december 14-én, amikor több mint 50 csoport, mintegy 600 résztvevő töltötte meg a termeket. A „Népek Tánca, Népek Zenéje” elnevezésű nemzetközi rendezvény résztvevői ezúttal a fürdővárosban mérték össze tudásukat.

Pécs-Szigetvár, 2016. augusztus 25. - Guinness-rekordkísérletre készül a Zrínyi-emlékév keretében a szigetvári zeneiskola, amelynek mintegy ötven jelenlegi és egykori növendéke és oktatója fog augusztus 26-án és 27-én 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani és hajózni a Balatonon.

Pécs, 2016. október 27. - Plácido Domingo Operalia-versenyének két győztese, a Magyar Állami Operaház operaénekese, valamint a Pécsi Filharmonikusok trombitaművésze lép fel november 13-án a Kodály Központban rendezendő operagálán - jelentették be a szervezők szerdán.