Egyedi Chagall-tárlatra készül a Martyn Múzeum

2015. március 2., hétfő 06:00

yury-pen-portrait-of-marc-chagall400-1425200242.jpgPécs, 2015. március 2. - A 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) alkotásaiból nyílik kiállítás áprilisban Pécsett - jelentette be a Janus Pannonius Múzeum művészettörténeti osztályvezetője.

Sárkány József a sajtó képviselőinek elmondta: április 24. és október 31. között a művész 148 alkotása látható a Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utcai épületének emeleti kiállítótermeiben. A tárlat anyaga bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiákból, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzokból, vázlatokból és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációiból áll - közölte a főmuzeológus.

 

Sárkány József megjegyezte, hogy Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a most tervezettől. Hozzáfűzte: a tavasszal látható műveket ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.

hirdetés

 

Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági vezetője arról szólt, hogy a múzeum idei "húzó kiállítása" egy német céggel kötött kedvező szerződésnek köszönhetően jön létre, és várhatóan kiegészül két, a Szépművészeti Múzeumban őrzött Chagall-képpel. A tárlat a múzeum részéről nem igényel jelentősebb anyagi ráfordítást, a logisztikai és biztosítási költségeket a német partner vállalja a jegybevételek egy részéért cserébe - mutatott rá. A gazdasági vezető utalt rá: a tavalyi Leonardo-kiállításnak köszönhetően az előző évi 80 ezerről 150 ezerre nőtt a múzeumhoz tartozó intézmények látogatóinak száma, s abban bíznak, hogy kiállításaik iránt idén is hasonló lesz az érdeklődés.

 

Kőhalmi Andrea, a Janus Pannonius Múzeum kommunikációs és marketing osztályvezetője azt hangoztatta, hogy idén "erős és izgalmas kiállítási programmal" várják az érdeklődőket, nem csak Chagall művei miatt lesz érdemes a turistáknak Pécsre jönniük. Kiemelte, hogy február 28-án a Modern Magyar Képtárban kezdődő Országos Kisplasztikai Quadriennálén 85 művész 135 alkotása csodálható meg, május 15-től a Múzeum Galériában az európai analitikus festészet meghatározó alakja, Gianfranco Zapettini művei, május 22-től a Vasarely Múzeumban Victor Vasarely fia, a Renault emblémáját is tervező Yvaral munkái láthatók.

 

Gábor Olivér, a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának muzeológusa örömének adott hangot, hogy májusban Pécs és Baranya római kori leleteit bemutató állandó régészeti kiállítás nyílik a Káptalan utca 4. szám alatt. A nagyközönség számos edény- és üveglelet mellett láthatja egy 2. századi halotti kocsi felszerelését, egy Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius-szoborfejet, valamint megnézheti a Sopianae-t bemutató élethű, háromdimenziós animációt is - mondta el.

 

A régész szavai szerint az állandó régészeti kiállításnak azért van jelentősége, mert ilyen rendezésére a pécsi régészeti múzeumi épület elhalasztott rekonstrukciójával összefüggésben hat éve nem volt mód.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a múzeumi programok sorában július 3-án életműkiállítása nyílik Nádor Judit keramikusművésznek, október 2-án pedig Gyarmathy Tihamér pécsi születésű Kossuth-díjas festőművésznek, aki idén lenne száz éves.

 

Forrás: MTI, képünkön: Judel Pen Marc Chagallról 1915 körül készült portréjának részlete

Kapcsolódó cikkek

poszt16lakatfal400-1465505229.jpg

Pécs, 2016. június 10. - Megkezdődött csütörtökön a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely új struktúrával, több mint 150 programmal várja a közönséget június 18-ig. Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy tavaly elhatározták a színházi találkozó megújítását, és "a POSZT idénre megújult".

adele-1358158490.jpg

Az Argo-akció című filmnek, Daniel Day-Lewisnak és Jessica Chastainnek ítélték oda a legfontosabb kategóriákban a Golden Globe-díjat Los Angelesben, helyi idő szerint vasárnap éjjel. Az Argo-akció, amely egy - az 1979-es teheráni túszdráma idején végrehajtott - amerikai mentőakció történetét dolgozza fel - lett a legjobb drámai alkotás. A film rendezője, Ben Affleck is Golden Globe-ot kapott, három nappal azután, hogy ebben a kategóriában nem sikerült elnyernie az Oscar-jelölést.

28-1354441117.jpgIsmét Buci a Tenkes kapitánya szuperprodukció Eke Mátéja Siklóson.

 

Sokak erkölcsi érzékét piszkálhatja, hogy a sztárt a darabban a nép jelképesen kiszabadítja a börtönből, ártatlanságát bizonyítandó.