Csontváry újra Budapesten, pécsi civilek tiltakoztak

2015. június 3., szerda 06:10

Budapest-Pécs, 2015. június 3. - Ötvenkét év után nyílik Csontváry-kiállítás Budapesten; a Honvéd Főparancsnokság épületében a festő 97 képe lesz látható a tervek szerint július 5-től - jelentették be tegnap. A pécsi Csontváry Múzeum előtt civilek egy csoportja tiltakozott a képek Budapestre szállítása ellen.

"Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy Pécs kulturális arculatához hozzátartozik többek között Csontváry Kosztka Tivadar neve is" - mondta a tárlat keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. L. Simon László azonban hozzátette: Csontváryban benne van a lehetőség, hogy az egész világon méltón képviselje a magyar képzőművészetet és az európai művészeti kánonban elfoglalja az őt megillető helyet, de ehhez szükséges egy nagy budapesti kiállítás.

 

L. Simon László Hoppál Péter kulturális államtitkárral és Páva Zsolt pécsi polgármesterrel együtt hangsúlyozta: Csontváry Pécsen őrzött képeit a legbiztonságosabb technikával szállítják a fővárosba, ahonnan fél év után visszakerülnek a pécsi Janus Pannonius Múzeumba. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a távlati cél, hogy Budapest után a kiállítást külföldön is be lehessen mutatni. Ennek most nincs különösebb esélye, de reménykedünk benne, hogy később nyílik rá lehetőség - jegyezte meg.

hirdetés

 

Mint bejelentette: a várbeli kiállítás terveik szerint Csontváry születésnapján, július 5-én nyílik és december 31-ig tart, de indokolt esetben még egy hónapig meghosszabbíthatják majd. A Pécsről érkezett képek így legkésőbb 2016 februárjában visszakerülnek - szögezte le.

 

L. Simon László beszámolója szerint a Gulyás Gábor által rendezett tárlaton összesen 97 alkotás lesz látható, ennek 40 százaléka Pécsről érkezik, de kölcsönöznek képeket az Magyar Nemzeti Galériából (MNG) és magángyűjtőktől is. Sajnos a második világháború idején Oroszországba került képeket nem sikerült hazahozni kölcsönbe sem - árulta el. Az államtitkár hozzátette: a megszokott gyakorlat helyett a nagyméretű pécsi festményeket nem hengerelve, hanem speciális kereteken, a legkorszerűbb szállítóeszközökön, közúton hozzák a fővárosba. Az állami tulajdonú képeket hatmilliárd forintra biztosították, a többi alkotásra pedig a kormányzat garanciát vállalt.

 

A kiállítás rendezését 50 millió forinttal támogatja a kormány - jelentette be L. Simon László, aki az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: az összköltség szponzori támogatásokkal és a jegyárbevétellel együtt 100 millió forint is lehet.

 

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett arra, a Zsolnay Kulturális Negyeddel, a Kodály Központtal, az ókeresztény emlékekkel, a Vasarely-kiállítással együtt Pécs több napnyi kulturális látnivalót kínál, a budapesti Csontváry-tárlat azonban a pécsi kulturális arculat további erősítését fogja szolgálni.

 

A város vezetése erős garanciákat kért, hogy ez valóban egy féléves bemutatkozás legyen - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a kiállítás kapcsán a kormányzat több tízmillió forintos támogatásban részesíti a pécsi Janus Pannonius Múzeumot.

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint Csontváry a legnagyobb magyar festők közé tartozik, ismertsége azonban a határokon túl nem igazán jelentős. Ezen a régi problémán mindenképpen változtatni kell: a budapesti kiállítás növeli a gyűjtemény értékét is, így egyértelműen támogatta a város - jegyezte meg. Mint hozzátette, a tárlat kapcsán két kérdésben szerettek volna garanciát: a szállítás során biztosan ne romoljon a képek állapota, másrészt 2016 februárjában a képek kerüljenek vissza Pécsre. Fontos volt továbbá, hogy a kiállításhoz katalógus is készüljön, mert igényes Csontváry-kiadvány évtizedek óta nem jelent meg, pedig ez szintén nagyban segítheti a festő nemzetközi elismertségét.

 

L. Simon László újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Honvéd Főparancsnokság minden szempontból alkalmasabb a kiállítás megrendezésére, mint az MNG, ahol most sem légkondicionált térben áll Csontváry egyik főműve.

 

csontvary-civil-tiltakozas-1433304703.jpg

 

A budapesti sajtótájékoztatóval egy időben Pécsen, a Csontváry Múzeum előtt civilek egy csoportja tiltakozott a képek Budapestre szállítása ellen, attól tartva, hogy a képek soha többé nem kerülnek vissza Pécsre. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a műalkotások szállítás közben megsérülhetnek. Az államtitkár erre reagálva elmondta: nincs értelme "balhét csinálni" a képek kölcsönzéséből, hiszen már a műtárgymozgatásról szóló közbeszerzést is oda-vissza szállításra írták ki, ami önmagában is garancia.

 

L. Simon László közölte: legalább 30 ezer látogatóval számol, de nem tartja lehetetlennek a 100 ezres látogatószám meghaladását sem.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

pityke1-1376727771.jpgA pécsi animációsfilm-készítés több mint harminc évét mutatja be egy kiállítás, amely tegnap nyílt a baranyai megyeszékhelyen. Az Interaktív Design Labor által a Király utca 26. szám alatt berendezett tárlat látogatói tablók, fényképek segítségével a pécsi animációsfilm-gyártás főbb állomásait, eredményeit, kiemelkedő tehetségű munkatársait, a rajzok és technikai eszközök révén pedig a filmkészítés folyamatát ismerhetik meg.

leonardo10000-1399908231.jpgPécs, 2014. május 13. - Az Európában egyedülálló pécsi Leonardo-kiállítás a nyitást követő kevesebb, mint négy hét alatt elérte a tízezres látogatószámot. A tárlat sikeréből a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó Csontváry, Vasarely és Zsolnay kiállítások is részesülnek. Utóbbiak forgalma az elmúlt hetekben közel 60 százalékkal nőtt, és már a város idegenforgalma is érzi a pozitív irányú változást.

Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Jobbágy Valérnak, a Pécsi Székesegyház első civil karnagyának a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A díjjal a konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet negyedszázados karnagyi munkássága alatt Jobbágy Valér a Palestrina Kórus élén a katolikus kultúra továbbadásáért végzett.