Országos könyvtári napok: pécsi programok egy héten át

2013. október 8., kedd 06:03

Könyvbemutatókkal, előadásokkal, író-olvasó találkozókkal tarkított, sokszínű programsorozattal várják az érdeklődőket az országos könyvtári napok alatt a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Az október 14-ig tartó rendezvények között lesznek kreatív ismeretterjesztő foglalkozások, zenés programok, beszélgetések írókkal, költőkkel, de tartanak könyvbemutatókat és retró könyvvásárt is. A rendezvényeknek nagyrészt a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont ad otthont, de lesznek programok a megye több kisebb bibliotékájában is.
   

A szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójukban jelzik: idén az emberi kapcsolatok lesznek a középpontban, ezért a hagyományos rendezvények mellett nagy hangsúlyt kapnak a mentálhigiénés és a kommunikációval foglalkozó programok. Emellett a zene is szerepet kap a rendezvényeken.
   

hirdetés

Október 8-án például A dzsessz hatása a magyar irodalomban címmel Simon Géza Gábor dzsesszkutató zenével illusztrált előadást tart, Török tükör címmel pedig író-olvasó találkozó lesz Horváth Viktorral a pécsi Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban.
   

Szerdán este Ágoston Zoltán, a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője beszélget Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas íróval a Tudásközpontban; egy nappal később pedig ugyanitt Illés Györgyi beszédtanár játékos, mesés foglalkozást tart gyerekeknek. Aznap este Jankovics Marcell is ellátogat Pécsre: A teljesség keresése a mese, film és álmok jelképrendszerén keresztül címmel tart előadást.
   

Október 11-én, pénteken Élő könyvtár címmel tartanak programot: az olvasók az ideiglenes könyvtárban élő, ismert vagy prominens személyeket "kölcsönözhetnek ki" fél órára.
   

A programsorban szerepel még olyan interaktív társasjáték is, amely kreatív, humoros formában mutat rá a szülői szerep szépségeire, nehézségeire a csecsemőkortól a kamaszkorig. A gyermektelen fiatal felnőttek kipróbálhatják, hogyan működnének szülőként, a gyermekes szülők pedig megcsillogtathatják gyakorlott szülői készségeiket.
   

Szombaton tartják meg a Pécsen hagyománynak számító retró könyvvásárt is, a Király utcában vásárban a bibliotéka leselejtezett könyveit, régi bakelitlemezeit lehet megvásárolni kedvező áron.
   

A könyvtári napok hivatalos programjai mellett kísérőrendezvényeket is tartanak, így kiállítással jelentkezik Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész, rajzfilmrendező, Steiner Lídia pécsi illusztrátor, de irodalmi kiállítást rendeznek Parti Nagy Lajos 60. születésnapja alkalmából is, s a múlt informatikai eszközeit felvonultató tárlat is várja az érdeklődőket Szüleink számítástechnikája címmel.
   

A részletes programsor megtalálható a www.baralib.hu honlapon.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. július 13. - Három formabontó koncerttel és a pécsi püspökség miseboraival várja a közönséget júliusban és augusztusban a Püspökvári Zenés Esték elnevezésű sorozat a baranyai megyeszékhelyen - közölték a szervezők az MTI-vel.

gilbert-varga400-credit-felix-broede-1452931022.jpg

Pécs, 2016. január 16. - Rendhagyó koncerttel, vagyis idehaza ritkán hallott kompozíciókkal várja a Pannon Filharmonikusok következő hangversenyeinek közönségét. Január 22-én Budapesten, 23-án Pécsett a zenekar nem kevesebbre vállalkozik, minthogy fiesztahangulatot teremt, valamint mediterrán nyárestéket idéz meg a Müpa, illetve a Kodály Központ hangversenytermében.

borzsongas-2016-400-1461394397.jpg

Villány, 2016. április 23. - Már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Villányi borvidék legpezsgőbb, legszínesebb programjait kínáló BORZSONGÁS FESZTIVÁLT. Idén hét településen tizennyolc borúti szolgáltató készülődik kedvenc majálisára április 29-től május 1-ig.