Brüsszeli elismerés a „megújulós” Pécsnek

2014. július 1., kedd 08:00

szentagothai-pecs400-1404170502.jpgBrüsszel-Budapest, 2014. július 1. - Tizenkét európai ország több mint tízezer önkormányzata és régiója képviseltette magát a Megújuló Energiaforrások Bajnoksága (RES Champions League) uniós megmérettetés ötödik évadjában. A versenyen Pécs bebizonyította, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásában Európa legjobbjai között van.

A brüsszeli díjkiosztón összesen négy kategóriában hirdettek bajnokokat. 2014-ben a legeredményesebbek az osztrák önkormányzatok voltak, hiszen négyből három méretkategóriában ők szerezték meg az első helyet, a legnagyobb települések között (100 000 lakos felett) pedig egy német város győzedelmeskedett.

 

A kiválasztás alapvetően mennyiségi adatokon alapult, vagyis azon, hogy összesen mennyi a telepített megújuló energia kapacitás az adott településen. Ezeket az adatokat egészítették ki minőségi információkkal, összesen 30 kritérium meghatározásával. A zsűri így figyelembe vette többek között azt is, mennyire elkötelezett a városvezetés a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt, végeznek-e szemléletformálást, van-e a településnek energiastratégiája, illetve hogy példát mutat-e az önkormányzat a közintézményeik energetikai korszerűsítésével, önkormányzati megújulóenergia-beruházásokkal.

hirdetés

 

A verseny történetében számos magyar siker született: 2010-ben Orosháza lett a második saját kategóriájában, 2011-ben az 5 000 lakos alatti kategóriában Nagypáli vehette át a 2. díjat, 2012-ben pedig két magyar település is bekerült a díjazottak közé, Bóly és Szarvas városa értek el 2., illetve 3. helyezést méretkategóriájukban.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is született magyar siker, a baranyai megyeszékhely önkormányzata különdíjat nyert. Pécsre azért esett a zsűri választása, mert a városban a 100%-ban biomasszára alapozott távhőszolgáltatás mellett egyéb megújuló energiaforrásokat is hasznosítanak és az innovációra is nagy hangsúlyt fektetnek. A szennyvíztelepen hamarosan megkezdi működését a biogázüzem, a nemrégiben átadatott Szentágothai János Kutatóközpont (képünkön - forrás: szkk.pte.hu) épületeit pedig egy több mint százszondás hőszivattyús rendszer látja el hőenergiával. Az önkormányzat 2013-ban csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nemzetközi kezdeményezéshez, így bizonyítva elkötelezettségét a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem iránt.

 

Az ötödik éve zajló versenyen a magyar települések Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Belgium, Románia, Skócia és Szlovénia képviselőivel mérhették össze eredményeiket a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. A verseny az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja által támogatott "100% Megújuló Energia Települések" projekt keretében zajlik. A RES Champions League magyar fordulójának, a Napkorona Bajnokságnak szervezője az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ.

Forrás: Energiaklub

Kapcsolódó cikkek

Jeruzsálem, 2013. március 31., vasárnap – Megindult a gázszállítás az izraeli partoktól mintegy nyolcvan kilométerre lévő, Támár elnevezésű tenger alatti gázmezőről - jelentette az izraeli rádió.

Dan Zamfirescu a Nagy Románia Párt (PRM) jelöltjeként kap mandátumot, miután a párt listáján 2009-ben EP-képviselővé lett Gigi Becali futballmecénást decemberben a román parlament képviselőjévé választották, és lemondott európai parlamenti mandátumáról. Zamfirescuról, aki 1980-tól 1990-ig a Securitate, majd 1990-től 2002-es nyugdíjazásáig a Román Hírszerző Szolgálat tisztje volt, a román átvilágítási intézet 2007-ben megállapította, hogy a rendszerváltás előtt "politikai rendőrségi tevékenységet" folytatott - írta Romania Libera című bukaresti napilap.

Vatikánváros, 2014. február 20. - Száznyolcvan bíboros érkezett a világ minden részéről a Vatikánba, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, valamint az a tizenkilenc személy, akit Ferenc pápa szombaton bíborosi rangra emel. A kétnapos rendkívüli konzisztórium témáját az egyházfő jelölte ki, és a családról szól majd az októberre meghirdetett püspöki szinódus is, amelynek főrelátora Erdő Péter bíboros lesz.