Boldog német vendéglátósok, hiányzó képzett munkaerő

2014. november 23., vasárnap 09:00

Düsseldorf, 2014. november 23. - Stressz és kevés vásárló: ez az, amit a vendéglátással foglalkozó műsorok nap, mint nap mutatnak a hoteltulajdonosok és élelmiszerszolgáltatók világáról. A METRO start-up kutatása ellenkező képet mutat: a megkérdezettek túlnyomó többsége elégedett a saját üzletével. Ezeknek a független vállalkozásoknak a legnagyobb problémája a szakképzett személyzet hiánya, ami fontos hír azon magyarok számára, akik a németországi munkakeresést tervezik.

A METRO Cash&Carry nagykereskedelmi lánc a vállalat fennállásának 50. évfordulója alkalmából készítette el a Gfk. kutatóintézet a reprezentatív kutatását, amely Németországban első alkalommal méri fel a start-upok mentalitását a szektorban. A kutatás keretében 402 vállalkozót interjúvolt meg a kutatóintézet anonim módon 2014 márciusa és áprilisa folyamán, akik közül 68 százalék volt férfi és 32 százalék nő. A célcsoport elsősorban kis-és középvállalkozások alapítóit foglalta magába 2 és 20 közötti alkalmazott létszámmal, illetve évi 100.000 és 200.000 Euro közötti vagy 500.000 Euro felé közelítő eladással.

 

A kutatás a vállalkozók motivációjára, vágyaira koncentrál, amellett pedig kitér arra is, hogy hogyan működik egy független vállalkozás ebben az iparágban. Milyen kihívásokkal szembesülnek munkájuk során? Mi a magánvállalkozások sikerének kulcsa ebben a szektorban? Ezek a kérdések mind nagyon fontosak ebben az iparágban is, hiszen a kézműves és kereskedelmi szektor mellett a vendéglátás a legnépszerűbb ágazat a német start-up vállalkozók körében. 2013-ban körülbelül 1,7 millió ember dolgozott Németországban a vendéglátásban és összesen közel 70 milliárd Euro nettó eladási értéket generáltak.

hirdetés

 

A megkérdezettek 77 százaléka mondta azt, hogy elégedett vagy nagyon elégedett a vállalkozásával és mintegy 65 százalékuk akkor sem döntene másképp, ha visszamehetne az időben. A kutatásban résztvevők 79 százaléka számára a saját vállalkozásuk működtetése során a szakképzett munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb problémát, megelőzve a bürokráciát és az adóterheket.

 

A válaszadók 51 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy “Végtére is mindent nekem kell ellátni”. Azonban minden kihívás ellenére végeredményben ezek a független vállalkozók mégis elégedettek helyzetükkel és abban az esetben, ha újrakezdhetnék életüket, legtöbben ugyanígy csinálnának mindent.

 

A megkérdezettek 70 százaléka számára fontos, hogy új munkahelyeket teremtsenek és így visszaadjanak valamit a helyi közösségnek. A vállalkozók majdnem háromnegyede (71%) felelősséget akar vállalni magáért és másokért. Ebben a tekintetben a vállalkozók nagy többsége bízik a saját ötleteiben és képességeiben: 88 százalékuk hisz a szakmai sikerben. Az pedig, hogy a vásárlókat boldoggá tegyék ugyancsak prioritás számukra (65%). A megkérdezettek 90 százaléka nagyra becsüli a vendégeik közvetlen visszajelzéseit és a saját vállalkozásukban egy olyan helyet látnak, ahol az emberek találkozhatnak (60%).

 

„Azt gondolom, hogy itthon is látszik egyfajta nyitás a vállalkozói gondolkodás felé. Egyes terülteken, mint a képzett munkaerő hiánya, a startup világ is hasonló problémákkal küzd, mint amiket a METRO tanulmánya felvet. A kávéházi kultúra egyébként szorosan összefügg a vállalkozói és művészeti kultúrával, szerencsére ez itthon nagy léptekkel fejlődik. A hazai vállalkozói szerepvállalást nagyban javíthatná egy a mostaninál aktívabb támogatói, vállalkozás-barát, állami infrastruktúra, amelyben a mikro-, kis és középvállalkozások egyaránt járulék és ad kedvezménnyel indíthatnának új vállalkozásokat. Ebben az esetben a hazai vendéglátósok is boldog emberek lennének.”- mondta Turcsán Tamás Péter, a Startup Hungary Csoport vezetője.

 

Forrás: METRO Cash&Carry

Kapcsolódó cikkek

karacsonyi-led-izzok-1387893758.jpgTermészetesen nem, de bármilyen meglepő karácsonykor kisebb az energiafogyasztás, mint máskor, legalábbis Írországban. Sokan azt gondolják, hogy a karácsonyi díszkivilágítás, az energiapazarló életmód egyik jelképe. És ez természetesen így is van, de az elmúlt években már egyre pozitívabb tendenciák figyelhetőek meg.

Luxembourg-Budapest, 2015. október 12. - Szerdán, október 14-én avatják fel Serge Ecker luxemburgi művész Meluzina címet viselő szobrát Luxemburg fővárosában, az Alzette-folyó partján.

szigetvari-tuzolto-berlin-1379854473.jpgEmbert próbáló nemzetközi megmérettetésen vett részt Veres Soma Dániel tűzoltó őrmester, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója szeptember 4-től 9-ig Berlinben. A Firefighter Combat Challenge több mint egy évtizeddel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy demonstrálja a tűzoltó hivatás keménységeit.