Beszélő cigarettás doboz segíthet a leszokásban

2013. július 2., kedd 17:03

Stirling, 2013. július 2., kedd (MTI) - Hangüzenetet játszanak le kinyitáskor a cigarettás dobozok - a Stirlingi Egyetem kutatóinak találmánya ily módon igyekszik lebeszélni a dohányzókat a rágyújtásról.

 A dobozok hangüzenete a dohányzás veszélyeire int, felhívja a figyelmet a cigaretta és a meddőség közti összefüggésre, és közli a leszokást segítő segélyvonal számát is.
A kutatók szerint az üzenet működött a tesztek során, amikor 16-24 éves nők egy csoportja kipróbálta az új csomagolást. További vizsgálatok kezdődnek hamarosan 16 év feletti női és férfi tesztelők bevonásával - tudósít a BBC hírszolgálata a skót tudósok találmányáról.

hirdetés

 

"A beszélő dobozt a dohánygyárak marketingjük részeként használhatják. Itt a jó módszer, hogy az egészséget reklámozzák a dohányzóknak" - hangoztatta Crawford Moodie, a sterlingi kutatócsoport egyik tagja.


"Örülök minden új ötletnek, amely segít átadni az egészség és a függőségtől való szabadulás üzenetét. Ám a kreatív csomagolási módok értékeléséhez először pontos, minden korosztályra kiterjedő kutatási adatokra van szükségünk" - magyarázta Sheila Duffy, az Ash Scotland dohányzásellenes karitatív szervezet képviselője.
Alison Cox, a Brit Rákkutató Intézet orvosa elmondta, jótékonysági alapítványa finanszírozta a Stirlingi Egyetem kutatómunkáját, hogy megtudják, a dohányipar marketingeszközei felhasználhatók-e a leszoktatásra.


A skót kormány idén a cigarettacsomagolás egységesítésére tett ígéretet, hogy ezzel is tegyen a dohányzás ellen. A közegészségügyi miniszter céljai közt szerepel, hogy a skót dohányzók 23 százalékos arányát 2034-re 5 százalékra csökkentse.

Kapcsolódó cikkek

Prága, 2016. augusztus 12. - Elégedettebbek a csehek és a lengyelek országuk gazdaságával és saját életszínvonalukkal, mint a magyarok és a szlovákok - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet a CVVM prágai közvélemény-kutató intézet készített partnereinek közreműködésével júniusban a négy visegrádi államban.

Mindenki kémkedik mindenki után - állítja Peter Galbraith, az Egyesült Államok volt zágrábi nagykövete, aki a zágrábi Vecernji List című napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy kiküldetése idején őt is lehallgatták a horvát hatóságok.

Zágráb, 2015. június 2. - Horvátországban a gazdasági környezet továbbra sem kedvez a külföldi befektetőknek, ezt Mladen Fogec, a Külföldi Befektetők Egyesületének (FIC) elnöke annak a horvát mentalitásnak tulajdonítja, amely a külföldi vállalatok jelenlétét a horvát piacon továbbra is negatívan éli meg.