Dominikánus kolostor maradványait találták Prágában

2013. február 14., csütörtök 08:00

Prága, 2013. február 13., szerda (MTI) - Cseh régészek a prágai Klementinum épületegyüttese alatti kutatásoknál megtalálták annak a 13. századbeli dominikánus kolostornak a maradványait, amelyről eddig az írásbeli említéseken kívül semmiféle bizonyíték nem létezett - közölte a cseh Nemzeti Könyvtár, amely jelenleg a volt jezsuita kollégium falai között működik.

  "A dominikánus kolostor a 13. században az akkori Prága egyik legfontosabb egyházi intézménye volt. Virágkorában mintegy 150 szerzetes élt a falai között" - mondta Irena Manáková, a könyvtár szóvivője. Közölte, hogy a Klementinum nyugati szárnya alatt mintegy 25 méter hosszú kőfalra bukkantak, amely legnagyobb valószínűséggel a híres Dalimil-krónikában is emlegetett dominikánus kolostor része lehetett.
    Bár a kolostorról gyakran írnak a korabeli dokumentumokban, alakja sehol sincs részletezve és semmiféle rajzból sem ismeretes. Manáková szerint új ismeretekre már tavasszal szert tehetnek, amikor megkezdődik a Klementinum egyik udvarának a feltárása is. "Valószínűsíthető, hogy az udvar alatt további falmaradványokra bukkanunk, amelyek segítenek közelebb hozni az egykori dominikánus kolostor alakját és kiterjedését" - fejtette ki a szóvivő.
    Jan Havrda régész azt állítja, hogy a dominikánus kolostor román vagy gótikus stílusban épült, szerinte erre vallanak a földben talált leletek is. Nem zárja ki, hogy a kolostor a maga korában védelmi funkciókat is ellátott, hiszen az Óváros határán fekszik. "A lelet jelentősége azért is nagy, mert a Prága területén lévő legrégebbi kőépületről van szó" - jelentette ki a régész.
    A régi kolostort nagy valószínűséggel a 17. század első felében rombolták le véglegesen, amikor helyén hatalmas barokk épületegyüttest emeltek, ahol a diákszállásokon kívül templomok, iskolák, könyvtár, színház és nyomda is működött.

hirdetés

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Los Angeles, 2014. március 12., szerda - Továbbra is drámaian alulreprezentáltak a nők a hollywoodi filmekben - hangsúlyozza egy most közzétett tanulmány, amelynek eredményei Cate Blanchett idei Oscar-beszédét húzzák alá.

parley-alonso-water400-1478411987.jpg

Budapest, 2016. november 6. - Az adidas már korábban csatlakozott az óceánokba kerülő műanyagszemét ellen küzdő Parley for the Oceans kezdeményezéshez. A cég most két legendás futballklub mezeit, valamint az UltraBOOST Uncaged futócipő modellt is elkészítette az óceánokból kihalászott műanyag hulladékból. De ez csupán az első lépések egyike volt.

shell-eco-marathon-europe-2016-400-1455965010.jpg

London, 2016. február 22. - Több mint 200 hihetetlenül energiahatékony járművet láthatunk idén nyáron a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Park körül a Shell Eco-marathon Europe első brit eseményén. 28 országból 229 diákcsapat, köztük öt egyetemi és egy középiskolás magyar csapat kapott meghívást az üzemanyag-hatékonysági versenyre.