Szigetvár a régió második gyógyhelye

2014. január 29., szerda 20:50

szigetvari-gyogyfurdo-belulrol400-1391025036.jpgSzigetvár, 2014. január 28. - Gyógyhely minősítést kapott a napokban Szigetvár, amely fejlesztéseket és a turizmus erősödését reméli az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) elismerésétől.

A döntést bejelentő Kolovics János polgármester keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az OTH a helyi gyógyfürdőt, a várat és a várparkot is magába foglaló 15 hektáros terület jó minőségű levegőjének, alacsony zajszintjének ismeretében döntött a minősítésről.

 

Mint mondta, remélik, hogy a jövőben ugrásszerűen nő a Szigetvárra érkező turisták száma, valamint azzal, hogy mostantól új pályázati lehetőségek nyílnak meg a város számára és a minősítés felkeltheti befektetők érdeklődését is, milliárdos beruházásokra kerülhet sor.

hirdetés

 

Kolovics János szólt arról is, hogy a szigetvári fürdő fejlesztésénél nem elsősorban a szórakoztatást, hanem az egészségmegőrzést, a gyógyítást a rehabilitációt kívánják előtérbe helyezni, ezért nem aquapark kialakításában, hanem a városi kórházzal való együttműködésben gondolkodnak.

 

Mátyás Gergő, a szigetvári gyógyfürdőt üzemeltető Sziget-Víz Kft. ügyvezetője megjegyezte: Magyarországon ezt megelőzően 17, a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-dunántúli Régióban pedig mindössze egy települést, Harkányt nyilvánították gyógyhellyé.

 

A Szigetvár által kiérdemelt minősítés alapja a 2007-re 1,2 milliárd forintból kialakított gyógyfürdő, amelyben az évi 120-150 ezer látogató gyógy- és wellness-medencét, jacuzzit, szaunákat, gyógyászati helyiségeket, udvarán pedig két kisebb medencét, egy sportmedencét és egy fedett uszodát vehet igénybe.

 

A fürdőt egy 1966-ban talált forrás 800 méter mélyről feltörő, 62 Celsius fokos vize látja el elegendő nátriumkloridos alkáli hidrogénkarbonátos hévízzel. E minősített gyógyvíz elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelésénél hatékony, de alkalmazható időskori csontritkulásnál, s pajzsmirigy betegségek, nőgyógyászati problémák megszüntetéséhez is.

 

Mátyás Gergő a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a közelmúltban megkezdték egy sószoba kialakítását, és tervezik a szaunapark bővítését.

 

Forrás: MTI, MTI Fotó: Sóki Tamás

 

szigetvari-gyogyfurdo-kivulrol500-1391025079.jpg

Kapcsolódó cikkek

harkany-otcsillag1-400-1393761706.jpgHarkány, 2014. március 2. - Az elérhető legtöbbet, vagyis öt csillagot kapott a Harkányi Gyógyfürdő a Magyar Fürdőszövetség közelmúltban lezajlott minősítésén. A szakma legjelentősebb hazai szervezete évek óta végzi a soraiba tartozó strandok ellenőrzését és minősítését, hogy a vendégek könnyűszerrel össze tudják hasonlítani az egyes létesítmények kínálatát.

A PTE Művészeti Kar Doktori Iskola kutatási területei között többek közt fellelhető a művészet és a társadalmi környezet viszonyáról és a változó művészetfelfogásról való gondolkodás is. A Colin Foster által vezetett kutatócsoport, mely a valóságos és virtuális terek viszonyát kutatja, 2014. júliusában  természetművészeti workshopot szervezett Bikfalván a NAPtelep Természetművészeti Műhely közreműködésével (Háromszék, Románia), ahol a különböző művészeti ágakat képviselő doktorandusz hallgatók, és néhány, a témához kapcsolódó vendégművész, hely specifikus műveket hozott létre, azokat gondosan beillesztve a tájba, illetve a lakott környezetbe.

b4e776859f66cb5f8a6eacfa57086106-1375999070.jpg

Az ország összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi Magyarországgal határos országából érkezett búza a Magyarok Kenyere programhoz, összegyűlt a tervezett 50 tonna – mondta el Páva Zsolt polgármester a pécsi sajtótájékoztatón.