Pécsett és Aix-en-Provence-ban is ápolják Victor Vasarely emlékét

2013. március 14., csütörtök 21:11

Háromoldalú partnerségi megállapodást írt alá Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvánnyal és a Janus Pannonius Múzeum Vasarely Múzeumával. 

A megállapodásban a Janus Pannonius Múzeum kötelezettséget vállal arra, hogy a Vasarely Gyűjtemény kollekcióját a modern muzeológia feltételeinek megfelelően őrzi, annak védelméről gondoskodik, és a kiállítást hazai és nemzetközi kapcsolatain keresztül propagálja. A felek kölcsönös érdeknek tekintik Vasarely műveinek bemutatását vendégkiállításokon, törekedve arra, hogy a művész munkássága minél tágabb közönségrétegekhez jusson el.

Az együttműködést kezdeményező Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány elnöke elmondta: célja az volt, hogy nagyapja művészetét minél szélesebb körben megismerjék mindkét országban. Pécs városa örömmel fogadta a partnerségi megállapodás ötletét, hiszen ez egy újabb megerősítése a Vasarely Alapítvány és Pécs eredményes kapcsolatainak, egyben pedig eszköze a művész rendkívül értékes öröksége aktív megőrzésének.

hirdetés

A megállapodás a 2010-es kulturális évad során kiépült kapcsolatok, a kulturális diplomácia komoly eredményének számít – mondta Páva Zsolt polgármester. 2010-ben a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért” projekt szorosabbra fűzte a szálakat Pécs és a francia Vasarely Alapítvány között, és együttműködés indult a franciaországi Aix-en-Provence városával, amely Victor Vasarely unokájának, Pierre Vasarelynek jelenlegi lakóhelye és a Vasarely Alapítvány székhelye. A két város között 2009-től kezdődően folyamatos és sokszínű együttműködés bontakozott ki, amelyben helyet kaptak közös művészeti programok, cserekapcsolatok, szakmai fórumok a kulturális és történelmi örökség védelméről és az Európa Kulturális Fővárosa projektről, valamint elindult az együttműködés a gazdasági, turisztikai és pályázati szektorban is.

2013-ban Marseille-Provence viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A Vasarely Alapítvány aktívan vesz részt a programsorozatban. A Dél-dunántúli Építész Kamara és az Alapítvány szoros partnerségében került megrendezésre a „2. Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat”. A Vasarely Alapítvánnyal folytatott együttműködés révén Pécs városa közvetlenül megjelenik a 2013-as kulturális főváros életében és programjaiban, megmutatva kulturális örökségét és európai értékeit.

Kapcsolódó cikkek

magashaz1-mti-1376649851.jpgJúlius közepe óta a Baranya Megyei Kormányhivatal háromszor bírságolta meg a pécsi magasház gazdáját, mivel a 25 emeletes épület tulajdonosa nem keríti be és őrzi a 24 éve lakatlan tornyot - írja a nol.hu portál.

Pécs, 2016. május 13. - Szombaton, május 14-én speciális tematikájú városnézésekre várja ismét nemcsak a turistákat, de a város múltja iránt érdeklődő pécsieket is az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft.

Bécs-Pécs, 2014. szeptember 5. - Aggasztja a Pécsi Sörfőzde Zrt. vesztesége az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer anyavállalatot, ennek ellenére jelentősen javította eredményét a fél évben.