Magyar, osztrák és szlovák bajnokok a második Portugieser du Monde-on

2014. április 29., kedd 18:36

Másodszor rendezték meg április 25-én és 26-án a Portugieser du Monde-ot, a portugieser-termelők és borok nemzetközi szemléjét: a borversenyre hat országból 72 minta érkezett, míg a nyilvános kóstolón több mint 20 pincészet boraival találkozhatott a közönség. Az egyre több szálon nemzetköziesedő szemle zsűrije megismerkedhetett Péccsel és Villánnyal. Három champion, 19 aranyérmes, no meg az ezüstösök, a teljes lista a hajtás alatt.

Könnyedsége, gyümölcsössége adhat új lendületet a portugiesernek, hiszen az utóbbi években egyre inkább divatba jönnek a jobban iható, üdébb vörösborok. A borvilágban eddig ritkán reflektorfénybe kerülő portugieser most arra vár, hogy a borászok vegyék komolyabban és hozzák ki belőle a maximumot. A verseny és a kóstoló is hihetetlenül sok színt és arcot mutatott, ki miként képzeli el az ideális kékoportót.

A rendezvény első napján, április 25-én nemzetközi zsűri előtt mérkőztek meg a benevezett portugieserek. Idén 6 országból 72 bort neveztek a versenyre, a minták több mint 20 százaléka külföldről érkezett (német, osztrák, szlovák, szlovén és szerb borok), a magyar borvidékek közül 7 nevezett a versenyre (a hazai portugieserben meghatározó Villányon kívül a pécsi, szekszárdi, tolnai, balatonfüred-csopaki, egri és kiskunsági borvidékről is jött bor).

hirdetés

 

A portugieser olyan szőlőfajta, amely a sváb telepeseknek köszönhetően az egész közép-európai térségben elterjedt és nagyon sok helyen érzi jól magát. Hívhatjuk kékoportónak, portugizernek, purtugizacnak, blauer portugiesernek, porthogese-nek, portugalske modrének, modrý portugalnak, sőt portugais bleu-nek is, hiszen pár tíz hektárral még Franciaországban is akad belőle.

A rangos nemzetközi versenytapasztalatokkal bíró zsűritagok idén 9 országból érkeztek Pécsre, vendégünk volt ezen a hétvégén Ivo Kozarčanin, Ivan Dropuljić (Horvátország), Stasa Cafuta Trček, Milan Stojičević, Jože Rozman (Szlovénia), Igor Luković (Szerbia), Jochen Erler (Ausztia), Pawel Gasiorek (Lengyelország),  PierPaolo Lorieri (Olaszország), Vicente Riera (Spanyolország), Luis Fuentes Santelices (Chile/Magyarország), Susann Hanauer (Németország/Magyarország), Szabó Zoltán, Kosárka József és Bock Valér(Magyarország).

 

A Portugieser du Monde champion-díját érdemelte ki a fiatal, 2013-as évjáratú portugieserek kategóriájában: WEINGUT WEINFRIED Granat Portugieser 2013 (Ausztria).

A Portugieser du Monde champion-díját érdemelte ki az évjáratos, 2012-es vagy régebbi évjáratú portugieserek kategóriájában: TERRA PARNA Modry Portugal 2010 (Szlovákia).

A Portugieser du Monde champion-díját érdemelte ki a portugieser-alapú házasítások kategóriájában: TIFFÁN'S PINCÉSZET Régimódi Cuvée 2012 (Magyarország).

 

A Borászportál és Vinoport különdíját, 500.000 Ft értékű médiafelületet a legeredményesebb magyar pincészet, a villányi Tiffán's Pincészet nyerte el, míg a Pécsi Borozó különdíját, 100.000 Ft értékű médiafelületet a legeredményesebb pécsi borvidéki pincészet, a Schunk Pince kapta meg.

A három legjobb pontszámot elért bor díjmentesen indulhat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett, megújuló országos borversenyen.

 

A rendezvény kiemelt támogatója Pécs város önkormányzata, fővédnöke dr. Páva Zsolt polgármester volt, aki a díjak és oklevelek átadásában is részt vett. A díjak átadását követő nyilvános kóstolón az idén közel kétszázan vettek részt, a tavalyi érdeklődéshez képest megduplázódott a vendégek száma.

A kóstolón a zenei élményt a Jazzimpair nyújtotta, a gasztronómiai élményeket pedig a Zsolnay Étterem csapata.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. november 10. - Nem hozott változást a pécsi 2-es számú egyéni körzet élén a 8-as szavazókörben vasárnap tartott megismételt választás. A városi közgyűlésben az október 12-én győztes Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) foglalhat helyet.

pecsi-allatkert-nyito400-1463208654.jpg

Pécs, 2016. május 14. - Pécsi első osztályos általános iskolások tekinthetik meg először a baranyai megyeszékhely 1,8 milliárd forintos beruházással kialakított, május 20-án megnyíló új állatkertjét - közölte pénteken Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP).

a-megkerult-plasztikkartya400-1423799330.jpgPécs, 2015. február 13. - Az nem meglepő, hogy a pécsiek elhasznált vize a szennyvíztisztító telepről messze eljut, hiszen a szennyvízkezelés végén a Pécsi-vízbe vezetett tiszta víz a Dráván és a Dunán át a Fekete-tengerbe kerül. De hogy egy kanadai jövevény „akadjon fenn” a pécsi szennyvíztelepen, még a sokat látott helyi szakembereket is meglepte.