Bemutatták a legendás Zsolnay-vázát

2014. január 8., szerda 17:01

Tovább gazdagodott Pécsett a legendás Zsolnay-kultusz. A Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában mutatták be január 8-án Apáti Abt Sándor nemrég előkerült több mint száz éves vázáját.

Dr. Páva Zsolt polgármester a bemutatón hangsúlyozta: a Zsolnay-legenda Pécs elidegeníthetetlen értéke, mely meghatározza a város múltját, jelenét és jövőjét egyaránt. A polgármester kiemelte: szerencsével és jó időzítéssel sikerült a műtárgyat védetté nyilvánítani, így a Janus Pannonius Múzeum – élve elővásárlási jogával – megvásárolhatta a vázát. Páva Zsolt a korábbi kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a vételárat az önkormányzat biztosítja költségvetéséből, az összeget átutalják a múzeumnak.

hirdetés


Kovács Orsolya művészettörténész kiemelte, hogy a szecesszió stíluselvei szerint megalkotott „Gránátalma fa, táncoló nőalakokkal” fantázianevű váza különleges kordokumentum, amely bizonyítja, hogy Zsolnay Miklós felismerte a kerámiagyártás új útjaiban rejlő lehetőségeket. Apáti Abt Sándor kiválóan alkalmazta ezt az elvet: a nőalakok az antik hagyományokra utalóan jelennek meg elsőrangú minőségben. Az alkotó művészi munkáját Milánóban magas kitüntetéssel ismerték el: a Zsolnay-gyár munkatársaként aranyérmet nyert.


Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezető igazgatója felajánlotta a galériát illető csaknem 4 millió forintos jutalékot, mellyel a Zsolnay örökség méltó megőrzését támogatja. Emellett javasolta egy Zsolnay baráti társaság, egyesület létrehozását, melyet három éven további 2-2 millió forinttal támogat, ez biztosíthatná a kutatások, publikációk és műtárgyvásárlás alapját.

 

A váza január 31-ig látható a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában, ezt követően kerül végleges helyére. 

Kapcsolódó cikkek

A vád szerint a katolikus pap 9 millió forinttal rövidíthette meg az államot, az egyházmegyének pedig 213,5 milliós kárt okozhatott. A volt vagyonkezelő arra hivatkozik, hogy nem volt pénzügyi végzettsége, ezért senki nem kérhet rajta számon szakmaiságot.

maga-zoltan400-1467989218.jpg

Pécs, 2016. július 8. - Mintegy négymillió forint értékű hordozható modern diagnosztikai készüléket adományozott Mága Zoltán hegedűművész a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermekgyógyászati klinikájának.

binderferenc-1374157531.jpg

A Pécsi Rendőrkapitányság eltűnés miatt továbbra is keresi Binder Ferenc 46 éves pécsi lakost, aki június 14-én 9 óra körül a pécsi lakhelyéről ismeretlen helyre távozott.