A város főszobrásza - Kicsoda Csaba Ders?

2012. december 1., szombat 14:08

12-1354368756.jpgCsaba Ders, Pécs főépítésze úgy látja, egy változó korban az építészetnek is változnia kell.

Az építésztársadalom közös ügyének tartja, hogy azzal a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális szabadsággal, amit a rendszerváltással elnyertünk, az építészet területén is élni tudjunk.

A fiatal főépítész 2003-ban szerezte meg a MA fokozatot a Pécsi Tudományegyetem
Pollack Mihály Műszaki Kar Építész Karán. Ezután elvégezte a kar Breuer Marcell
Doktori Iskoláját, ahol kutatási területe  a  térbeliség szerepe volt a fejlesztéspolitikában.

Ösztöndíjjal tanult Hollandiában, az Egyesült Államokban és Angliában is, a University College London-ban, ahol a pécsi stratégiai tervezésről írt diplomamunkát.

Oktatói munkát végzett a Pollack Mihály Műszaki Kar Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszékén, valamint véndégogktató volt a Comubiai Egyetemen YehudaSafran tervezési kurzusán. Mind Pécsett, mind országosan és külföldön is jelentős várostervezési és -fejlesztési tapasztalatot szerzett különböző projektekben dolgozva.

Csaba Ders a várostervezést alapvetően közügynek tekinti, amelyben fontos a tervező szakártelme, a főbb irányelvek azonban mégis társadalmi döntések következtében alakulnak ki. A közösségnek kell kiválasztania azokat az értékeket, amelyeket a tervezés, fejlesztés során érvényesíteni kíván. Ezzel összhangban a főépítész a küszöbön álló új várorfejlesztési terv megalkotása során is elengedhetetlenül fontosnak tartja a lakosság bevonását a különféle döntésekbe.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

napelemek400-1443117025.jpgPécs, 2015. szeptember 25. - Közép-Európa egyik legnagyobb, 7 megawatt teljesítményű naperőműve épül meg Pécsett, a december közepére megvalósuló beruházás 3,5 milliárd forintba kerül - jelentette be Csizi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Pécs, 2016. augusztus 21. - Hétfőtől, augusztus 22-étől várhatóan négy éjszakán át folytatódik a pécsi közterületeken lévő vadgesztenyefák harmadik körös permetezése aknázómoly kártevő ellen. Augusztus 23-án megtörténik a virágágyak permetezése is. Kedvezőtlen időjárás esetén a munkálatok tolódhatnak.

tettye-korhazfestes400-1386306657.jpgGyógyszeres szekrényekkel teli, rideg vizsgálóba csempésztek barátságos mesevilágot a Tettye Forrásház Zrt. munkatársai a hétvégén a Mosolygó Kórház Alapítvány akciójához csatlakozva.