Szja-bevallás: a hajrá elkezdődött

2015. május 17., vasárnap 08:05

Budapest, 2015. május 17. - Május elejéig mintegy 1,7 millió személyijövedelemadó-bevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A többség a számítógépes megoldást választotta, mindössze 240 ezren maradtak a hagyományos kézi kitöltésnél. A „söralátét-bevallást” idén eddig 26 ezernél is többen töltötték ki.

Május 20. nemcsak a bevallás benyújtásának, hanem a személyi jövedelemadó megfizetésének is a határideje. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetősége is választható (150 ezer forintig 6 havi részlet kérhető), ilyenkor az első részletet kell május 20-ig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethető, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.

hirdetés

 

Akinek visszaigényelhető adója van, a bevallás főlapján kell jeleznie, ha visszakéri azt és az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is meg kell adnia. Ha a magánszemély szja-bevallása hibátlan, akkor a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül fizeti vissza az összeget. A bevallás beérkezésének a napja nem egyezik meg a postára adás napjával, ebben az esetben néhány napos eltéréssel kell számolni.

 

A személyijövedelemadó-bevallás május 20-i határidejéig a NAV központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat. A központi ügyfélszolgálatok Budapesten és az ország megyeszékhelyein találhatók.

 

Az szja-bevalláshoz szükséges információkról az adózók a NAV Általános Tájékoztató Rendszerében is érdeklődhetnek (06-40/42-42-42). A hívásokat a hivatal munkatársai ugyancsak a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják: hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között, pénteken 8.30 és 16.00 óra között.

 

A NAV közzétette a hét leggyakoribb hiba elkerüléséről és a legfontosabb információkról szóló rövidfilmjét, amit bárki elérhet a youtube-on.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, rendkívüli nyitvatartás Baranyában: nav.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. január 31. - A bevallási nyilatkozatot választók is rendelkezhetnek adójuk 1+1%-áról. Évek óta nagyjából csak a fele ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillió állampolgárból, aki személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1%-áról idén is csakúgy, mint az elmúlt években május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

 Budapest, 2013. április 1., hétfő - Gyengült kissé a forint hétfő reggelre péntek délutáni árfolyamához képest a nemzetközi deviza kereskedelemben.

rekordok-konyv400-1401014015.jpgBudapest, 2014. május 26. - A Magyar Rekord Egyesület megjelentette a Magyar Rekordok 2012. és 2013. évi gyűjteményes kötetét, amely a hazai rendkívüli emberi teljesítmények utolsó két esztendejének képes, 160 oldalas összefoglalója.