Színvonalas szakképzéssel a gazdasági fejlődésért

2015. augusztus 29., szombat 07:00

szakkepzesi-tanevnyito1-400-1440797224.jpgPécs, 2015. augusztus 29. - Magyarország további gazdasági fejlődése nem képzelhető el egy eddiginél sokkal magasabb színvonalú szakképzési rendszer nélkül - mondta a nemzetgazdasági miniszter Pécsett pénteken.

Varga Mihály (első képünkön, a szakmák olimpiáján bútorasztalos kategóriában aranyéremmel elismert László Attilával) az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón hangsúlyozta: a világ technológiai élvonalába tartozó nagyvállalatok már az országban vannak, az ország versenyképessége növelésének ugyanakkor gátat szab a modern termelésbe bevonható szakképzett munkavállalók hiánya.

 

A megfelelő szintű szakképzés legalább olyan fontos, mint az egyetemi oktatás, a szakképzési rendszer átalakítása nem lehetőség, hanem az ország fejlődését biztosító kötelező feladat - fogalmazott Varga Mihály. "Az elmúlt hetekben 303 köznevelési intézményt vettünk át, amelyeket 44 szakképzési centrumba szerveztünk, az átalakítás 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett" - idézte fel a miniszter. Hozzáfűzte, reményeik szerint a centrumok önállósága lehetővé teszi a gazdaság igényeire való gyorsabb reagálást.

hirdetés

 

Kitért arra is, hogy a 400 ezer magyarországi álláskereső fele szakképzetlen, azt azonban kedvezőnek nevezte, hogy  a népesedési folyamatok miatt csökkenő tanuló létszám ellenére az idei tanévben 52 735 tanuló nyert felvételt a szakképzési intézményekbe.

 

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az állam támogatja a második szakképesítés megszerzését is, 25 évre emelkedik a nappali rendszerű iskolai oktatásban való részvétel felső korhatára, bővülnek a felsőoktatási lehetőségek. A felnőttoktatásban is lehetővé válik a tanulószerződések megkötése a duális képzés támogatása érdekében, bevezetik a gazdasági kamarai garanciavállalást a gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés elsődlegességének megerősítés érdekében, és visszaállítják a gyakorlati oktatásvezető munkakört - fűzte hozzá.

 

A miniszter úgy fogalmazott, hogy az elmúlt öt év eredményei alapján "beérni látszanak" a fejlődést megalapozó kormányzati intézkedések, a munkavállalók, a családok, a települések és a vállalkozások is egy tervezhető, előrelépést biztosító jövővel számolhatnak. A gazdaság szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb, a növekedés üteme 2014-ben elérte 3,6 százalékot amivel Magyarország újra az unió leggyorsabban fejlődő országai közé került, és a magyar gazdaság igen jó teljesítményéről nézetazonosság van már a legfontosabb külföldi gazdasági kutató és elemzőintézetek között - erősítette meg.

 

szakkepzesi-tanevnyito2-1440797402.jpg

 

Varga Mihály szólt arról is, hogy a növekedésben jelentős szerepet vállaló ipar továbbra is lendületben van, a kormány azt szeretné, ha a nemzeti össztermékhez való hozzájárulása a jelenlegi 22-23 százalékról az uniós átlag duplájára, 30 százalékra nőne.

 

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a munkanélküliség csökkentésében jelentős  szerepük van a Magyarországon befektető, munkát adó vállalkozásoknak, amelyeknek azonban ehhez megfelelő számú és minőségű munkaerőt kell találniuk. Vannak olyan országrészek, ahol a munkaerő feltöltése a magasabb munkanélküliség ellenére is gondot okoz, ezért a szakképzés és a felnőttképzés terén is óriási a feladatunk - mondta.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a gazdasági növekedés egyik alapfeltétele a gazdaságközeli képzés, és amíg néhány évvel ezelőtt szinte csak Európa, ma már az egész világ érti a szakképzés jelentőségét. Kitért arra is, hogy minden szakmában hihetetlen innováció zajlik, olyan új anyagok, eszközök jelennek meg, amelyek a tudás folyamatos megújítását igénylik.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a parlamenti választáson induló jelöltek támogatására szolgáló kincstári kártya használatának szabályait tartalmazó miniszteri rendelet. A jelölteknek minden kiadásukhoz indoklást kell fűzniük, az államkincstár pedig húsz napon belül ellenőrzi elszámolásukat.

27639-2-1362661521.jpgErős Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem tanára is a díjazottak között. Az elismerést évente egyszer, Prof. Dr. Scheiber Sándor főrabbi halálának évfordulóján, március 3-án adományozza a kulturális miniszter.

Budapest, 2015. augusztus 10. - Egy-két billentyű óvatos lenyomása után vidáman csendül fel egy-egy ismerős dallam a Budapest Airport 2B Terminálján.