Sünik az úton: Mentsük, ami menthető!

2014. június 3., kedd 07:00

Szeged, 2014. június 3. - Az úttesten elgázolt állatok között nyár elején sok sündisznót találunk. Mivel a süni éjszaka vadászik, az autósok gyakran már későn veszik észre a sötétben útra tévedő egyedeket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, hogy - a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve - fokozottabban ügyeljenek ilyenkor "tüskés barátainkra".

A sebesség megfelelő megválasztással a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne. A sündisznó egyébként védett állat, így az úttesten  elpusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolandó.

 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője sündisznómentéshez a következőket javasolja: ha vezetés közben az úttesten sünit látunk, körültekintően álljunk le és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére. Ne vigyük túl messzire, mert előfordulhat, hogy megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet. Ebben az esetben a kicsinyei is valahol a közelben lehetnek.

hirdetés

 

A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, autóba tenni, hazavinni nem javasolt. Ha a sünit le akarjuk emelni az útról, használjunk újságpapírt, rongyot.

 

Mindennapi apró tetteink is hozzájárulhatnak a környezetünk védelméhez. Világunkat mi magunk alakítjuk! Ez vezérelje tetteinket a természet értékeinek megóvása kapcsán is - javasolja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

___

 

A sündisznóról általában

A süni védett állat. Téli álmot alszik, tavasszal ébred. Eredetileg 7-8 évet is élne, de sok egyed már kölyökkorában elhullik. A sündisznók éjszaka vadásznak. Bogarakat, azok lárváit, valamint szúnyogok és éjszakai pillangók lárváit, gilisztát, csigát, pókot is fogyasztanak. A természetben az uhu, a róka, a borz az ellensége. Tüskés barátaink emberközelbe tévedt példányai gyakran az autók kerekei alatt végzik. Ha éjjel közlekedünk, egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy kerekünk alatt végezzék!

 

Ne vidd haza a sünit!

Mivel a sün védett állat, így a kertben található sünt tilos rabságban tartani. De nemcsak ezért, hanem mert nem tudhatod, hogy éppen milyen sünt kapsz el. Lehet,hogy egy nőstényt, aki éppen élelmet ment keresni, és a kölykei addig egy védett helyen várják az anyjukat. Az is lehet, hogy egy beteg sünt kapsz el.

 

Egyébként a természetben élő összes sün erősen bolhás!

Ha szereted az állatokat, akkor kérünk, ne kínozd azzal a szerencsétlen sünt, hogy egy terráriumban, fogságban tartod. Úgysem bírná sokáig, elpusztulna. Ha szereted az állatokat, akkor hagyod, hogy a süni élje a saját kis életét a szabadban, szabadként.

 

Ha nagyon szeretnél sünt, akkor megteheted a következőt:

Rak ki minden nap egy kis ételt a süniknek (a sün alapvetően rovarokkal, csigával, földigilisztával, gyümölcsökkel táplálkozik, de a macskakaját, kutyakaja-konzervet sem utasítja el). Egy idő után egy egész süncsalád fog az ételhez járni, és ha csendben maradsz, megfigyelheted a kis családot, ahogy az ételeket eszik, majd elviszik. Ha hozzászoktatod őket az etetéshez, minden nap jönni fognak...

 

Forrás: zug.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. április 14. - Planetáris köd, űrművészet, hőlégballonok, interaktív kísérletek és rendhagyó fizika órák szerepelnek többek között az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató "A fizika mindenkié" programsorozatban, amelyet országszerte számos városban rendeznek meg szombaton.

Budapest, 2016. március 25. - Második alkalommal hirdették meg a Mesterek Mestere Díj pályázatot. A díjra kiemelkedő színvonalon dolgozó és szolgáltató burkoló és kőműves szakemberek jelentkezhetnek referencia munkáikkal.

eunyiltnap400-1395556807.jpgPécs, 2014. március 23. - Az idén kezdődő uniós költségvetési ciklusban nő a helyi döntéshozók szerepe a fejlesztési források odaítélésénél. Nem Budapestről döntik el, hogy melyik beruházás juthat ilyen forrásokhoz - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára tegnap a baranyai megyeszékhelyen.