Befektetőként érdemes felülni a hullámvasútra

2016. április 25., hétfő 06:05

Pécs, 2016. április 25. - A még mindig egyre csak csökkenő kamatkörnyezet a kockázatosabb befektetésekre ösztönöz, a hektikusan mozgó árfolyamok azonban könnyen elijeszthetik a megtakarítókat. A K&H befektetési szakemberei szerint a befektetők számára ezért most az a legfontosabb kérdés, hogy felüljenek-e az árfolyam-hullámvasútra, és jelen legyenek a piacon, vagy visszahúzódjanak a biztonságos betétekbe.

Hat év szinte töretlen emelkedés után ingadozóbbá váltak a tőkepiacok. A 2016-os év első három hónapjában meredek esések és visszaemelkedések jellemezték az indexeket. Eközben az alacsony infláció ismét teret nyitott az MNB számára a kamatcsökkentésre, így - a vártnál korábban - újabb kamatvágási ciklusba kezdett.

 

- A hazai jegybank a következő hónapokban 1% alá is vághatja a 3 havi jegybanki betétekre érvényes alapkamatot, ami az infláció év közbeni emelkedésével már negatív reálkamatot eredményezhet. A mostani, igen hektikus környezetben mégis sokak számára lehet vonzó az árfolyam-ingadozás elkerülése - mondta Majoros György, a K&H Alapkezelő termékfejlesztési igazgatója a K&H befektetői klub pécsi helyszínén.

hirdetés

 

Árfolyam-hullámvasút

 

- A másik - hozam szempontjából kedvezőbb - alternatíva, ha ott vagyunk a piacon, azonban a saját kockázatunknak megfelelően összeállított részvény- és kötvényarányú portfólióval. Hiszen amíg a gazdaság teljesítménye alapvetően rendben van, addig a visszaeséseket érdemes kihasználni értékpapír vásárlásra. Ehhez azonban mindenképpen az szükséges, hogy megfelelő stratégiával és hosszú távú szemlélettel vágjunk bele, mivel a nagyobb ingadozások csak hosszú távú stratégiával működnek jól - tanácsolja Majoros György.

 

msci-world-index-201408-11-khbank-1461442973.jpg

 

A szakember a tipikus kisbefektetői hibák elkerülésére is felhívta a figyelmet, amivel hosszú távon jelentősen megnövelhetjük a megtakarítások értékét. A befektetési időtávhoz és kockázatvállalási hajlandósághoz igazított befektetési stratégia mellett az is fontos, hogy ne egyedi részvényekben, állampapírokban, hanem portfólióban gondolkodjunk, hiszen minden befektetési eszköznek megvannak az előnyös tulajdonságai. A mostani, hullámzó árfolyamok idején pedig különösen fontos arra fókuszálni, hogy a hirtelen megérzések helyett a befektetetési stratégiánk alapján döntsünk.

 

Forrás: K&H Bank, további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: trendmonitor.hu

Kapcsolódó cikkek

internetado-tuntetes-pecs3-400-1414526419.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 28. - A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen kezdődött újabb tüntetés Budapesten, az V. kerületi József nádor téren ma este. A tervezett intézkedés ellen Budapest mellett több nagyvárosban - köztük Pécsen - is tüntettek.

 Eger, 2013. június 7., péntek  - Szabálysértési eljárást indított a gyöngyösi rendőrkapitányság, mert a város főterén egy gyermeknapi rendezvényen jelen voltak egy korábban feloszlatott szervezet tagjai - az Origo információja szerint az Új Magyar Gárda tagjai.

napelem400-1446144606.jpgPécs, 2015. október 30. - Elterjedt tévhit, hogy a napelemeknek csak nyáron van értelmük, amikor sokat süt a nap, télen pedig fölöslegesek, hiszen szinte állandóan szürke felhők fedik az eget. A valóságban azonban egy jól megtervezett napelemes rendszer egész évben gondoskodik az energiaszükségletünkről.