Jövő év végére készül el a Nemzeti Kosárlabda Akadémia

2014. június 18., szerda 06:00

vasarter2-400-1403036444.jpgPécs, 2014. június 18. - A bontási munkálatokkal kezdődött meg tegnap a Nemzeti Kosárlabda Akadémia 1,9 milliárd forintos beruházása a korábbi Megyeri úti szennyvíztelepen.

Páva Zsolt polgármester a bontás kezdetét megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, Pécs déli városrészében legkésőbb jövő év végére készülhet el a Rátgéber László nevével jelzett intézmény. Hozzátette: a 2014 utolsó negyedévében induló építkezések befejeztével az első, 21. századi színvonalat képviselő hazai kosárlabda utánpótlásbázis jön létre.

 

A városvezető beszámolt arról, hogy az épülő komplexum 1,9 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg. Egy új kosárlabdacsarnok épül három pályával és 400 ember befogadására alkalmas állandó lelátóval, valamint két bővíthető mobil lelátóval. A beruházás részeként kiszolgáló-létesítményeket is kialakítanak, és új kollégiumi szálláshelyek is lesznek. "Reméljük, hogy a létesítménnyel Pécs a hazai kosársport fővárosává válhat, és a városban folyó utánpótlásképzéssel nagyot tud előrelépni a sportág a nemzetközi porondon is" - tette hozzá Páva Zsolt.

hirdetés

 

Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) főigazgatója azt mondta, a beruházás állami támogatása egy újabb példa arra, hogy a kabinet igyekszik mindent megtenni a mozgás, a tömeg-, látvány- és versenysportok népszerűsítéséért, infrastrukturális fejlesztéséért. Aláhúzta: korábban soha nem volt a majdani pécsihez fogható kosaras létesítmény hazánkban, így mérföldkőnek számít a beruházás, s új utat nyit a magyar kosárlabdasport előtt.

 

"A baranyai megyeszékhely lesz a sportág első magyarországi utánpótlásbázisa, de a kormány tervei szerint a sikeres indulást követően másutt is kialakítanak hasonló akadémiát, akadémiákat" - jelentette ki. A létesítményt annak megépítése után üzemeltető NSK főigazgatója kifejtette: egyszerre három pályán folyhat majd az edzés az új központban, de jó idő esetén szabadtéri pályákat is igénybe vehetnek a kosarasok. Beszámolt arról, hogy az épületben a ma elérhető legmodernebb technológiák alkalmazásával gondoskodnak a világításról és a klimatizálásról, s a létesítmény fenntartása is gazdaságos lesz.

 

Rátgéber László, az új akadémia leendő vezetője úgy fogalmazott: az új munkacsarnok és kollégium létesítése kiemelkedően fontos a hazai kosársport fejlesztése szempontjából. Annak a példája a beruházás - tette hozzá -, hogy a jelenlegi magyar kormány nem csak beszél a sport stratégiai ágazati szerepéről, hanem tesz is erőfeszítéseket a jobb feltételek megteremtéséért.

 

A Pécsett jelenleg is több helyszínen működő Rátgéber Akadémia három év alatt az ország egyik legnagyobb utánpótlásbázisává nőtte ki magát. Képzési rendszerén belül jelenleg hétszáz gyerek sportol, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig hivatalos akadémiaként akkreditálta. Az intézmény programja három alappillérre épült: a tömegesítésre, a minőségre és a modern létesítményre. Rátgéber László ehhez kapcsolódva korábban elmondta, hogy a létszám további jelentős növelése már nem szerepel a célok között, a jövőben elsősorban a kiválasztásra, a minőségre, a kiváló adottságokkal rendelkező gyerekek tehetséggondozására összpontosítanak. A jó és stabil munkához azonban elengedhetetlenné vált egy olyan létesítmény felépítése, amilyen a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lesz.

 

Forrás: MTI, látványtervek és további információk: Nemzeti Sportközpontok

Kapcsolódó cikkek

aulani-sinclair-youtube-1377014882.jpgBudapest/Pécs, 2013. augusztus 20., kedd (MTI) - Aulani Sinclair személyében amerikai bedobó érkezik a női kosárlabda NB I-ben szereplő PINKK Pécsi 424 csapatához. A klub honlapjának keddi beszámolója szerint a 22 éves, 185 centiméter magas tengerentúli játékos az Indiana Egyetem együttesétől kerül Pécsre.

Kellemetlen hírt kellett közölnie a PMFC ügyvezetőjének a csapat öltözőjében: veszélybe került a tavaszi idény sorsa. A csakfoci.hu úgy tudja, ez a helyzet főként amiatt alakult ki, mert a Pécs jelen állás szerint nem tud bevételhez jutni, azok ugyanis Matyi Dezsőt illetik meg. Ha ezt a döntését nem változtatja meg a tulajdonos, akkor a PMFC-nek csak egyetlen esélye maradt: befektetőt kell találnia. Erre alig két hét áll rendelkezésre. Mindezekkel szembesítette a fociportál a klub ügyvezetőjét, aki a kialakult helyzettel kapcsolatosan nyilatkozott.

Komló, 2014. április 25. - A PINKK Pécs hazai pályán könnyedén nyert a PEAC ellen a női kosárlabda NB I döntőjének második mérkőzésén, és ezzel egyenlített.