Jövő év végére készül el a Nemzeti Kosárlabda Akadémia

2014. június 18., szerda 06:00

vasarter2-400-1403036444.jpgPécs, 2014. június 18. - A bontási munkálatokkal kezdődött meg tegnap a Nemzeti Kosárlabda Akadémia 1,9 milliárd forintos beruházása a korábbi Megyeri úti szennyvíztelepen.

Páva Zsolt polgármester a bontás kezdetét megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, Pécs déli városrészében legkésőbb jövő év végére készülhet el a Rátgéber László nevével jelzett intézmény. Hozzátette: a 2014 utolsó negyedévében induló építkezések befejeztével az első, 21. századi színvonalat képviselő hazai kosárlabda utánpótlásbázis jön létre.

 

A városvezető beszámolt arról, hogy az épülő komplexum 1,9 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg. Egy új kosárlabdacsarnok épül három pályával és 400 ember befogadására alkalmas állandó lelátóval, valamint két bővíthető mobil lelátóval. A beruházás részeként kiszolgáló-létesítményeket is kialakítanak, és új kollégiumi szálláshelyek is lesznek. "Reméljük, hogy a létesítménnyel Pécs a hazai kosársport fővárosává válhat, és a városban folyó utánpótlásképzéssel nagyot tud előrelépni a sportág a nemzetközi porondon is" - tette hozzá Páva Zsolt.

hirdetés

 

Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) főigazgatója azt mondta, a beruházás állami támogatása egy újabb példa arra, hogy a kabinet igyekszik mindent megtenni a mozgás, a tömeg-, látvány- és versenysportok népszerűsítéséért, infrastrukturális fejlesztéséért. Aláhúzta: korábban soha nem volt a majdani pécsihez fogható kosaras létesítmény hazánkban, így mérföldkőnek számít a beruházás, s új utat nyit a magyar kosárlabdasport előtt.

 

"A baranyai megyeszékhely lesz a sportág első magyarországi utánpótlásbázisa, de a kormány tervei szerint a sikeres indulást követően másutt is kialakítanak hasonló akadémiát, akadémiákat" - jelentette ki. A létesítményt annak megépítése után üzemeltető NSK főigazgatója kifejtette: egyszerre három pályán folyhat majd az edzés az új központban, de jó idő esetén szabadtéri pályákat is igénybe vehetnek a kosarasok. Beszámolt arról, hogy az épületben a ma elérhető legmodernebb technológiák alkalmazásával gondoskodnak a világításról és a klimatizálásról, s a létesítmény fenntartása is gazdaságos lesz.

 

Rátgéber László, az új akadémia leendő vezetője úgy fogalmazott: az új munkacsarnok és kollégium létesítése kiemelkedően fontos a hazai kosársport fejlesztése szempontjából. Annak a példája a beruházás - tette hozzá -, hogy a jelenlegi magyar kormány nem csak beszél a sport stratégiai ágazati szerepéről, hanem tesz is erőfeszítéseket a jobb feltételek megteremtéséért.

 

A Pécsett jelenleg is több helyszínen működő Rátgéber Akadémia három év alatt az ország egyik legnagyobb utánpótlásbázisává nőtte ki magát. Képzési rendszerén belül jelenleg hétszáz gyerek sportol, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig hivatalos akadémiaként akkreditálta. Az intézmény programja három alappillérre épült: a tömegesítésre, a minőségre és a modern létesítményre. Rátgéber László ehhez kapcsolódva korábban elmondta, hogy a létszám további jelentős növelése már nem szerepel a célok között, a jövőben elsősorban a kiválasztásra, a minőségre, a kiváló adottságokkal rendelkező gyerekek tehetséggondozására összpontosítanak. A jó és stabil munkához azonban elengedhetetlenné vált egy olyan létesítmény felépítése, amilyen a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lesz.

 

Forrás: MTI, látványtervek és további információk: Nemzeti Sportközpontok

Kapcsolódó cikkek

otproba-regisztracios-csomag-tartalma400-1463334510.jpg

Budapest-Pécs, 2016. május 17. - Baranya megyébe érkezik június 11-én a Magyar Olimpiai Bizottság eseménysorozata, amely a lakosságot igyekszik több sportágban is mozgósítani az idei ötkarikás játékok jegyében.

duen-32jannerrallye-0180-400-1420865569.jpgAusztria, 2015. január 10. - Sikerrel abszolválta a 2015-ös EB-szezon első megmérettetését Klausz Kristóf és pécsi navigátora, Kecskeméti Balázs. A Renault Clio R3-assal versenyző páros a január 4-6-ai, 32. Jänner Rallye-n képviselte hazánk színeit.

46-1354369624.jpgA szövetségi kapitány is táncra perdült, amikor Péter megnyerte a paralimpiai döntőt.

 

A 11-es kategóriában érdekelt, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a döntőben azzal a dél-koreai SzonBjeongDzsunnal szállt szembe, aki 3-1-re verte őt a csoportkörben. A német TTC Mühlhausenben légióskodó Pálos 5-3-ra elhúzott az első szettben, innen ellenfele ugyan még többször kiegyenlített, ám a játszma végül az övé lett (12-10).