Parragh: a gazdaság és a felsőoktatás egymásra van utalva

2013. október 12., szombat 13:35

A döntéshozók, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők folyamatos együttműködésének szükségességét hangoztatta Magyarország versenyképessége érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Pécsett.

Parragh László a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Állam- és Jogtudományi Kara működésének 90. évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen azt mondta: a gazdaság és a felsőoktatás sikere egymás teljesítményétől, minőségétől is függ. "Ebben nagyon-nagyon egymásra vagyunk utalva, akár tetszik, akár nem" - mondta mintegy százfős hallgatósága, köztük az egyetem egykori joghallgatója, Sólyom László volt köztársasági elnök előtt. A gazdaság szereplőinek szempontjából kritikaként fogalmazta meg, hogy a hazai felsőoktatási intézményekben 550 ezer férőhely van, de a tényleges hallgatói létszám 320 ezer, azaz a kapacitáskihasználás kevesebb mint 60 százalékos, a gazdálkodásban pedig egyszerre jelentkezik hiány és pazarlás.
   

hirdetés

Parragh László a kamarai tagok véleményét tolmácsolva megjegyezte, hogy felhígult a felsőoktatás. Amíg 1990-ben a 46 ezer jelentkező 36 százalékát, tíz évvel később a 83 ezer felvételiző 54 százalékát, legutóbb pedig a 84 ezer továbbtanulni készülő 73 százalékát vették fel egyetemre, főiskolára. Az onnan kikerülő diplomások tudása, idegennyelv-ismerete azonban kevésbé használható. Hangsúlyozta, Magyarországon 2009-ben Csehországhoz képest fele-, Németországgal összehasonlítva negyedannyian mentek mérnöknek, a hallgatók harmada pedig még mindig nem tudja átvenni diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. "A fiatalkori munkanélküliség részben az oktatási rendszer hibájából is nő" - jegyezte meg.
   

Elmondta, a gazdaság szereplői szeretnék, hogy minőségi követelményeket támasszanak a jelentkezőkkel szemben, ne legyenek könnyítések a nyelvvizsga, nyelvtudás vonatkozásában, s ne töröljék el a létszámkorlátot, mert azon szakok indítása, amelyekre ketten-hárman jelentkeznek, nem támogatható. Beszélt arról is, hogy a felsőoktatásra szánt forrásokat nem kizárólag a szakok nagysága, népszerűsége alapján célszerű elosztani, figyelembe kell venni a gazdaság, a munkaerőpiac igényeit is, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatói utánpótlásra.
   

Darák Péter, a Kúria elnöke a rendszerváltás óta eltelt időszak társadalmi problémáiról és azok jogi megoldásairól szóló előadásában arról beszélt, hogy e problémák és megoldások között a hidat a jogállamiság elve képezi, a jogállamiságot azonban, túl annak formális megközelítésén, egyfajta értékkatalógusként is kell kezelni. "Az elmúlt időszakban azt láttuk, sem az Alkotmánybíróság, sem a bíróságok nem zárkóztak el attól, hogy bizonyos értékek mellett letegyék a voksukat" - mondta. Úgy véli, egy ilyen megközelítésben előnyt élvezhetnek azok az elvek, amelyek a jogilag szervezett társadalom létjogosultságát adják: a közösség és az egyes ember méltósága, a szabadsága és a békéje. Szerinte felvethető, hogy az értékeket rangsorba kell állítani, adott ügyekben kell a rangsort megtalálni, és eleve vállalni azok ütköztetésének ódiumát.
   

Bódis József, a PTE rektora azt hangsúlyozta, hogy az egyetem 2017-ben ünnepli majd alapításának 650. évfordulóját, s szeretnék elérni, hogy ehhez kapcsolódóan szeptember 1-jét a felsőoktatás és a művelődés napjává nyilvánítsák Magyarországon. Hozzátette, hogy az évfordulóra létre kívánják hozni a 600 évesnél régebbi egyetemek klubját, ahova a világ mintegy félszáz intézménye kerülhet be.
   

Kecskés László, a jogtudományi kar dékánja azt mondta, a pécsi jogi kar oktatóinak 82 százalékának van PhD fokozata, két oktató tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, ezzel a kar a közelmúltban első helyen végzett egy oktatói kiválóságot vizsgáló felmérésben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. október 28. - Magyarországi felsőoktatási intézményekbe felvételiző mintegy száz jordán diáknak indított felkészítő kurzust a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Budapest-Pécs, 2015. május 10. - Az ország második legnagyobb újságíró-szervezetének éves fesztiváljáról a Közgazdaságtudományi Kar hallgatói újságja, a Fészek, illetve a PécsiBölcsész is díjakkal térhetett haza.

Pécs, 2015. október 18. - Kilencmilliárd forinttal javasolja megemelni a hallgatói ösztöndíjakra fordított évi huszonegy milliárd forintos összeget a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - mondta a szervezet elnöke szombaton.