Parragh: a gazdaság és a felsőoktatás egymásra van utalva

2013. október 12., szombat 13:35

A döntéshozók, a felsőoktatás és a gazdasági szereplők folyamatos együttműködésének szükségességét hangoztatta Magyarország versenyképessége érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Pécsett.

Parragh László a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Állam- és Jogtudományi Kara működésének 90. évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen azt mondta: a gazdaság és a felsőoktatás sikere egymás teljesítményétől, minőségétől is függ. "Ebben nagyon-nagyon egymásra vagyunk utalva, akár tetszik, akár nem" - mondta mintegy százfős hallgatósága, köztük az egyetem egykori joghallgatója, Sólyom László volt köztársasági elnök előtt. A gazdaság szereplőinek szempontjából kritikaként fogalmazta meg, hogy a hazai felsőoktatási intézményekben 550 ezer férőhely van, de a tényleges hallgatói létszám 320 ezer, azaz a kapacitáskihasználás kevesebb mint 60 százalékos, a gazdálkodásban pedig egyszerre jelentkezik hiány és pazarlás.
   

hirdetés

Parragh László a kamarai tagok véleményét tolmácsolva megjegyezte, hogy felhígult a felsőoktatás. Amíg 1990-ben a 46 ezer jelentkező 36 százalékát, tíz évvel később a 83 ezer felvételiző 54 százalékát, legutóbb pedig a 84 ezer továbbtanulni készülő 73 százalékát vették fel egyetemre, főiskolára. Az onnan kikerülő diplomások tudása, idegennyelv-ismerete azonban kevésbé használható. Hangsúlyozta, Magyarországon 2009-ben Csehországhoz képest fele-, Németországgal összehasonlítva negyedannyian mentek mérnöknek, a hallgatók harmada pedig még mindig nem tudja átvenni diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. "A fiatalkori munkanélküliség részben az oktatási rendszer hibájából is nő" - jegyezte meg.
   

Elmondta, a gazdaság szereplői szeretnék, hogy minőségi követelményeket támasszanak a jelentkezőkkel szemben, ne legyenek könnyítések a nyelvvizsga, nyelvtudás vonatkozásában, s ne töröljék el a létszámkorlátot, mert azon szakok indítása, amelyekre ketten-hárman jelentkeznek, nem támogatható. Beszélt arról is, hogy a felsőoktatásra szánt forrásokat nem kizárólag a szakok nagysága, népszerűsége alapján célszerű elosztani, figyelembe kell venni a gazdaság, a munkaerőpiac igényeit is, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatói utánpótlásra.
   

Darák Péter, a Kúria elnöke a rendszerváltás óta eltelt időszak társadalmi problémáiról és azok jogi megoldásairól szóló előadásában arról beszélt, hogy e problémák és megoldások között a hidat a jogállamiság elve képezi, a jogállamiságot azonban, túl annak formális megközelítésén, egyfajta értékkatalógusként is kell kezelni. "Az elmúlt időszakban azt láttuk, sem az Alkotmánybíróság, sem a bíróságok nem zárkóztak el attól, hogy bizonyos értékek mellett letegyék a voksukat" - mondta. Úgy véli, egy ilyen megközelítésben előnyt élvezhetnek azok az elvek, amelyek a jogilag szervezett társadalom létjogosultságát adják: a közösség és az egyes ember méltósága, a szabadsága és a békéje. Szerinte felvethető, hogy az értékeket rangsorba kell állítani, adott ügyekben kell a rangsort megtalálni, és eleve vállalni azok ütköztetésének ódiumát.
   

Bódis József, a PTE rektora azt hangsúlyozta, hogy az egyetem 2017-ben ünnepli majd alapításának 650. évfordulóját, s szeretnék elérni, hogy ehhez kapcsolódóan szeptember 1-jét a felsőoktatás és a művelődés napjává nyilvánítsák Magyarországon. Hozzátette, hogy az évfordulóra létre kívánják hozni a 600 évesnél régebbi egyetemek klubját, ahova a világ mintegy félszáz intézménye kerülhet be.
   

Kecskés László, a jogtudományi kar dékánja azt mondta, a pécsi jogi kar oktatóinak 82 százalékának van PhD fokozata, két oktató tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, ezzel a kar a közelmúltban első helyen végzett egy oktatói kiválóságot vizsgáló felmérésben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

ponthuzopecs-1374796462.jpgA felvi.hu-n szerda este nyilvánosságra hozott idei felsőoktatási felvételi ponthatárok alapján a legmagasabb pontszám, 465 az - államilag finanszírozott - alkalmazott közgazdaságtan, a nemzetközi tanulmányok és a gazdaságelemzés szakhoz kellett. Képünk a Széchenyi téren megrendezett Pécsi Ponthúzó Partin készült - MTI Fotó: Sóki Tamás.

2008703493-1360064626.jpg A Pécsi Tudományegyetem a tavalyi évhez képest 5,5 milliárd forintal kap kevesebb állami támogatást az idén.További 26 intézmény is érintett, összesen 84 milliárd forintal csökken támogatásuk.A Magyar Rektori Konferencia nyilvánosságra hozta az állami fenntartású felsőoktatási intézmények 2013-as állami támogatásának részletes adatait.

Pécs, 2015. február 1. - Több mint kétszázan kaptak első szemesztert igazoló oklevelet az Aktív Időskorért elnevezésű Szenior Akadémián. A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara jóvoltából szervezett képzés iránt hatalmas volt az érdeklődés. Az időseknek szánt ingyenes oktatás március 4-én folytatódik.