Milliós diplomák - miért mennyit?

2013. január 3., csütörtök 12:38

A kormány magának mond ellent, amikor végül is azzal indokolja az államilag támogatott helyek teljes megszüntetését 16 szakon, hogy ezek piacképes képzések, és az itt végzetteknek nem lesz problémájuk a többmilliós tandíj visszafizetésével. A felsőoktatás reformjának egyik korábban meghatározott célja ezzel ellentétben pont az volt, hogy a "haszontalan" szakokról azokba tereljék a hallgatókat, amelyekre úgymond van piaci igény. A fizetős képzések ára 130000 Ft/félévnél kezdődik, határ a csillagos ég.

Hozzá kell tenni, hogy a többi szakon sem biztosított még az államilag finanszírozott képzés lehetősége, hiszen ez az egyetemektől is függ. Így a napokban megjelent első felvételi tájékoztató még nem sokat segít a diákokon, a január végére várható második kötet már több fontos információt nyújt.

 

Viszont egy már egészen biztos, hogy melyek azok a szakok, amelyeken már senki nem tanulhat ingyen:

 

Gazdálkodás és menedzsment

 

 

Ilyen a gazdálkodási és menedzsment, amire 2011-ben még 10 137 ember jelentkezett (közülük 2366-ot vettek fel államilag finanszírozott képzésre), és még a keretszámok radikális megvágása után, 2012-ben is 4769-en adták be a jelentkezésüket. Ezt az alapszakot idén összesen 36 helyen hirdetik meg. Nappalin, magyar nyelvű képzésen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdasági képzése a legdrágább, ott ugyanis 300 ezer forintba kerül egy félév. A hét félév elvégzése után összesen kétmillió-egyszázezer forintba kerül a „közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakos” diploma. A legolcsóbb képzést a Tomori Pál Főiskola kínálja, ahol a budapesti és a kalocsai képzésen is félévente 130 ezer forintba kerül a gazdálkodási és menedzsment szak.

hirdetés

 

Turizmus-vendéglátás

 

 

A második legnépszerűbb szak a turizmus-vendéglátás volt az elmúlt években, amelyet most szintén a nem támogatott kategóriába soroltak: 2011-ben 7125-en, 2012-ben pedig 4118-an jelentkeztek. Ezt a képzést idén 16 intézményben indítják. A magyar nyelvű képzések közül a Corvinus Egyetemé a legdrágább, itt félévente 295 ezer forintot kell fizetni. A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Karán, a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karán, a Nyíregyházi Főiskolán és a Károly Róbert Főiskolán már félévente 150 ezer forintért elérhető a turizmus-vendéglátás szak.

 

Pénzügy és számvitel

 

 

2011-ben 7137-en jelentkeztek erre a szakra (közülük 5597-en nappali képzésre), 2012-ben pedig annak ellenére is 3255-en (közülük nappali tagozatra 2428-an), hogy ekkor már nem volt állami finanszírozása a szaknak. Idén összesen 18 helyen hirdették meg ezt a képzést. A legdrágább a brit diplomát kínáló, államilag soha nem támogatott IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola angol nyelvű képzése, ami félévente 806 550 forintba kerül. A legolcsóbb ezen a szakon is a Tomori Pál Főiskola képzése, ami Budapesten és Kalocsán is egyformán 130 ezer forintba kerül.

 

Kommunikáció és médiatudomány

 

 

Évek óta nagyon népszerű szak volt a kommunikáció és médiatudomány, ahová 2011-ben 5230-an, 2012-ben pedig 4161-en jelentkeztek. Ezt a szakot idén összesen 16 felsőoktatási intézményben hirdetik meg, mindenütt önköltséges formában. Az intézmények árai közt igen jelentős különbségek vannak. A legdrágább, félévente 300 ezer forint a BME magyar és a Corvinus angol nyelvű képzése – utóbbi helyen a magyar nyelvű képzés félévente 190 ezer forintba kerül. Ennek feléért, 150 ezer forintért tanulhatnak a Kaposvári Egyetemen a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Karán, illetve az ELTE bölcsészkarán.

 

Jogász

 

 

A jogászképzés hagyományosan az egyik legnépszerűbb szaknak számított: 2011-ben a nappali képzések valamelyikét 3997-an jelölték meg, és 2012-ben is – amikor már alig volt állami finanszírozott hely – 2670-en adták be a jelentkezésüket nappali képzésre. Idén már egyáltalán nem indul támogatott jogászképzés, az ország különböző egyetemein összesen legfeljebb 2530 embert vehetnek fel önköltséges rendszerben.

A legolcsóbban a győri Széchenyi István Egyetemen tanulhatnak, ahol 165 000 forintért legfeljebb 150 hallgatónak hirdetnek képzést. A legdrágább képzést az ELTE jogi karán hirdetik, itt 450 férőhelyre juthatnak be azok a hallgatók, akik hajlandóak félévenként 247 000 forintot fizetni.

 

 

Andragógia

 

Az állami finanszírozást elvesztő andragógia (felnőttképzés) szintén népszerű szaknak számított: bár a keretszámok már 2011-ben is alacsonyak voltak, 3619-en jelentkeztek nappali képzésre, tavaly pedig 2086-en szerettek volna bejutni. Idén már csak önköltséges képzéssel indul andragógusképzés. A legolcsóbban, félévente 143 ezer forintért a Kaposvári Egyetemen, a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Karán, a Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi, illetve a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán és a Debreceni Egyetem Bölcsészkarán érhető el. A legdrágább képzést a Kodolányi János Főiskola andragógia szakán kínálják, félévenként 210 ezer forintért.

 

(hvg)

Kapcsolódó cikkek

koraszulottbekes-1370269018.jpg

 Világszínvonalú ellátást nyújthatnak az újszülöttek pécsi intenzív centrumában azoknak az orvosi berendezéseknek köszönhetően, amelyek beszerzéséről a Pécsi Tudományegyetem és a szállító cégek képviselői pénteken írtak alá szerződést a baranyai megyeszékhelyen. Az egyetem gyermek-, valamint szülészeti klinikája 133 új eszközzel, köztük inkubátorokkal, lélegeztetőgépekkel, infúziós pumpákkal, s egyebek mellett ultrahangkészülékekkel gazdagodik.

placido-domingo400-1454864049.jpg

Pécs, 2016. február 7. - Díszdoktorává avatta Plácido Domingót a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a világhírű spanyol tenor a doctor honoris causa címet igazoló oklevelet és az intézmény professzori karához tartozást jelképező talárt ma délután vette át.

A magasabb rendű agyműködés vizsgálatára alkalmas műhely működtetését célozza a Richter Gedeon Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által kötött megállapodás - jelentette be a baranyai megyeszékhely egyeteme. Az egyetem MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében megjegyzik, hogy a Richter és a PTE között hosszú ideje fennálló tudományos együttműködés egy újabb stratégiai állomását jelenti az új viselkedéskutató egység létrejötte.