Aknamentesítés: végeztek a horvát határ magyar oldalán

2013. szeptember 8., vasárnap 12:00

aknamentesites-vege-mti-1378618474.jpgA héten befejeződtek a magyar-horvát aknamentesítési munkák a horvát határ magyar oldalán, ahol 31 robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek. A júniusban megkezdett mentesítés a két országban összesen 2,7 négyzetkilométert érint. Magyarországon a Dráva és a Duna folyó közti határszakaszon mintegy 80 km hosszan vizsgálták át és tették biztonságossá a gyanús területeket.

Bózsing György, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatvezetője az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, a főkapitányság és a horvát aknamentesítési központ egy európai uniós projekt keretében 3,5 millió eurót költ a délszláv háború idején a határ két oldalára telepített robbanószerkezetek felkutatására.
   

A 31 robbanóeszközből hat harckocsi- és gyalogsági taposóakna, a többi kézigránát volt. Nagy részük Beremend és Eperjespuszta közelében került elő. Az egyébként működőképes robbanószerkezeteket a tűzszerészek elszállították vagy a helyszínen felrobbantották - mondta el Bózsing György, megjegyezve, hogy a magyar határszakasznál a robbanóeszközök számát korábban 100 és 200 közöttire becsülték.
   

hirdetés

A rendőr alezredes beszélt arról is, hogy a határ magyar oldalán a mentesítésben érintett, részben nemzeti parki területek környezeti rehabilitációja még hátravan, a horvát oldalon a júniusi dunai árvíz okozta nehézségek miatt még tart a mentesítés. Ennek ellenére október végére Horvátországban is befejeződik a munka.
   

A projekt vezetői az MTI-nek korábban elmondták, a mentesítés az emberek biztonsága, Horvátország európai uniós csatlakozása és a határjelek karbantartásának nemzetközi kötelezettsége miatt is kiemelt feladat.
   

A délszláv háborúk idején történt aknásítás miatt eddig két magyar állampolgárt ért baleset. Egy asszony 1993-ban csigaszedés közben aknára lépett, és emiatt elveszítette a bal lábát, egy férfi pedig 1995-ben könnyebben megsérült, amikor véletlenül botlódrótos aknát hozott működésbe.
   

Miljenko Vahtaric, a horvát aknamentesítési központ igazgatóhelyettese júniusban, a magyar horvát aknamentesítési program kezdetén azt közölte, hogy Horvátország egész területén az aknáknak 1991-től mostanáig 1965 áldozatuk volt, közülük 508-an meghaltak. A Baranyával szomszédos horvátországi Eszék-Baranya megyében 407-en sérültek meg, közülük negyvenen halálosan.
   

Hangsúlyozta, hogy Horvátország 2019-ig vállalta a területén lévő aknamezők teljes felszámolását. Eddig 100 ezer gyalogsági és harckocsiaknát, valamint 200 ezer egyéb robbanószert találtak és semmisítettek meg. Becsléseik szerint további 70-74 ezer aknát kell még felszedni.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

orsos-hajnalka-1379142506.JPGA Szigetvári Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi fiatalkorú Orsós Hajnalkát, aki 2013. augusztus 11-én szigetvári otthonából eltávozott, és azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

Ezen a szombaton 10-től 14 óráig rendőrségi road-show helyszíne lesz a komlói TESCO-áruház parkolója. A Komlói Rendőrkapitányság rendezésében többek között kommandós és bűnügyi technikai bemutató várja az érdeklődőket.

A rendelkezésre álló adatok szerint november 21-én 19 óra 40 perc körül három ismeretlen bement egy görcsönydobokai családi házba, az ott tartózkodó két nőt megkötözték és értékeik átadására kényszerítették. Az esettel kapcsolatban nettó 500 000 forint nyomravezetői díjat tűzött ki a megyei rendőr-főkapitány.