Zsolnay-gyár: jövő héten kiderülnek a részletek

2013. december 7., szombat 20:30

Jövő héten sajtóközleményben ad tájékoztatást a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa a vállalattal kapcsolatos, pénteken megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban - közölte a gyár többségi tulajdonosa az MTI-vel.

Bachar Najari ezzel arra  reagált, hogy pénteken a Bama.hu saját információira hivatkozva azt írta: szerdán leépítések kezdődtek a Zsolnay-gyárban, emellett az igazgatóság felfüggesztette Vajda László cégvezetőt. A lap tudomása szerint hét-nyolc emberrel íratták alá eddig a munkaszerződés közös megegyezéssel való felmondását, s csütörtökön mintegy harminc ember kapott 24 órás gondolkodási időt arra, elfogadja-e a felkínált négyórás foglalkoztatást.

 

A társaság többségi tulajdonosa az MTI-nek azt mondta, úgy érzi nemtelen támadások érték a gyárat, s a lapban megjelent, több országos médium által átvett információk egy része sem felel meg a valóságnak. Ezért a gyár vezetése egy közleményt állít össze hamarosan, ezt pedig jövő héten juttatják el a sajtónak.

hirdetés

 

A pécsi polgármester kabinetiroda is közleményt adott ki még csütörtökön, amelyben azt írják, semmilyen körülmények között nem akar beleszólni a városvezetés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. működésébe, a tulajdonos döntéseibe és üzleti koncepciójába.

 

- Pécs számára ahogy eddig, úgy ezután is az a legfontosabb, hogy helyreálljon a Zsolnay hírneve, megerősödjön ez a nagy hírű pécsi márka, illetve hogy a gyár továbbra is Pécsett maradjon! A tulajdonos ezeket a garanciákat biztosította, ugyanazok a céljaink - állt a kabinetiroda a távirati irodához elküldött közleményében.

 

A leépítésekkel kapcsolatban az MSZP pécsi szervezete is közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben felszólították a városvezetést, hogy tárja a közvélemény elé a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. valós helyzetét. Emellett felhívta a figyelmet a szervezet arra, hogy ha a fideszes városvezetés nem tesz semmit, és a Zsolnay Gyár emiatt ellehetetlenül, úgy kezdeményezni fogják a jogi felelősség megállapítását minden fórumon.

 

A mintegy 200 embert foglalkoztató Zsolnay többségi tulajdonrészét 2013 elején vásárolta meg Bachar Najari. A manufaktúra évek óta gazdasági nehézségekkel küszködik. A Magyarországon luxusórák kereskedelmével foglalkozó Bachar Najari a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészé szerezte meg 180 millió forintért, és vállalta, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak. A kisebbségi tulajdon és az aranyrészvények a pécsi városi vagyonkezelőnél, illetve a városnál maradtak.

 

A porcelánmanufaktúra 2012-ben 602 millió forint nettó árbevétel mellett 338 millió forint veszteséggel zárt; 2011-ben 840 millió forint árbevétel mellett 282 millió forint volt a vesztesége.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

furotorony-kiszolgalo400-1443332772.jpgBoda, 2015. szeptember 27. - A tervek szerint még októberben megkezdik egy hétszáz méter hosszú kutatóárok létesítését Boda térségében, az innen nyert információk a nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tároló létesítéséhez szükségesek.

A Pannon Filharmonikusok nemzetközi jó híre együtt jár azzal, hogy a zenekar társadalmi felelősségvállalása nem áll meg az országhatáron.  A társulatot mélyen megrázta a közelmúltban a Fülöp-szigeteken történt katasztrófa híre. A Hayain néven emlegetett tájfun több ezer halálos áldozatot követelt, köztük sokan szülők, így megbecsülhetetlen azoknak a gyerekeknek a száma, akik egyedül maradtak, család, otthon és biztos menedék nélkül.

naperomu-sellye-foto-bozsits-jozsef-1383228045.jpgÁtadták Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét Sellyén. A Tamási Naperőmű Kft. beruházásaként 460 millió forintból épült, 0,5 megawatt teljesítményű, napkövető rendszerű erőmű 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes.