Nemzetközi Kerámia Szimpózium a Zsolnay Kulturális Negyedben

2014. augusztus 4., hétfő 16:56

Figuralitás - tradíció és megújulás tematikával tartják meg a II. Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpóziumot a Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus 3. és 17. között. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezésében, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar együttműködésével 10 művész kap lehetőséget arra, hogy a szimpózium ideje alatt új és reprodukálható műtárgyakat alkosson. 

Az elmúlt évben egy új szakmai műhely született Pécsett. Tavaly 8 művész fejtette ki szakmai gondolatait tárgyakban, tervekben az „Iszlám tradíciók-európai dekorativitás” címmel jelzett tematikában. A szakmai két hét nagyon komoly eredményeket hozott, melyek megnyilvánultak egyrészt tárgyakban és tervekben, másrészt megerősödtek a három szervezet hatékony együttműködésének keretei.

A tavalyi találkozóhoz hasonlóan idén is fontos alapvetés volt, hogy az egyes szimpóziumok szakmai céljai, tematikája lehetőség szerint kapcsolódjanak a Zsolnay márkához, a jeles Zsolnay tradícióhoz. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra immáron 160 éves történetét áttekintve, a Gyárra oly jellemző különböző korstílusokhoz és áramlatokhoz kötődő tárgyak között szemezgetve (amelyre a Zsolnay Kulturális Negyed a „A Zsolnay Aranykora - Gyugyi László Gyűjteménye” kiállítás révén kivételes terepet biztosít) érezhető, hogy valami a formailag és stílusukban igen szerteágazó tárgyakat összefogja, hogy ez a sokszínűség egyazon gondolat körül, meghatározott esztétikai értékek mentén mozog. Egy olyan összkép jön létre, amely minden mással összetéveszthetetlenné teszi a Zsolnay tárgyakat, létrehozva egyfajta esszenciális „zsolnayságot”, amely ott van minden tárgyban, színben, formában, és ami több szempontból is egyedülállóvá teszi a Gyár termékeit, történetét, és a nemzeti és egyetemes iparművészeti kultúrában elfoglalt helyét.

hirdetés

Az ajánlott szakmai mozgástér a lehető legszélesebb, a finom felületképzési eljárásoktól egészen a nagyméretű szobrászi igénnyel létrehozott figurákig terjeszkedik. A program során lehetőség lesz a Gyár meglévő formaparkjának feldolgozására, az adott formák átalakítására, de teljesen új formák létrehozására, továbbá különböző új, vagy már meglévő edényformák (vázák, kaspók, tálak stb.) plasztikus növényi, állati, emberi figurális díszítésére.

A résztvevőktől a szervezők olyan új műtárgyak létrehozását várják, melyek a jövőben a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában reprodukálhatóak és gyárthatóak. Ehhez, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra teljes technológiai arzenáljának hozzáférhetővé tételével, a megfelelő felszereltségű műhelyek rendelkezésre bocsátásával, asszisztensi közreműködéssel, minden technikai-technológiai feltételt biztosítanak.

A szervezők kifejezett célja a szimpóziumon készült tervek prototípus szintű megvalósítása, és a programot követően a kész művek kiállításon történő bemutatása, a lehetséges vásárlói reakciók figyelembevételével, külön szerződésben rögzített körülményekkel, akár gyártása is.

 

Résztvevő művészek


Erdei Viktor keramikusművész


A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyetlen munkaviszonyban lévő tervezőművésze. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett diplomát, de a szakmát már gyermekkora óta műveli. A Zsolnay technológiák avatott ismerője.

 

Fusz György keramikusművész


A hazai kerámia szakma egyik vezető művésze. Jelenleg a pécsi Művészeti Kar Vizuális Művészeti Intézetének vezetője, egyetemi tanár. A kerámia szakma gyakorlatilag minden létező területén nagy gyakorlattal rendelkezik.

 

Gaál Tamás szobrászművész


A PTE Művészeti Kar egyetemi docense. Elsősorban rendkívül részletérzékeny geometrikus munkáiról ismert, ugyanakkor egyáltalán nem idegen tőle az agyag, amit a Siklósi Kerámia Alkotóházban készített számos kerámia szobor bizonyít.

 

Julia Kunin keramikusművész


New Yorkban élő keramikus, ösztöndíjasként viszonylag hosszú időt töltött Magyarországon, és megismerte a Zsolnay gyárat, a fontosabb technológiákat.

 

Kotormán Norbert szobrászművész


Univerzális szobrász, minden anyaggal, így az agyaggal is bravúrosan bánik. A figurativitás fontos helyet foglal el munkásságában, művészi fantáziája remélhetőleg a szimpózium során is sok ötlet forrása lesz.

 

Lipovics János szobrász-iparművész


„A szűkebben vett szakterületemen (keramikus-formatervező) a nagyközönség számára nem praktizálok. Egyedi, kisszériás, kézműves kerámia tárgyaimat "edényszobor" címmel illetem. Az égetésük, a máztechnika is egyedi (az ősi Japánból származó "raku").”

 

Márkus Péter szobrászművész


Ugyan jelenlegi munkái teljesen más irányba mutatnak, de a klasszikus stúdiumok és a széles szobrászi horizont igazán a témához illeszkedő különleges gondolatok megszületését teszik valószínűvé.

 

Schrammel Imre


A szakma élő klasszikusa, a Mester, aki mindent tud, amit tudni lehet a porcelán és kerámia figurákról. Szeretnénk, ha a szimpózium során egyfajta szakmai „spiritusz rektor” feladatot is vállalna.

 

Stössel Nánda szobrászművész


Bravúros modellőr, számára a legfontosabb matéria az agyag. Munkásságának meghatározó részét a samottból formált, sajátos, időnként bizarr figurák jelentik.

 

Szántó Tamás keramikusművész


Elkötelezett az agyag iránt. Kitűnően ismeri a Zsolnay Gyár lehetőségeit. A pirogránit gyáregység állandó külsőseként olyan projektekben bizonyította mintázókészségét, mint a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója.

Kapcsolódó cikkek

magashaz-tereprendezes400-1480150603.jpg

Pécs, 2016. november 26. - A tereprendezéssel december közepére befejeződnek a pécsi magasház bontási munkálatai - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.

Pécs, 2014. november 10. - Nem hozott változást a pécsi 2-es számú egyéni körzet élén a 8-as szavazókörben vasárnap tartott megismételt választás. A városi közgyűlésben az október 12-én győztes Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) foglalhat helyet.

Egyre terjed az országban az influenza járvány, a múlt héten 23 ezer új beteg lett.