Emlékmű a mecseki láthatatlanok tiszteletére

2016. november 22., kedd 21:55

mecseki-lathatatlanok-emlekmu400-1479847672.jpg

Pécs, 2016. november 23. - Emlékművet avattak az 1956-os forradalom elfojtása után szerveződött pécsi szabadságharcos csapat, a "mecseki láthatatlanok" tiszteletére a tettyei romoknál, a forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Az ünnepségen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester (első képünkön Lovász István jegyzővel koszorúz) azt mondta: Pécs a forradalom ideje alatt más arcát mutatta, mint sok vidéki város, hiszen a megszálló csapatok megjelenése után a pécsiek egy része úgy döntött, hogy megpróbálja folytatni a harcot.

 

"Ezek a fiatalok példát akartak mutatni, megmutatni azt, hogy noha a városban szovjet tankok vannak, van olyan magyar ember, aki ezt nem hagyja, lelket ad a csüggedőknek" - tette hozzá.

hirdetés

 

A polgármester felidézte: a csapat, amelyhez több százan csatlakoztak, a világ legerősebb hadserege ellen vette fel a küzdelmet sajátos partizán hadviseléssel, és két héten keresztül folytatták a Mecsekben a harcot. Amikor látszott, hogy nincs értelme tovább a küzdelemnek, úgy döntöttek, hogy elhagyják a harc helyszínét. Sokan visszatértek Pécsre, egy részük Jugoszláviába menekült, és ott tette le a fegyvert.

 

Mint mondta, a mecseki harcokról sokáig nem lehetett szólni a nyilvánosság előtt, "a kutatások most kezdődhettek meg, hogy több évtizede szabad országban élünk". Minden forrás, kutató a forradalom dicsőséges pontjának tekinti a mecseki ellenállást, amire nincsen példa 1956 történetében.

 

Páva Zsolt megjegyezte: az emlékmű helyszíne, a Tettye volt az egyik kapocs a városiak és az ellenállók között, ahol találkozhattak a hírvivőkkel, élelmet, ruhát adhattak át a harcolóknak.

 

mecseki-lathatatlanok-emlekmu600-1479847786.jpg

 

Az emlékmű talapzatára rögzített gránitlapokon ellenállók nevei olvashatók, az emlékművön a következő szöveg áll: "Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak".

 

Kuti László szobrászművész alkotása - leírása szerint - "szabálytalan formáival, egyedi, vörös tardosi mészkő anyagával, szabálytalanul illeszkedő idomaival jelképezi a Mecseki Láthatatlanok egyedi harcmodorát".

 

Az emlékmű a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával készült, Pécs egyik 1956-os Büszkeségpontjaként.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. november 17. - Új iskolaépületet építtet a Baranyai Református Egyházmegye Pécsen, az ingatlan több mint 1,3 milliárd forintból 2018 végére, 2019 elejére készül el - közölte a kultúráért felelős államtitkár szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

pecsvaradi-var400-1425076127.jpgPécsvárad, 2015. február 28. - Megújult a pécsváradi vár: az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző épületegyüttes tavasztól 21. századi szolgáltatásokkal várja a látogatóit.

oltas-tu-1358418371.jpg

Január 7 - 13. között  az  országban több mint kétszeresére emelkedett az  influenzaszerű  tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ami 9 300 főt jelent. A fővárosban és 16 megyében  emelkedett,  3  megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héten regisztrálthoz viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma a fővárosban (189), Pest (150) és Tolna (118) megyében volt a legmagasabb és Borsod-Abaúj-Zemplén (15) és Veszprém (13) megyében volt a legalacsonyabb. Nógrád megyében az orvosok nem

diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.