Balog: hatékonyabb, strukturáltabb felsőoktatás

2016. szeptember 2., péntek 07:00

pte-tanevnyito1-400-1472743185.jpg

Pécs, 2016. szeptember 2. - Az emberi erőforrások minisztere szerint a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű, másfél éve indult stratégia nyomán a korábbiakhoz képest hatékonyabban működő, strukturáltabb felsőoktatási rendszer jött létre Magyarországon. Balog Zoltán, a PTE tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén, csütörtökön mondott beszédet.

A miniszter a csütörtöki eseményen úgy fogalmazott: "az elmúlt másfél évben azon dolgoztunk, hogy egy biztos anyagi és jogi alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a magyar és a nemzetközi munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó és a nemzetstratégiai céloknak megfelelő felsőoktatási rendszert teremtsünk".

 

Átalakult az ország képzési szerkezete, intézményhálózata - emelte ki a miniszter, aki az értékalapú tudás és a versenyképesség fontosságát hangsúlyozta a közneveléssel és a felsőoktatással kapcsolatban.

 

Emlékeztetett arra, hogy szeptembertől számos főiskola az alkalmazott tudományok egyetemévé vált, illetve látványosan bővültek a duális képzés lehetőségei. Kiemelte, hogy a doktorandusz-hallgatók egy 2+2 éves rendszerben kezdhetik meg képzésüket. "Most már kimondhatjuk, hogy az egyetemi kancellárok belépése változtatott a korábbi rossz működési modelleken", az intézmények gazdasági pénzügyi tevékenysége átláthatóbbá vált - hangoztatta Balog Zoltán.

hirdetés

 

Szólt arról is, hogy a 2010 első negyedévében 3,7 százalékos diplomás munkanélküliségi rátát az idei év hasonló időszakára 2,7 százalékra sikerült mérsékelni. A diplomások foglalkoztatásában jelenleg Magyarország áll a legjobban Európában - jelentette ki.

 

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a diákok felsőoktatás iránti bizalma újra erősödik: idén öt százalékkal nőtt az intézményekbe jelentkezők száma, amely meghaladja a 111 ezret. Jövőre és 2018-ban is folytatódik a felsőoktatási dolgozók idén kezdődött béremelése - jelezte a politikus.

 

A pedagógus életpálya-modellre térve örömtelinek nevezte, hogy az előző évekhez képest idén 30 százalékkal többen jelentkeztek tanári pályára.

 

A miniszter az eseményen javaslatot tett a jövőre alapításának 650. évfordulóját ünneplő pécsi egyetem jubileumi eseményei állami támogatásának a jelenlegi 565 millió forintos összegről 650 millió forintra növelésére is.

 

Mint felidézte, a kormány a Modern városok program keretében 24 milliárd forinttal támogatja az intézmény fejlesztését, amelynek egyik fő célkitűzése a városban tanuló külföldi diákok számának 2020-ig történő megduplázása. Felhívta a figyelmet, hogy a PTE hallgatóinak 15 százaléka külföldi, a magyar felsőoktatási intézményekben ez az arány átlagosan 10 százalék. Kitért arra is, hogy a Pécsre érkező fejlesztési forrásból "komoly összeg" jut majd a külföldön dolgozó tudósok hazacsábítására.

 

Bódis József, a PTE rektora a megfogalmazása szerint a 2017-es alapítási jubileum "főpróbáját" jelentő eseményen bejelentette: szeptembertől meghaladta a háromezret a városban tanuló külföldi hallgatók száma, "úgy hogy ehhez a felajánlott forrásból még egyetlen fillért sem használtunk fel".

 

Az orvosprofesszor felelevenítette, hogy másfél éve, a vállalás idején kétezer külföldi hallgatója volt az egyetemnek. A jubileumi év programjainak tartalommal való megtöltésének fontosságát is hangsúlyozta a rektor, aki hozzátette: az egyetemnek minden lehetősége megvan arra, hogy nemzetközi mércével mérve is fejlődjön, valamint méltó legyen az alapítókhoz.

 

pte-tanevnyito2-500-1472743328.jpg

 

Az ünnepi szenátusi ülésen Balog Zoltán és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Trefort Ágoston-díjat adományozott (a díjazottak második képünkön) Kovács Bélának, a PTE jogi karának dékáni hivatalvezetőjének, Lehocki Balog Andreának, Szegedi Tudományegyetem orvoskarán működő külföldi hallgatók oktatási központ vezetőjének, Nagy Rezsőnek, az Óbudai Egyetem műszaki karának főiskolai docensének, Pupus Tibornak, a Pannon Egyetem Georgikon karának professzorának, valamint a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának nyugalmazott főiskolai tanárának, Fülöp Lászlónak.

 

Jancskárné Anweiler Ildikó PTE műszaki és informatikai karának főiskolai docense, Kránicz János, a pécsi egészségtudományi kar professor emeritusa és Pajor László a PTE orvoskarának egyetemi tanára Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehetett át a politikusoktól (az emlékplakett átvevők harmadik képünkön).

 

pte-tanevnyito3-500-1472743376.jpg

 

Balog Zoltán a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöki kinevezését Csépe Valériának, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levező tagjának, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának professzora részére adta át. A bizottság tagságára szóló megbízatást Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke vehette át.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2013. november 26. - A mentálisan akadályozottak foglalkoztathatóságának elősegítése a célja annak a 177 ezer eurós (53 millió forint) magyar-horvát kutatásnak, amelynek nyitókonferenciáját ma tartják a horvátországi Eszéken.

Budapest, 2016. február 16. - A Duális Képzési Tanács (DKT) januári döntését követően tovább bővülnek a 2016/2017-es tanévben indítható felsőfokú duális képzési lehetőségek.

Budapest-Pécs, 2014. december 26. - Eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója. Így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben - köztük a PTE-n - is hamarosan megkezdhetik munkájukat a kancellárok, amelyekben nem volt sikeres az első pályázat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.