Az orvos válaszol

Vertigo

Kérdező neve: Bibinho

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Már kértem időpontot a házi orvosomtól emiatt, de mivel elég hosszú a várakozási idő, itt is felteszem a kérdésemet. Néhány napja szédülök (nem túl erősen, de szinte minden testhelyzet változásnál), és nem tudom, mi okozhatja ezt, illetve hogy lehetne kezelni. 28 éves vagyok és 3 hónapos bébimet szoptatom. A vashiány gyakorlatilag állandóan fennáll nálam - szedtem is vastablettát, néhány hónapja hagytam abba. Tud tanácsot adni? Köszönöm és további eredményes gyógyítást kívánok!

 

Kedves Bibinho!

 

Először is gratulálok a gyermekhez és sok örömet kívánok!

A szoptatás lehet közvetve az egyik oka a szédülésnek az így kialakuló vashiányos vérszegénység által. Ezzel persze nem szeretném elvenni a kedvét a szoptatástól, inkább arra sarkallnám, hogy pótolja az Önből kiszippantott vasat különböző vaskészítményekkel. Én a Maltofer fol-t (vényköteles) javasolnám, mivel rágótablettaként gyorsan felszívódik, és elegendő vasat tartalmaz. A másik legbanálisabb ok, a kevés folyadékfogyasztás lehet, mely veszélyeztetheti az elegendő tejtermelést is, kérem, figyeljen oda, hogy naponta legalább 2.5 l folyadékot megigyon, s óvakodjon a cukros termékektől, mert igaz, hogy kiváló tejtermelést serkentő hatásuk van, de gondolnia kell ezen időszakban a könnyen felkéretőző, és nehezen lefaragható kilókról!

Ellenőrizze vérnyomását, hiszen akár alacsony, akár magas, mindkét esetben az említett tünetekkel járhat.

A szédülésnek ezen kívül lehetnek centrális (idegrendszeri), perifériás (belsőfül) eredetű okai, melyek vagy keringési zavar, vagy gyulladásos folyamat eredményeként okozhatnak kellemetlen órákat. Ennek elkülönítése Fül-Orr-Gégészeti (nem kell beutaló), Neurológiai feladat.

Köszönöm megtisztelő kérdését, üdvözlettel: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Kérdező neve: Cseresznye

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám petefészek rákban halt meg, engem 17 évvel ezelőtt műtöttek mell daganattal. Kemoterápiás kezelést is kaptam, azóta tünetmentes vagyok, gyógyult. Gondolkodom azon a műtéti eljáráson amellyel eltávolítják a méhemet és a petefészkemet. Szeretném kikérni a véleményét. Köszönettel!
 

Kérdező neve: Fülfájós

Kérdés: Kedves András! Nagyon fáj a jobb fülemnél a hallójáratom. Egyik ismerősöm azt javasolta, alaposan tisztítsam ki svédcseppes fülpiszkálóval. Én meg azt hallottam, hogy nem jó ötlet piszkálni az ember fülét. Önnek mi a véleménye?
 

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja érzek fájdalmat a jobb térdhajlatomnál, meg van duzzadva, a bal térdhez képest 5 cm-rel vastagabb.Felkerestem az ügyeletes orvost, Ő Aflamin 100mg filmtablettát írt föl. Két hét után a vérnyomásom 170.re fölment, amióta nem szedem ismét normális Igaz, ettől a gyógyszertől elmúlt a fájdalom.. Ezután egy igen ragacsos szürkés színü gyógyszertári krémet kaptam, amit pakolásként használok. a fájdalom és a duzzanat nem szűnik .Már az alsó lábszáramban is érzem a fájdalmat. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy 2012-ben melldaganattal műtöttek, kiszedték a nyirokcsomókat. Kaptam kemoterápiát és sugárkezelést. A jobb felkarom és jobb mellem ödémás. Lehetséges, hogy a nyirokkeringés elégtelenségéből adódik a lábduzzanat és a fájdalom? Kérem szíves tanácsát. Köszönöm : Valéria