Az orvos válaszol

Vertigo

Kérdező neve: Bibinho

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Már kértem időpontot a házi orvosomtól emiatt, de mivel elég hosszú a várakozási idő, itt is felteszem a kérdésemet. Néhány napja szédülök (nem túl erősen, de szinte minden testhelyzet változásnál), és nem tudom, mi okozhatja ezt, illetve hogy lehetne kezelni. 28 éves vagyok és 3 hónapos bébimet szoptatom. A vashiány gyakorlatilag állandóan fennáll nálam - szedtem is vastablettát, néhány hónapja hagytam abba. Tud tanácsot adni? Köszönöm és további eredményes gyógyítást kívánok!

 

Kedves Bibinho!

 

Először is gratulálok a gyermekhez és sok örömet kívánok!

A szoptatás lehet közvetve az egyik oka a szédülésnek az így kialakuló vashiányos vérszegénység által. Ezzel persze nem szeretném elvenni a kedvét a szoptatástól, inkább arra sarkallnám, hogy pótolja az Önből kiszippantott vasat különböző vaskészítményekkel. Én a Maltofer fol-t (vényköteles) javasolnám, mivel rágótablettaként gyorsan felszívódik, és elegendő vasat tartalmaz. A másik legbanálisabb ok, a kevés folyadékfogyasztás lehet, mely veszélyeztetheti az elegendő tejtermelést is, kérem, figyeljen oda, hogy naponta legalább 2.5 l folyadékot megigyon, s óvakodjon a cukros termékektől, mert igaz, hogy kiváló tejtermelést serkentő hatásuk van, de gondolnia kell ezen időszakban a könnyen felkéretőző, és nehezen lefaragható kilókról!

Ellenőrizze vérnyomását, hiszen akár alacsony, akár magas, mindkét esetben az említett tünetekkel járhat.

A szédülésnek ezen kívül lehetnek centrális (idegrendszeri), perifériás (belsőfül) eredetű okai, melyek vagy keringési zavar, vagy gyulladásos folyamat eredményeként okozhatnak kellemetlen órákat. Ennek elkülönítése Fül-Orr-Gégészeti (nem kell beutaló), Neurológiai feladat.

Köszönöm megtisztelő kérdését, üdvözlettel: Testreszabó

Kapcsolódó cikkek

Kérdező neve: Péter

Kérdés: Tisztelt doktor Úr! Az utóbbi időben egyre többen panaszkodtak a környezetemben influenzás tünetekre! Nyáron lehet influenza?
 

Kérdező neve: Atesz

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Tegnap a torokgyúlladásomból kifolyólag hőemelkedésem volt, és vettem be algopyrint tabletát. Alig telt el 30 perc a térdhajlatomba, a karomon apró kiütések jöttek ki. Reggel halványabb, délután pedig felerősödik. Nagyon irritáló mert viszket. A választ előre is köszönöm. 

Kérdező neve: Pöttyös

Kérdés: Kedves Doktor Úr! Időről időre tele lesz a bőröm viszkető vörös kiütésekkel, amelyek egy idő után eltűnnek. Voltam már több allergiavizsgálaton is, de nem jönnek rá, mitől lehet. Ön mit tenne a helyemben?