Katlan vége, fuss el véle - ez volt a hetedik

2014. augusztus 11., hétfő 06:00

7-ordogkatlan-zaras400-foto-uj-harkanyi-hirek-1407702532.jpgNagyharsány-Pécs, 2014. augusztus 11. - A változékony idő ellenére 40-45 000 látogatóval zárt a 7. Ördögkatlan, a négy dél-baranyai faluban - Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és Beremenden - megrendezett összművészeti fesztivál.

A tervezett több mint 400 programból - színházi előadások, koncertek, beszélgetések, filmvetítések, családi programok, kiállítások - egy híján mind megvalósult.

 

A két beremendi nagykoncertet - Beethoven IX. szimfóniáját, valamint Lajkó Félix és a Dohnányi Szimfonikus Zenekar koncertjét - közel 10.000-en hallgatták a Megbékélés Kápolna előtti réten, a csillagos ég alatt.

hirdetés

 

Óriási érdeklődés kísérte a színházi előadásokat, többek között a díszvendégként részt vevő Katona József Színház társulatának fellépéseit - a Katona 5 nap alatt 9 előadást tartott. A fesztivál ideje alatt a közel 80 színházi előadásnak mintegy 5-6000 látogatója volt.

 

Az augusztus 7-i, Cseh Tamás halálának 5. évfordulóján tartott megemlékezésen a mostoha időjárás ellenére több százan vettek részt, az égbe repülő sok ezer lufi mintha elvitte volna magával a felhőket: az utolsó két napra kitisztult az ég, és igazi fesztiválhangulat uralkodott a négy kis faluban és a Vylyan Teraszon.

 

A Kiscsillag záró koncertje után pedig több ezer ember kiáltotta együtt a Törőcsik Maritól örökölt fesztivál-mottót: „Nem vagyunk normálisak!”

 

Forrás: Ördögkatlan sajtószoba, fotó: Új Harkányi Hírek

Kapcsolódó cikkek

0004315-1435775152.jpg

Pécs, 2015. 07. 01.- Az idén 70 éves Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész, 2013-ban a Prima Primissima díj nyertese, tavaly ősztől a Magyar Művészeti Akadémia által adományozott Nemzet Művésze díj tulajdonosa. Az általa tervezett Pécsi Galériában bemutatásra kerülő kiállítás képet ad életművéről, egyúttal az építészeti iskolájához kapcsolódó kör, valamint tanítványai építészeti munkásságáról is. Az anyag másik része főként az építészeti feladatokhoz kapcsolódó grafikákból készült válogatás.

romeo-1358504187.jpg

Különleges produkcióra készülnek február 9-én a  Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok zenekar művészei. Az áprilisi színházi operapremier előtt a két társulat Gounod Rómeó és Júlia operájának koncertszerű előadásával lép fel a Kodály Központban, amely a decemberi Wagner opera bemutatója kapcsán bebizonyította, hogy egy opera énekhangjait is tökéletes akusztikával adja át a közönségnek. A Rómeó és Júlia színmű számtalan adaptációja közül ez az opera követi legsimulékonyabban Shakespeare drámáját, s a Faust mellett ez Gounod egyetlen operája, amelyet a világ színpadai töretlenül repertoárjukra tűznek.

pityke1-1376727771.jpgA pécsi animációsfilm-készítés több mint harminc évét mutatja be egy kiállítás, amely tegnap nyílt a baranyai megyeszékhelyen. Az Interaktív Design Labor által a Király utca 26. szám alatt berendezett tárlat látogatói tablók, fényképek segítségével a pécsi animációsfilm-gyártás főbb állomásait, eredményeit, kiemelkedő tehetségű munkatársait, a rajzok és technikai eszközök révén pedig a filmkészítés folyamatát ismerhetik meg.